x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Gusturile adevărate ale Turciei de odinioară

0
Autor: Tudor Cires 14 Ian 2010 - 00:00
Gusturile adevărate ale Turciei de odinioară Tudor Cireş/Jurnalul Naţional
Vezi galeria foto

V-aţi întrebat cum aţi putea ridica la un nivel superior pasiunea dumneavoastră pentru mâncare? Vă gândiţi, probabil, cum să gătiţi mai bine şi nu v-ar deranja să ştiţi cum se face acest lucru. În Istanbul, unde aromele sunt ca la ele acasă, având în vedere vecinătatea Bazarului Egiptean (de condimente), există o instituţie care împlineşte visele gurmande.

Institutul Culinar şi-a deschis porţile în 2008 şi acum e în măsură să ofere şefilor bucătari şi pasionaţilor de lumea gastronomiei cunoştinţe de artă culinară. "Să mănânci alimente de bună calitate înseamnă să-ţi oferi o plăcere" - spune Bozdogan Hande, fondatoarea Institutului. "Dar a împărţi împreună cu alţii aceste plăceri e o fericire şi mai mare, de care ne putem bucura în această lume agitată." De la deschiderea sa, Institutul asigură deprinderea tehnicilor de artă culinară în cadrul unui program complex, realizat împreună cu Istanbul Bilgi University şi cu Institutul similar din New York.

HAUTE CUISINE OTTOMANE
Turcia e pe punctul de a schimba ceva în domeniul gastronomiei, artă care câştigă tot mai mult respect în această ţară ca şi în lume. Hande Bozdogan şi-a terminat studiile la Institutul Culinar din New York, continuându-şi ucenicia în Marea Britanie, unde a observat o cerere din ce în ce mai mare de programe educaţionale în domeniul artei culinare. Absenţa unui astfel de program în Turcia, ţară bogată în tradiţii, reprezenta, evident, o prăpastie care trebuia umplută.

Iată cum defineşte Hande viziunea asupra acestui proiect: "În Turcia, turismul reprezintă o sursă majoră de venituri, dar nivelul serviciilor nu corespunde întotdeauna din punct de vedere calitativ. După părerea mea, în acest domeniu este nevoie de personal educat. Cred că bucătăria turcească e foarte bogată, dar nu reuşim să demonstrăm întotdeauna profunzimea ei. Mai ales în străinătate întâlnim frecvent restaurante turceşti de proastă calitate. Un local de învăţământ culinar ar trebui să joace un rol important în explorarea şi promovarea bucătăriei noastre. E linia de gândire care a inspirat înfiinţarea Institutului Culinar".

Bucătăria turcească e cu siguranţă marea pasiune a patroanei Institutului. Iar cartea sa, "Savorile străzii. Turcia", a fost scrisă după o cercetare de-a lungul regiunilor Turciei timp de doi ani, împreună cu un prieten fotograf.

Şefii bucătari care predau la Institutul Culinar sunt selecţionaţi cu multă atenţie; mulţi dintre ei au o educaţie internaţională în institute culinare eminente. Şcoala de bucătari din Istanbul propune trei programe: cursuri de şase luni pentru cei care vor să urmeze o carieră de chef de cuisine; un compartiment recreativ pentru cei care doresc să-şi îmbunătăţească nivelul de competenţe (mai ales în ce priveşte pregătirea bucatelor la cuptor); o şcoală de bucătari cu un program de două zile pe săptămână, timp de două luni, pentru persoanele care doresc să dobândească anumite competenţe de bază, dar care nu au timpul necesar pentru a frecventa cursurile zilnic.

 

Profesionişti şi amatori
Insitutul Culinar din Istanbul pregăteşte profesionişti, dar se adresează şi pasionaţilor. Anumite clase recreative urmăresc subiecte dominante, cum ar fi "tocăturile de carne", "produsele de patiserie", "mezes", "legumele şi rădăcinile". Sunt organizate, de asemenea, activităţi suplimentare, cum ar fi demonstraţii personalizate şi reuniuni, vizite la Institut ale unor chefi de cuisine recunoscuţi, călătorii culinare pentru lărgirea orizonturilor elevilor şi a clientelei.

Amplasarea într-o clădire magnifică, cu şapte etaje, din care patru dedicate bucătăriilor, în cartierul istoric Pera, reprezintă un real avantaj al institutului, care se mai poate lăuda cu o bibliotecă şi cu o fermă, în afara oraşului, care furnizează legume şi fructe de sezon.

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   turcia,   profesionistii

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul

Decizie radicală. Cum poți să pierzi accesul la Netflix chiar dacă ai plătit abonamentul
Netflix va începe să întrebe utilizatorii inactivi dacă doresc să îşi păstreze calitatea de membri, iar dacă nu primeşte răspuns, compania va anula automat serviciul. Decizia a fost luată pentru ca oamenii s

Hugh Grant s-a uns pe faţă cu marmeladă, în scop caritabil

Hugh Grant s-a uns pe faţă cu marmeladă, în scop caritabil
Hugh Grant şi-a reluat rolul Phoenix Buchanan din filmul "Paddington 2", pentru a participa la o campanie caritabilă. Starul a luat parte la o provocare lansată de organizaţia Solving Kids Cancer, în numele lui...

