x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Nu săriţi peste ciorbă!

0
Autor: Carmen Dragan 07 Mai 2009 - 00:00
Nu săriţi peste ciorbă!

Medicii şi gastronomii sunt la unison într-o privinţă: nici o masă de prânz fără o supă sau o ciorbă! Supele şi ciorbele sunt preparate culinare care răspund cerinţei de a îmbina în mod armonios alimentele, după componenţa lor, datorită varietăţii elementelor din care se prepară şi valorii lor nutritive ridicate.



VARIETATE
Există supe de carne, din legume proaspete sau uscate, supe-creme din legume, dar şi supe de fructe. Importante sunt şi garniturile pentru supe. În această categorie amintim orezul, grişul, zdrenţele, crutoanele, beţişoarele de cartofi, beţişoarele cu chimen, beţişoarele cu caş, găluştele de griş, găluştele de aluat, găluştele de cartofi şi găluştele de caşcaval.

Nu trebuie uitaţi nici tăiţeii, obişnuiţi sau cu cartofi. Ca garnitură pentru supe există şi gogoşele din aluat, clătite pentru supă, saleuri, pateuri mici cu brânză şi cu carne etc. Iată reţeta gogoşelelor din aluat: avem nevoie de un ou, o jumătate de pahar de făină, o jumătate de pahar de lapte şi sare. Se frământă un aluat. Pe o tavă unsă cu ulei se pun cu linguriţa sau cu un cornet din pânză gogoşele foarte mici, care se coc la cuptor la foc potrivit.

Se servesc la masă o dată cu supa, aranjate pe o farfurie. Este important să ştim fiecărei supe ce garnitură i se potriveşte.

Ciorbele şi borşurile se obţin prin fierberea cărnii şi a legumelor în apă şi prin acrirea lor cu zeamă de varză, oţet, borş, dar şi corcoduşe, prune verzi sau aguridă. Borşul, prin prezenţa tărâţelor, figurează în fruntea alimentelor cu cele mai multe vitamine. El mai constituie şi un dezinfectant al stomacului prin acidul lactic care se găseşte în componenţa lui.

Ciorbele şi borşurile se pot drege cu ou şi cu smântână. Ele devin mai gustoase după circa o jumătate de oră de la ultimul clocot.


Supă de creveţi cu paste
Ingrediente: 200 g paste de casă, 200 g mazăre, un ardei gras verde, o ceapă albă, o ceapă roşie, 100 g morcovi baby, doi căţei de usturoi, o lingură de sos de soia, 75 ml ulei de măsline, mărar, sare, piper, limetă.

Preparare:
Ceapa albă şi ceapa roşie se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se pun la călit în uleiul încins împreună cu ardeiul gras tăiat cubuleţe. Morcovii baby se taie jumătăţi şi se pun peste legumele din tigaie. Se călesc zece minute la foc iute, având grijă să nu se ardă. Se pun la fiert doi litri de apă, se adaugă legumele călite scurse de ulei, sare şi piper.

Mazărea se spală, se pune peste legumele din oală şi se fierb împreună 15 minute. În uleiul rămas de la legume se pun creveţii decorticaţi şi scurşi de apă. Se călesc zece minute sau până devin roz, se pun în supă, se adaugă pastele şi se lasă să fiarbă încă zece minute. Se presară usturoiul tocat, sosul de soia şi mărarul tăiat, se mai fierbe două minute şi se opreşte focul. Se serveşte caldă, simplă sau acrită cu suc de limetă.




Supă cu fidea
Ingrediente: 450 g fasole verde, un morcov, două cepe, un sfert de ţelină, o rădăcină de pătrunjel, 3 rotocoale de fidea, 75 ml ulei de floarea-soarelui, doi căţei de usturoi, mărar, sare, piper, smântână.

Preparare: Fasolea verde se curăţă, se taie bucăţi mici şi, după ce s-a spălat, se pune într-un castron. Cepele se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Ţelina, morcovul şi rădăcina de pătrunjel se curăţă de coajă, se spală, se taie cubuleţe sau felii subţiri şi se pun peste ceapă.

Se încinge uleiul într-o tigaie, se pun legumele tăiate şi se călesc până se înmoaie. Se pun la fiert doi litri de apă, se adaugă legumele, sare, piper şi se fierb 15 minute. Se adaugă fasolea verde, se mai fierbe zece minute, apoi se presară fideaua ruptă în bucăţi mici. Când fasolea şi fideaua sunt fierte, se presară usturoiul pisat, mărar tocat şi se opreşte focul. Se serveşte fierbinte sau caldă, simplă sau cu smântână.


Ciorbă de praz
Ingrediente: un morcov, două fire de praz, 75 g orez, 4 roşii, un sfert de ţelină, o ceapă, un ardei gras roşu, un ardei gras verde, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper, pătrunjel, smântână.

Preparare: Morcovul şi ţelina se curăţă de coajă, se spală, se taie felii subţiri sau cubuleţe şi se pun într-un castron. Ardeiul roşu şi ardeiul verde se curăţă de seminţe, se spală şi se taie julien. Se încinge uleiul într-o tigaie, se pun legumele tăiate, prazul spălat şi tăiat rondele şi se călesc zece minute la foc iute.

