x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Tort pentru Sărbători

0
Autor: Carmen Dragan 27 Dec 2007 - 00:00
Tort pentru Sărbători Jurnalul foto/
Intre prăjiturile de sărbătoare, tortul ocupă primul loc. Pănă nu demult, prepararea unei astfel de delicatese era un coşmar pentru o tănără gospodină, fiind "apanajul" bucătăreselor cu experienţă.

Prepararea unui tort nu mai reprezintă astăzi nici o problemă, deoarece se găsesc blaturi de cumpărat, iar cremele au devenit mai uşor de preparat. Dar fiind o prăjitură festivă, trebuie să ţinem cont de căteva reguli. Dacă ne hotărăm să preparăm noi tortul, trebuie să reţinem că gălbenuşurile se amestecă impreună cu zahărul numai intr-o parte cel puţin o jumătate de oră, pănă ce cantitatea a crescut simţitor şi s-a albit. Prepararea se realizează numai la rece. Forma de tort trebuie să fie bine unsă cu unt şi infăinată. Spuma bătută din albuşuri trebuie să fie intrebuinţată imediat. Migdalele, nucile şi alunele sunt mai bune dacă se fărămiţează la mixer decăt dacă se pisează, deoarece sunt la uşoare şi se ridică mai bine la coptul tortului. De căte ori se va intoarce forma cu tortul in cuptor, trebuie umblat cu atenţie, deoarece tortul cade şi nu mai creşte.

ORNARE. Indiferent de compoziţia cu care s-a imbrăcat, tortul se netezeşte bine cu un cuţit lung şi lat. Pe un tort de glazură albă se pot realiza flori de jur imprejur, din vişine scoase din dulceaţă, combinate cu migdale prăjite. Pe o glazură de cremă de cacao sau ciocolată se pot aşeza jumătăţi de caise din dulceaţă, cu codiţe şi frunze din jeleuri verzi. Sau se pot face diverse modele din frişcă pusă intr-un cornet. Pe o glazură din zahăr ars se pot aşeza fructe proaspete grupate căte două de jur-imprejurul tortului, sau glasate, cu codiţe şi frunze.

SFATURI. Un tort imbrăcat in şerbet de zmeură sau trandafiri se ornează in intregime cu flori albe din frişcă, puse cu ajutorul unui cornet crestat. In mijlocul fiecărei flori se poate aşeza căte un jeleu de diverse culori. Iar dacă aţi preparat un tort cu zahăr pudră pe deasupra şi cu nuci tocate pe margini, puteţi "desena" cu şerbet de cacao cifrele ceasului. Mijlocul il puteţi face cu dropsuri colorate, iar limbile lui din fructe zaharisite, sau din jeleuri. Torturile pentru Sărbători se imbracă de obicei in glazură albă şi se pot decora cu o crenguţă de brad, care se unge cu albuş bătut şi se presară cu zahăr pudră. Globuleţele le puteţi realiza din jeleuri de diferite culori sau din jumătăţi de căpşuni. Cu ajutorul unui cornet simplu se poate scrie cu cremă de ciocolată "La mulţi ani!".

Glazură albă

Se freacă 200 g zahăr cu un albuş şi căteva picături de zeamă de lămăie. După ce amestecul devine ca o cremă sclipitoare, se toarnă peste blatul de tort şi se introduce in cuptor, lăsăndu-se uşa deschisă. Se ţine pănă cănd se intăreşte glazura.

Caramel

Se arde zahărul caramel deschis şi se toarnă pe tort, intinznd repede cu ajutorul unui cuţit. Această glazură se potriveşte pentru doboş tort. Tot din zahăr caramel se poate face pe tort pănză de paianjen, turnănd fire de zahăr caramelizat cu linguriţa pe deasupra tortului. Trebuie lucrat repede, să nu se intărească.

carmen.dragan@jurnalul.ro

Citeşte mai multe despre:   gastronomie,   tort

 



Mai multe titluri din categorie

(P) Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X

(P)  Supliment nutritiv impotriva naparlirii excesive la caini si pisici, SHED-X
Shed-X este un supliment 100% natural, cu actiune completa si garantata in scopul combaterii naparlirii excesive in maxim 3-6 saptamani. Este formulat stiintific de catre Doctori in Nutritia Animalelor pentru a respecta...

