Piesa? "Cele mai bune reţete de cartofi din România." Regia? Ambasada Peru. Personajele? 9 maeştri bucătari şi cu cartoful, 10.
În aplauzele spectatorilor şi în aprecierile unui onorabil juriu specializat în gastronomie, concursul "Cele mai bune reţete de cartofi din România", desfăşurat la 25 octombrie, la Romexpo, a demonstrat multitudinea de ipostaze culinare pe care le poate lua cartoful, dacă intră pe mâna unor adevăraţi profesionişti. Cum anul 2008 a fost declarat de Organizaţia Naţiunilor Unite, la iniţiativa Guvernului peruan, "Anul Internaţional al Cartofului", ca omagiu adus tuberculului originar din această ţară, ambasadorul Republicii Peru la Bucureşti, E.S. Elard Escala, a avut iniţiativa organizării acestui eveniment. "Sunt un pasionat al gastronomiei şi m-am gândit că acest concurs scoate în evidenţă importanţa tuberculului prezent pe toatecele cinci continente", a afirmat ambasadorul. Colaboratorii au fost METRO Cash & Carry şi Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti".
Maeştrii gastronomi de la hoteluri, restaurante şi ambasade au reuşit să impresioneze juriul cu subtilele lor talente culinare. Au respectat regula de bază – ingredientul principal a fost cartoful – şi au preparat: cartofi gătiţi la abur, umpluţi cu praz şi creveţi, cartofi umpluţi cu pulpă de viţel, bruschete cartofi, cartofi prăjiţi, palmier pene, cartof vezuviu cu creveţi şi sos curry, cartofi fantezie, ruladă de cartofi cu muşchi de viţel şi smântână şi cartofi gratinaţi la cuptor cu sos Roquefort şi salată crocantă.
Criteriile de notare au fost complexe, de la aspectul preparatului la gustul şi importanţa lui în gastronomie.
PREMII ŞI PREMIANŢI
Un premiu special, constând în cărţi şi CD-uri marca Jurnalul, a fost oferit de Jurnalul de bucătărie. Câştigătorul a fost Miguel Gonzales, bucătar de la Restaurantul Peru Food. Premiul al III-lea a fost acordat de Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" bucătarului Mircea Alex Schenker, de la Restaurantul OK Cafenea SRL: o farfurie de ceramică de Baia Mare, realizată de olarul şi profesorul Cornel Sitar. Locul al II-lea a fost câştigat de maestru bucătar Ferhati Zitouni, de la Ambasada Algeriei. Premiul a constat în opera de artă a artistului Ion Tămâian "Cartoful de Cristal". Iar marele premiu, trofeul "Cartoful de Argint", oferit de Republica Peru (primul producător de argint din lume) i-a revenit bucătarului Cătălin Cucu, de la Restaurantul Brio.
Aşadar, cartofii gratinaţi la cuptor cu sos Roquefort şi salată crocantă a fost ipostaza culinară a cartofului cea mai apreciată de juriu.
Citește pe Antena3.ro