x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Nu săriţi peste ciorbă!

0
Autor: Carmen Dragan 07 Mai 2009 - 00:00
Nu săriţi peste ciorbă!

Medicii şi gastronomii sunt la unison într-o privinţă: nici o masă de prânz fără o supă sau o ciorbă! Supele şi ciorbele sunt preparate culinare care răspund cerinţei de a îmbina în mod armonios alimentele, după componenţa lor, datorită varietăţii elementelor din care se prepară şi valorii lor nutritive ridicate.



VARIETATE
Există supe de carne, din legume proaspete sau uscate, supe-creme din legume, dar şi supe de fructe. Importante sunt şi garniturile pentru supe. În această categorie amintim orezul, grişul, zdrenţele, crutoanele, beţişoarele de cartofi, beţişoarele cu chimen, beţişoarele cu caş, găluştele de griş, găluştele de aluat, găluştele de cartofi şi găluştele de caşcaval.

Nu trebuie uitaţi nici tăiţeii, obişnuiţi sau cu cartofi. Ca garnitură pentru supe există şi gogoşele din aluat, clătite pentru supă, saleuri, pateuri mici cu brânză şi cu carne etc. Iată reţeta gogoşelelor din aluat: avem nevoie de un ou, o jumătate de pahar de făină, o jumătate de pahar de lapte şi sare. Se frământă un aluat. Pe o tavă unsă cu ulei se pun cu linguriţa sau cu un cornet din pânză gogoşele foarte mici, care se coc la cuptor la foc potrivit.

Se servesc la masă o dată cu supa, aranjate pe o farfurie. Este important să ştim fiecărei supe ce garnitură i se potriveşte.

Ciorbele şi borşurile se obţin prin fierberea cărnii şi a legumelor în apă şi prin acrirea lor cu zeamă de varză, oţet, borş, dar şi corcoduşe, prune verzi sau aguridă. Borşul, prin prezenţa tărâţelor, figurează în fruntea alimentelor cu cele mai multe vitamine. El mai constituie şi un dezinfectant al stomacului prin acidul lactic care se găseşte în componenţa lui.

Ciorbele şi borşurile se pot drege cu ou şi cu smântână. Ele devin mai gustoase după circa o jumătate de oră de la ultimul clocot.


Supă de creveţi cu paste
Ingrediente: 200 g paste de casă, 200 g mazăre, un ardei gras verde, o ceapă albă, o ceapă roşie, 100 g morcovi baby, doi căţei de usturoi, o lingură de sos de soia, 75 ml ulei de măsline, mărar, sare, piper, limetă.

Preparare:
Ceapa albă şi ceapa roşie se curăţă, se spală, se toacă mărunt şi se pun la călit în uleiul încins împreună cu ardeiul gras tăiat cubuleţe. Morcovii baby se taie jumătăţi şi se pun peste legumele din tigaie. Se călesc zece minute la foc iute, având grijă să nu se ardă. Se pun la fiert doi litri de apă, se adaugă legumele călite scurse de ulei, sare şi piper.

Mazărea se spală, se pune peste legumele din oală şi se fierb împreună 15 minute. În uleiul rămas de la legume se pun creveţii decorticaţi şi scurşi de apă. Se călesc zece minute sau până devin roz, se pun în supă, se adaugă pastele şi se lasă să fiarbă încă zece minute. Se presară usturoiul tocat, sosul de soia şi mărarul tăiat, se mai fierbe două minute şi se opreşte focul. Se serveşte caldă, simplă sau acrită cu suc de limetă.




Supă cu fidea
Ingrediente: 450 g fasole verde, un morcov, două cepe, un sfert de ţelină, o rădăcină de pătrunjel, 3 rotocoale de fidea, 75 ml ulei de floarea-soarelui, doi căţei de usturoi, mărar, sare, piper, smântână.

Preparare: Fasolea verde se curăţă, se taie bucăţi mici şi, după ce s-a spălat, se pune într-un castron. Cepele se curăţă de foi, se spală şi se toacă mărunt. Ţelina, morcovul şi rădăcina de pătrunjel se curăţă de coajă, se spală, se taie cubuleţe sau felii subţiri şi se pun peste ceapă.

Se încinge uleiul într-o tigaie, se pun legumele tăiate şi se călesc până se înmoaie. Se pun la fiert doi litri de apă, se adaugă legumele, sare, piper şi se fierb 15 minute. Se adaugă fasolea verde, se mai fierbe zece minute, apoi se presară fideaua ruptă în bucăţi mici. Când fasolea şi fideaua sunt fierte, se presară usturoiul pisat, mărar tocat şi se opreşte focul. Se serveşte fierbinte sau caldă, simplă sau cu smântână.


Ciorbă de praz
Ingrediente: un morcov, două fire de praz, 75 g orez, 4 roşii, un sfert de ţelină, o ceapă, un ardei gras roşu, un ardei gras verde, 100 ml ulei de floarea-soarelui, sare, piper, pătrunjel, smântână.

Preparare: Morcovul şi ţelina se curăţă de coajă, se spală, se taie felii subţiri sau cubuleţe şi se pun într-un castron. Ardeiul roşu şi ardeiul verde se curăţă de seminţe, se spală şi se taie julien. Se încinge uleiul într-o tigaie, se pun legumele tăiate, prazul spălat şi tăiat rondele şi se călesc zece minute la foc iute.