Ce se asortează cu un Ferrari sau Bentley?

Ce se asortează cu un Ferrari sau Bentley?
Galerie Foto Asocierea Hublot-Ferrari și Breitling-Bentley va fi scoasă la licitație publică în doar 4 zile prin prezența unor modele exclusiviste și piese de colecție de ceasuri realizate în ediții limitate pentru...

O vedetă Netflix a murit la 22 de ani

O vedetă Netflix a murit la 22 de ani
Galerie Foto Hana Kimura, o luptătoare japoneză  care a apărut în ultima serie a reality-show-ului de la Netflix, Terrace House, a murit la 22 de ani, a anunțat BBC. Stardom Wrestling, organizaţia cu care sportiva avea...

Analiză spectaculoasă în cel mai recent număr din Capital

Analiză spectaculoasă în cel mai recent număr din Capital
După o perioadă de izolare de două luni, criza medicală este eclipsată în această perioadă de una la fel de importantă: criza economică. Toate țările caută soluții pentru a trece cu bine peste această...

Din 22 mai, Carmen Târnoveanu “Dăruieşte Românie” şi publicului din ţară

Din 22 mai, Carmen Târnoveanu “Dăruieşte Românie” şi publicului din ţară
În fiecare vineri, de la ora 22.00, emisiunea TVR Internaţional este şi la TVR 3. Din această săptămână, sezonul patru al emisiunii TVRi “Dăruiește Românie!”, unul dintre cele mai populare programe ale...

O instanță din Olanda a decis că o bunică a postat ilegal pe Facebook fotografii cu nepoții

O instanță din Olanda a decis că o bunică a postat ilegal pe Facebook fotografii cu nepoții
O instanță din Olanda a decis ștergerea fotografiilor nepoților, de pe Facebook și Pinterest, postate de o bunică fără permisiunea părinților, transmite bbc.com. În cazul în care aceasta nu se...

Plante care purifică aerul

Plante care purifică aerul
Galerie Foto Plantele, în special cele decorative prin frunze, ajută la purificarea aerului și reduc substanțele toxice din casă. Explicația științifică este una simplă, ele eliberează mai mult oxigen și au capacitatea un...

Turiștii români vor putea să-și facă vacanțele în Grecia după 15 iunie

Turiștii români vor putea să-și facă vacanțele în Grecia după 15 iunie
Grecia a anunţat lista celor 19 state care vor putea trimite turişti, începând cu 15 iunie. Printre acestea se află şi România, alături de Cipru, Israel, China, Japonia, Australia,...

Spania va redeschide turismul internațional în luna iulie

Spania va redeschide turismul internațional în luna iulie
Vicepremierul Teresa Ribera a declarat că reluarea în condiţii de siguranţă a turismului internaţional în Spania va avea loc în luna iulie, transmite EFE. Ea este de părere că o deschidere lar...

Locuri inedite pentru vacanța în România. Recomandări de la specialiști

Locuri inedite pentru vacanța în România. Recomandări de la specialiști
Galerie Foto Vara care începe în curând va fi, cu siguranță, una diferită. Puțin probabil să putem pleca în vacanțe în străinătate și chiar dacă o vom putea face, va fi mult mai complicat decât de obicei, din cauza...

Un succesor la tronul Marii Britanii a murit într-un grav accident de motocicletă

Un succesor la tronul Marii Britanii a murit într-un grav accident de motocicletă
Prințul german Otto of Hesse, aflat în linia de succesiune la tronul Marii Britanii, a murit, duminică, într-un grav accident de motocicletă, transmite dailystar.co.uk. Avea 55 de ani și s-a răsturnat pe...

Românii mai au de așteptat pentru vacanțe în Grecia, Bulgaria și Serbia

Românii mai au de așteptat pentru vacanțe în Grecia, Bulgaria și Serbia
Deocamdată nu se știe dacă românii își vor putea face vacanțele în Grecia, Bulgaria şi Serbia de la 1 iunie, a explicat ministrul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, Virgil Popescu. El a...

Joaquin Phoenix și Rooney Mara așteaptă primul lor copil

Joaquin Phoenix și Rooney Mara așteaptă primul lor copil
Starul american Joaquin Phoenix și actrița Rooney Mara așteaptă primul lor copil. Ei s-au întâlnit, în urmă cu doi ani, pe platourile de filmare la pelicula "Mary Magdalene", transmite...

Muzeele în aer liber sunt o șansă pentru turism

Muzeele în aer liber sunt o șansă pentru turism
Galerie Foto În această perioadă care impune distanțarea între oameni și respectarea unor reguli, deschiderea muzeelor a adus o gură de oxigen pentru cei care au vrut să se bucure de relaxare. De vineri, 15 mai, până...
Serviciul de email marketing furnizat de