x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar O salată răcoroasă pentru sfârșitul verii, de la Jamie Oliver. Vezi rețeta!

O salată răcoroasă pentru sfârșitul verii, de la Jamie Oliver. Vezi rețeta!

de Magda Cristina Ursache    |    26 Aug 2014   •   23:23
O salată răcoroasă pentru sfârșitul verii, de la Jamie Oliver. Vezi rețeta!

Nu te poţi stăpâni să nu exclami „wow” în vreme ce îl priveşti bucătărind la televizor sau îi răsfoieşti cărţile de bucate. Şi ceea ce îţi doreşti imediat este să treci dincolo de sticlă şi să găteşti umăr la umăr cu el. Şi de ce nu ţi-ai dori tu asta, când Delia Smith, una dintre vedetele gastronomice "mai vechi" ale televiziunii britanice - pe care până şi Jamie, în adolescenţa lui, a urmărit-o cu sufletul la gură, evoluând în show-urile ei - nu se sfieşte să exclame: "Jamie Oliver este unic! E minunat să-l priveşti! E minunat să găteşti alături de el!".

Salată de morcov copt şi avocado cu vinegretă din portocală şi lămâie
Ingrediente: 500 g morcovi de mărime medie de diverse culori, cu frunze; 2 linguriţe rase de seminţe de chimen; 1 sau 2 ardei iuţi mici uscaţi, zdrobiţi; sare de mare şi piper negru proaspăt râşnit; 2 căţei de usturoi, curăţaţi; frunzele de la 4 fire de cimbru proaspăt; ulei de măsline extravirgin; oţet de vin roşu sau alb; o portocală, tăiată în două; 3 fructe coapte de avocado; oţet de vin roşu; 4 felii de pâine bună (preferabil ciabatta), groase de 1 cm; 2 mâini de diverse frunze interesante pentru salate de iarnă (treviso, rucola, radicchio, cavolo nero), spălate şi zvântate; 2 coşuleţe de creson; 150 ml smântână; 4 linguri seminţe mixte, prăjite.

Preparare: Încingeţi cuptorul la 180 grade C/ treapta 4. Fierbeţi morcovii în apă sărată clocotită timp de 10 minute, până când sunt aproape fragezi, apoi scurgeţi-i şi puneţi-i într-o tavă pentru copt. Este bine să îi condimentaţi cât sunt fierbinţi, aşa că în timp ce sunt pe foc, luaţi un mojar şi pisaţi seminţele de chimen, ardeiul iute cu sare şi piper. Adăugaţi usturoiul şi frunzele de cimbru şi pisaţi în continuare până când obţineţi un fel de pastă. Ideea este să dizolvaţi aromele. Adăugaţi destul ulei de măsline extravirgin cât să acopere generos pasta şi două linguri de oţet. Veţi avea o marinată şi o vinegretă în acelaşi timp! Amestecaţi şi turnaţi peste morcovii din tavă acoperindu-i bine. Adăugaţi jumătăţile de lămâie şi portocală, cu partea tăiată în jos. Se vor coace odată cu morcovii, iar zeama lor poate fi folosită ca bază pentru vinegretă. Daţi la cuptorul preîncălzit pentru 25 până la 30 de minute sau până când morcovii se rumenesc. În timp ce se coc morcovii, tăiaţi în două fructele de avocado, curăţaţi-le de coajă, scoateţi-le sâmburii, apoi tăiaţi-le în felii pe lungime şi puneţi-le într-un castron mare. Scoateţi morcovii din cuptor şi puneţi-i lângă avocado.

Citeste si Bea aceasta bautura pe stomacul gol pentru a curata corpul de toxine!

Cu grijă, cu ajutorul unor cleşti, stoarceţi portocala şi lămâia coaptă într-un castron şi adăugaţi aceeaşi cantitate de ulei de măsline extravirgin şi un pic de oţet de vin roşu. Condimentaţi cu sare şi piper şi turnaţi această vinegretă peste morcovi şi avocado.

Amestecaţi, gustaţi şi mai puneţi, la nevoie, sare sau piper. Chemaţi-vă gaşca la masă în timp ce prăjiţi feliile de pâine ciabatta.Rupeţi pâinea în bucăţi mici şi adăugaţi morcovii şi avocado cu vinegreta. Amestecaţi, adăugaţi frunzele şi cresonul şi transferaţi pe un platou mare sau repartizaţi în farfurii individuale. Puneţi o lingură sau două de smântână, presăraţi seminţele prăjite şi stropiţi cu ulei de măsline extravirgin.

• Reţetă din volumul "Acasă la Jamie", Editura Curtea Veche, 2006


Sfatul lui Jamie

Dacă e să folosiţi morcovi copţi într-o salată, trebuie s-o faceţi cu un pic de atitudine! Această salată fantastică în stil marocan combină morcovii copţi cu avocado - şi din cauză că au aceeaşi consistenţă, m-am gândit să adaug gustul de grătar al pâinii ciabatta prăjite, pentru contrast. Cu mirodenii, seminţe, smântână şi o vinegretă delicioasă din citrice, aveţi o salată de mâna-ntâi.

Citeste si Cum slabesti rapid, fara sa mori de foame!



×
Subiecte în articol: felicia retete jamie oliver