x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Meniu de vara

Meniu de vara

de Mara Raducanu    |    05 Iul 2006   •   00:00
Meniu de vara
SANATATE / FRUMUSETE
Temperaturi de peste 30C la umbra. Fete obosite si fara chef de viata, disperate sa gaseasca "un petic" de umbra. Cautam palariile, iar aerul conditionat devine prietenul nostru de baza! Pe o asa vreme, parca nici mancarea nu prea mai are gust, organismul nostru refuzand pur si simplu unele alimente. Preparatele grele, prajiturile cu crema, grasimile, mancarea gatita nu mai au aceeasi savoare ca in timpul iernii. Si, cu toate acestea, ce mancam vara?

Fie ca avem sau nu pofta de mancare, organismul trebuie hranit, altfel va veti simti slabiti si fara vlaga. Chiar daca nu te ispiteste nici o delicatesa culinara si nimic nu este pe placul tau, e bine sa incerci sa-ti creezi un meniu de vara. Unul care sa te energizeze si care sa te faca sa treci mai usor peste canicula. Iata ce recomanda specialistii!

Supa rece cu legume. De rosii, de fasole verde, morcovi, pastai sau cartofi, atunci cand caldura devine sufocanta organismul dumneavoastra va fi fericit daca renuntati la carne.

IDEAL. Nici salatele nu sunt de neglijat! Usor de preparat si in acelasi timp consistente, acestea reprezinta combinatia ideala pentru o zi caniculara. Incercati sa consumati cat mai multe salate de legume, cu pui, peste, dovlecei sau vegetariene. De preferat, fara maioneza!

La randul lor, lactatele nu trebuie eliminate complet din alimentatie. Iaurturile cu un continut scazut de grasime si branza degresata fac bine stomacului si pot fi consumate in orice moment al zilei.

"Piesele" tari ale acestui meniu de vara raman, fara indoiala, fructele si bauturile racoritoare. Mere, pere, pepene rosu si galben, caise, piersici, visine - adica o intreaga paleta de arome si parfumuri care iti vor incanta papilele gustative. Daca tii cu tot dinadinsul sa mananci o prajitura, nu alege in nici un caz una cu crema. Dimpotriva, o tarta cu sarlota si fructe sau o prajitura cu caise iti va pica mult mai bine. Dar cele mai sanatoase si mai pline de vitamine deserturi raman salatele de fructe. Poti face o multime de combinatii (cu sirop, frisca, putin coniac), iar gustul va fi de fiecare data mai bun. La capitolul bauturi, apa plata, sucurile naturale, compoturile si ceaiurile de fructe sunt salvarea noastra.

Incet-incet, o scoatem noi la capat si cu vara asta! Totul e sa stim cat si ce oferim organismului nostru, chiar si atunci cand temperatura din termometru urca fara "mila" pentru noi.

POVETE
DIETETIC. Pentru ca mancarurile de vara sa aiba mai mult gust si sa fie in acelasi timp mai sanatoase, este bine sa inlocuiti uleiul de floarea-soarelui cu cel de masline si otetul cu zeama de lamaie. Este bine sa folositi cat mai putine condimente, chiar deloc, pentru a pastra gustul natural al alimentelor.

HIDRATARE. Pe timpul verii este bine sa bem cat mai multe lichide. Si daca apa sau sucurile naturale nu va sunt pe plac, incercati compotul (neaparat rece) de visine sau de caise;

FARA EXCESE. Incercati sa evitati pe cat posibil fumatul, alcoolul si cafeaua in exces. Nu va fac deloc bine pe asa o canicula. Daca totusi aveti pofta de ceva care sa va energizeze, incercati un caff... frapp.... Va veti convinge ca este alegerea perfecta pentru o zi de vara!
×
Subiecte în articol: vară