Într-o oală se pun la fiert doi litri de apă, şi când începe să clocotească se pun legumele călite. Se fierb zece minute, se adaugă orezul spălat, sare şi piper după gust. Când orezul este fiert se adaugă roşiile date pe răzătoare, se mai condimentează dacă mai este nevoie şi se opreşte focul. Se presară pătrunjel tocat, se acoperă cu un capac şi se lasă să se odihnească zece minute. Se pune în castroane, se toarnă deasupra smântână şi se serveşte imediat.

   Redactare reţete Alina-Ramona Anghe
Citeşte mai multe despre:   sare,   minute,   legumele,   caiet de retete

 



Mai multe titluri din categorie

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”

Mirela Vaida la Te cunosc de undeva!: „E nenorocire! Nu vreau să mai aud de ea în veci!”
Galerie Foto Shakira, Madonna, Doina Badea sau Pink, niciuna dintre aceste transformări nu au adus-o pe Mirela într-o asemenea stare cum a reuşit personajul pe care îl va avea de interpretat sâmbăta aceasta la Te cunosc de...

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1

Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, la Antena 1
Ilona Brezoianu și Șerban Copoț prezintă Stand-up Revolution, în curând, la Antena 1, prima emisiune televizată de stand-up în care patru nume cu greutate plănuiesc să descopere viitoarea mare senzație din...

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli

Antena 1 difuzează mini seria „Iisus din Nazareth”, produsă de Franco Zeffirelli
Începând de mâine, în fiecare vineri, de la 20:30, Antena 1 va difuza mini seria „Iisus din Nazareth”, producţie realizatã de Franco Zeffirelli, ce prezintã viaţa, moartea şi învierea lui Iisus din...

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE

Grecia renunță la carantină pentru turiștii din UE
Autoritățile din Grecia renunță la măsura intrării în carantină timp 7 zile pentru turiștii din UE începând din 19 aprilie, scrie DPA. Planul trebuie aprobat și de experții epidemiologi. Va fi...

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată

Cum să asortezi corect perechea de adidași cu rochia preferată
Galerie Foto Din moment ce moda a evoluat enorm în ultimii ani, astăzi ne e permis să combinăm diverse articole vestimentare  cu adidașii - lucru care în trecut era considerat subiect taboo. Atâta timp cât respecți...

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor

George Tănase intră în pielea lui Michael Jackson pentru un roast istoric la iUmor
Actorul George Tănase intră în pielea excentricului Michael Jackson astăzi, de la ora 20.30, la Antena 1, într-o nouă ediție iUmor.            ...

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!

Ți-ai propus să redecorezi casa? Află de ce mobila din lemn este cea mai bună alegere!
A venit momentul să îți înnoiești piesele de mobilier sau pur și simplu vrei să dai un aer proaspăt casei tale? Deși primul lucru la care te uiți este modelul, trebuie să pui accent, în primul rând, pe...

Chefi la cuțite – lider de audiență Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei

Chefi la cuțite – lider de audiență  Chef Bontea a părăsit platoul Chefi la cuţite la proba amuletei
Galerie Foto Marți seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor, atât la nivelul publicului comercial, cât şi la nivelul întregului public urban. Conform...

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară

Chefi la cuțite, lider de audiență! Mihai Bendeac și actorul Radu Micu intră în bucătărie în această seară
Galerie Foto Luni seara, Chefi la cuțite a fost din nou lider de audiență și s-a situat în topul preferințelor telespectatorilor. Conform Kantar Media, cooking show-ul difuzat în intervalul 20.24 – 23.54 la Antena 1 a...

La ce servesc rafturile metalice

La ce servesc rafturile metalice
Rafturile sunt un mod convenabil de a aranja spațiul. Zonarea este deosebit de importantă pentru zonele mici ale spațiilor. Dar această tehnică nu este doar foarte practică, deoarece tipurile de rafturi...

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist

Cinci trucuri pentru o casă în stil minimalist
Iubești stilul minimalist și mereu apreciezi acele case extrem de aerisite și ordonate, unde există spațiu și totul este îngrijit. Cu toate acestea, îți este teamă să începi un astfel de proiect din cauza...

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   

Cauti dezinfectantii ideali pentru casa ta? Iata 3 factori de care sa tii cont!   
Galerie Foto Daca solutiile de dezinfectare erau, pana acum, numai in atentia centrelor medicale si a parintilor cu copii mici, pandemia de coronavirus a schimbat pentru totdeauna importanta acestora. Astfel, indiferent daca lucrezi...

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat

Cum se montează corect aparatul de aer condiționat
Aparatul de aer condiționat este recomandat pe timpul verii datorită funcției de răcire care crează un ambient plăcut și oferă confortul dorit. Este indicat ca pentru montarea unui aparat de aer condiționat să...

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust

6 soluții pentru o casa pe teren mic sau îngust
În cazul în care vreți să aveți costuri de administrare mai reduse, dar și confortul necesar unei locuințe actuale și moderne, optați pentru proiecte case mici de la UberHause. Variantele și soluțiile ce pot f...

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite

Chef Bontea şi-a adjudecat aseară o nouă amuletă  Andrei Păunescu şi Maria Măgirescu, invitaţi speciali diseară la Chefi la cuţite
Galerie Foto Cea mai nouă ediţie Chefi la cuţite, difuzată aseară, la Antena 1, a pus în joc o amuletă prețioasă: câștigătorul va putea opri timp timp de zece minute celelalte două echipe, cu excepția unui singur...
Serviciul de email marketing furnizat de