Într-o oală se pun la fiert doi litri de apă, şi când începe să clocotească se pun legumele călite. Se fierb zece minute, se adaugă orezul spălat, sare şi piper după gust. Când orezul este fiert se adaugă roşiile date pe răzătoare, se mai condimentează dacă mai este nevoie şi se opreşte focul. Se presară pătrunjel tocat, se acoperă cu un capac şi se lasă să se odihnească zece minute. Se pune în castroane, se toarnă deasupra smântână şi se serveşte imediat.

   Redactare reţete Alina-Ramona Anghe
Citeşte mai multe despre:   sare,   minute,   legumele,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro


PUBLICITATE
 





Mai multe titluri din categorie

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1

Ultimele episoade din serialul Sacrificiul: Alegerea vor fi difuzate în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1
Galerie Foto Începând din 5 noiembrie, poveştile emoţionante inspirate din viaţa reală continuă în cel mai nou capitol Sacrificiul: Alegerea, în fiecare joi, de la 22:00, la Antena 1. Dezvăluirile uluitoare, momentele...

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte

Ce să iei cu tine în bagaj pentru un weekend la munte
Dacă anotimpul tău favorit e iarna, cu siguranță la munte te simți în mediul tău natural. Fie că îți place să schiezi, să mergi în drumeții sau pur și simplu alegi această destinație ca să te relaxezi, ...

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani

Chef Nicolai Tand se alătură matinalului de la Antena 1, Neatza cu Răzvan şi Dani
Galerie Foto Dimineţile încep să aibă iz maramureşean la Neatza cu Răzvan şi Dani. Matinalii le-au făcut ieri o surpriză telespectatorilor şi au anunţat cea mai nouă colaborare a emisiunii cu unul dintre cei mai...

Produsele Clearspring acum si in Romania

Produsele Clearspring acum si in Romania
Clearspring este un brand creat de o afacere de familie angajată de peste 25 de ani în promovarea alimentelor fine organice şi a specialităţilor japoneze tradiţionale. Gama lor de produse este premiată şi...

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc

magnetella.ro - magazin dedicat frumosului românesc
Galerie Foto Magnetella este un proiect inedit ce a luat naștere din dragoste pentru frumosul românesc.  Își  propune să redescopere și să  readucă în atenție tradițiile, obiceiurile şi stilul de viață au...

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi

De ce sa alegi fungicide de la Esenzi
Culturile agricole, indiferent de dimensiunea suprafetei de teren pe care sunt cultivate, trebuie ingrijite corespunzator inca din momentul semanarii si / sau plantarii, astfel incat acestea sa creasca viguros si sa fie...

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !

Cum sa alegi bratari semipretioase zodii pentru a te simti energizat si implinit !
Pietrele semipretioase au atat de multe proprietati misterioase! Conform cristaloterapiei, fiecare dintre ele este capabila sa transmita purtatorului energie pozitiva. Tot ce trebuie sa faci este sa alegi cele potrivite...

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor

Sticla, hârtia și plasticul - cum poți scăpa de ele și primi bani în schimbul lor
Indiferent că vrei să ai parte de o sursă de venit alternativă sau doar să ai mai multă grijă de mediul înconjurător, reciclarea este răspunsul la orice întrebare. Așa se face că numeroase centre de...

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro

6 motive pentru care adori experienta de cumparare a rochitelor de pe Paulina.ro
Daca vrei sa cumperi o rochita deosebita pentru mica ta printesa, atunci poti sa apelezi la Paulina. Aici se pune accentul pe calitate in intreg procesul de comanda, livrare si in constructia rochitelor. Experienta de cu...

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public

Chefi la cuțite a fost lider de audiență pe toate segmentele de public
Galerie Foto Luni seara a fost incontestabil seara Chefilor la cuțite. Conform Kantar Media, Chefi la cuțite a fost lider de piață în rândul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani cu o medie de 9.3...

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare

Toamna în Delta Dunării, la pescuit și relaxare
Galerie Foto Una dintre destinațiile turistice cele mai căutate din țara noastră, în acest an, a fost Delta Dunării. Distanțele mari între pensiuni și separarea micilor localități pescărești prin mari întinderi de ape...

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici

Călătorie pe urmele florei din Munții Hercinici
Galerie Foto O excursie în Munţii Măcinului, din nordul Dobrogei, este bine-venită în această perioadă. În această parte mai puțin cunoscută a României, vizitatorii descoperă multe posibilități de a se întâlni cu...

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9

Medicul Alin Georgescu merge în finala iUmor, sezonul 9
Galerie Foto Bănățean mândru, Alin Georgescu a fost exact ce recomandă medicul în cea de-a șaptea ediție iUmor, sezonul 9, difuzată seara trecută la Antena 1!...

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite. Începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute

Adriana Trandafir vine în platoul Chefi la cuțite.  Începe ultima săptămână  a degustărilor pe nevăzute
Galerie Foto Luni seara începe ultima săptămână a degustărilor pe nevăzute. Chefii mai au foarte puțin până își vor face echipele cu care pornesc în lupta pentru marele premiu din sezonul 8. Cele trei amulete rămase...

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon

Cea de-a şaptea gală Te cunosc de  undeva!, lider detaşat de audiență pe toate segmentele de public  Emisiunea a înregistrat un record de audienţă pentru acest sezon
Galerie Foto Distracţie la cote înalte, aşa poate fi descrisă cea de-a şaptea gală a celui de-al 15-lea sezon Te cunosc de undeva!, câștigată aseară de Adriana Trandafir şi Romică Ţociu cu o excelentă transformare în...
Serviciul de email marketing furnizat de