x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Culinar Tort pentru Sărbători

Tort pentru Sărbători

de Carmen Dragan    |    27 Dec 2007   •   00:00
Tort pentru Sărbători
Sursa foto: Jurnalul foto/

Intre prăjiturile de sărbătoare, tortul ocupă primul loc. Pănă nu demult, prepararea unei astfel de delicatese era un coşmar pentru o tănără gospodină, fiind "apanajul" bucătăreselor cu experienţă.

Prepararea unui tort nu mai reprezintă astăzi nici o problemă, deoarece se găsesc blaturi de cumpărat, iar cremele au devenit mai uşor de preparat. Dar fiind o prăjitură festivă, trebuie să ţinem cont de căteva reguli. Dacă ne hotărăm să preparăm noi tortul, trebuie să reţinem că gălbenuşurile se amestecă impreună cu zahărul numai intr-o parte cel puţin o jumătate de oră, pănă ce cantitatea a crescut simţitor şi s-a albit. Prepararea se realizează numai la rece. Forma de tort trebuie să fie bine unsă cu unt şi infăinată. Spuma bătută din albuşuri trebuie să fie intrebuinţată imediat. Migdalele, nucile şi alunele sunt mai bune dacă se fărămiţează la mixer decăt dacă se pisează, deoarece sunt la uşoare şi se ridică mai bine la coptul tortului. De căte ori se va intoarce forma cu tortul in cuptor, trebuie umblat cu atenţie, deoarece tortul cade şi nu mai creşte.

ORNARE. Indiferent de compoziţia cu care s-a imbrăcat, tortul se netezeşte bine cu un cuţit lung şi lat. Pe un tort de glazură albă se pot realiza flori de jur imprejur, din vişine scoase din dulceaţă, combinate cu migdale prăjite. Pe o glazură de cremă de cacao sau ciocolată se pot aşeza jumătăţi de caise din dulceaţă, cu codiţe şi frunze din jeleuri verzi. Sau se pot face diverse modele din frişcă pusă intr-un cornet. Pe o glazură din zahăr ars se pot aşeza fructe proaspete grupate căte două de jur-imprejurul tortului, sau glasate, cu codiţe şi frunze.

SFATURI. Un tort imbrăcat in şerbet de zmeură sau trandafiri se ornează in intregime cu flori albe din frişcă, puse cu ajutorul unui cornet crestat. In mijlocul fiecărei flori se poate aşeza căte un jeleu de diverse culori. Iar dacă aţi preparat un tort cu zahăr pudră pe deasupra şi cu nuci tocate pe margini, puteţi "desena" cu şerbet de cacao cifrele ceasului. Mijlocul il puteţi face cu dropsuri colorate, iar limbile lui din fructe zaharisite, sau din jeleuri. Torturile pentru Sărbători se imbracă de obicei in glazură albă şi se pot decora cu o crenguţă de brad, care se unge cu albuş bătut şi se presară cu zahăr pudră. Globuleţele le puteţi realiza din jeleuri de diferite culori sau din jumătăţi de căpşuni. Cu ajutorul unui cornet simplu se poate scrie cu cremă de ciocolată "La mulţi ani!".

Glazură albă

Se freacă 200 g zahăr cu un albuş şi căteva picături de zeamă de lămăie. După ce amestecul devine ca o cremă sclipitoare, se toarnă peste blatul de tort şi se introduce in cuptor, lăsăndu-se uşa deschisă. Se ţine pănă cănd se intăreşte glazura.

Caramel

Se arde zahărul caramel deschis şi se toarnă pe tort, intinznd repede cu ajutorul unui cuţit. Această glazură se potriveşte pentru doboş tort. Tot din zahăr caramel se poate face pe tort pănză de paianjen, turnănd fire de zahăr caramelizat cu linguriţa pe deasupra tortului. Trebuie lucrat repede, să nu se intărească.

carmen.dragan@jurnalul.ro

×
Subiecte în articol: gastronomie tort