x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Ipostazele savuroase ale "regelui" cartof

Ipostazele savuroase ale "regelui" cartof

de Carmen Dragan    |    Maria Belu-Burtea    |    27 Oct 2008   •   00:00

Piesa? "Cele mai bune reţete de cartofi din România." Regia? Ambasada Peru. Personajele? 9 maeştri bucătari şi cu cartoful, 10.



În aplauzele spectatorilor şi în aprecie­rile unui onorabil juriu specializat în gastronomie, concursul "Cele mai bu­ne reţete de cartofi din România", desfă­şurat la 25 octombrie, la Romexpo, a de­monstrat multitudinea de ipostaze culi­nare pe care le poate lua cartoful, dacă intră pe mâna unor adevăraţi profesio­nişti. Cum anul 2008 a fost declarat de Organizaţia Naţiunilor Unite, la iniţia­tiva Guvernului peruan, "Anul Internaţio­nal al Cartofului", ca omagiu adus tuber­cu­lului originar din această ţară, ambasa­dorul Republicii Peru la Bucureşti, E.S. Elard Escala, a avut iniţiativa organizării acestui eveniment. "Sunt un pasionat al gastronomiei şi m-am gândit că acest concurs scoate în evidenţă importanţa tuberculului prezent pe toatecele cinci continente", a afirmat ambasadorul. Colaboratorii au fost METRO Cash & Carry şi Muzeul Naţional al Satului "Di­mitrie Gusti".

Maeştrii gastronomi de la hoteluri, restaurante şi ambasade au reuşit să im­presioneze juriul cu subtilele lor talente culinare. Au respectat regula de bază – ingredientul principal a fost cartoful – şi au preparat: cartofi gătiţi la abur, um­pluţi cu praz şi creveţi, cartofi umpluţi cu pulpă de viţel, bruschete cartofi, cartofi prăjiţi, palmier pene, cartof vezuviu cu creveţi şi sos curry, cartofi fantezie, ruladă de cartofi cu muşchi de viţel şi smântână şi cartofi gratinaţi la cuptor cu sos Roquefort şi salată crocantă.
Criteriile de notare au fost complexe, de la aspectul preparatului la gustul şi importanţa lui în gastronomie.

PREMII ŞI PREMIANŢI

Un premiu special, constând în cărţi şi CD-uri marca Jurnalul, a fost oferit de Jurnalul de bucătărie. Câştigătorul a fost Miguel Gonzales, bucătar de la Res­taurantul Peru Food. Premiul al III-lea a fost acordat de Muzeul Naţional al Satului "Dimitrie Gusti" bucătarului Mircea Alex Schenker, de la Restaurantul OK Ca­fenea SRL: o farfurie de ceramică de Baia Mare, realizată de olarul şi profesorul Cor­nel Sitar. Locul al II-lea a fost câştigat de maestru bucătar Ferhati Zitouni, de la Ambasada Algeriei. Premiul a constat în opera de artă a artistului Ion Tămâian "Cartoful de Cristal". Iar marele premiu, trofeul "Cartoful de Argint", ofe­rit de Re­publica Peru (primul produ­cător de ar­gint din lume) i-a revenit bu­cătarului Că­tălin Cucu, de la Restaurantul Brio.
Aşa­dar, cartofii gratinaţi la cuptor cu sos Ro­quefort şi salată crocantă a fost ipostaza culinară a cartofului cea mai apreciată de juriu.



×
Subiecte în articol: gastronomie cartofi