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star

Bella, fetița care a uimit întreaga planetă cu abilitățile sale, urcă pe scena Next Star
Galerie Foto La doar șapte ani, Bella Devyatkina vorbește opt limbi străine și va face o demonstrație sâmbătă, de la ora 20.00, la Antena 1, într-o nouă ediție Next Star....

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti

Cum se organizează o înmormântare în Bucuresti
Momentul trecerii în neființă a unei persoane dragi este greu, de multe ori chiar traumatizant. Nimic nu poate alina definitiv durerea resimțită, însă există câteva lucruri care te pot ajuta să treci mai ușor...

Turismul balnear ne reface după pandemie

Turismul balnear ne reface după pandemie
După foarte mult timp de sedentarism și izolare, revenirea la tratamentele balneare este benefică atât pentru refacerea sistemului nostru imunitar, cât și pentru economie. Putem arde calorii și ne putem reface, du...

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie

Intact Media GroupHealth Foru​​​​​​​m - Impactul abonamentelor medicale în sănătate și economie
Galerie Foto Mai bine să previi decât să repari, iar apoi să ajungi să cheltui sume enorme, și nu de puține ori cu efecte minime. Un principiu simplu, pe care România nu îl aplică în niciun sector al economiei, iar...

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon

Super Neatza cu Răzvan şi Dani, record de audienţă în acest sezon
Cea mai nouă ediţie Super Neatza cu Răzvan şi Dani, difuzată miercuri, 9 iunie, la Antena 1 s-a impus ca lider detaşat de audienţă, la nivelul publicului comercial cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, cu...

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână

Cursele charter Arad - Antalya vor avea loc de trei ori pe săptămână
Vicepreședintele Consiliului Județean Arad anunță startul zborurilor directe Arad - Antalya. Acestea au loc de trei ori pe săptămână. Cursele se vor opera până la sfârșitul lunii...

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021

Cine va realiza celebrul calendar Pirelli din 2021
Cântărețul canadian Bryan Adams, care a fotografiat personaje renumite, printre care Amy Winehouse, John Boyega și Regina Elisabeta a II-a, va realiza cea mai recentă ediție a calendarului Pirelli, conform...

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul

Cele mai bune cărți despre spiritualitate pentru a-ți hrăni sufletul
A găsi inspirația pentru a ne îmbogăți sufletul și a ne echilibra emoțiile pare a fi o călătorie nesfârșită, mai ales în timpul pandemiei. La urmă urmei, 2020 și 2021 reprezintă doi ani...

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela

Ioana Abur şi Ioana Blaj complică acţiunea la finalul acestui sezon Adela
Galerie Foto Doar 3 săptămâni îi mai despart pe telespectatori de finalul primului sezon Adela, serial difuzat în fiecare joi, de la 20:30, la Antena 1, iar noi personaje-cheie îşi vor face apariţia pentru a complica şi mai...

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”

Patrizia Paglieri:  “O zi în Asia Express e cât un an la București!”
Galerie Foto Patrizia Paglieri și fiul ei, Franci, au plecat pe Drumul Împăraților cu gândul de a învăța o lecție de viață, lucru care s-a și întâmplat. Cursa din Asia Express le-a adus surprize după surprize și...

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică

Chef Scărlătescu și echipa mov, o nouă victorie în minoritate numerică
Galerie Foto Seara de luni a adus la Chefi la cuțite o mult așteptată victorie pentru echipa mov, condusă de chef Cătălin Scărlătescu, ce a câștigat detașat confruntarea pe echipe în ciuda faptului că se...

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală

Chefi la cuțite și Tazz by eMag le aduc telespectatorilor meniurile din finală
Galerie Foto Finala sezonului 9 „Chefi la cuțite” vine cu o premieră în rândul show-urilor culinare din România. Pentru prima dată, telespectatorii Antena 1 pot câștiga cele trei meniuri complete din...

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri: ”E posibil să nu ajung în finală”

Chef Scărlătescu, demoralizat de înfrângeri:  ”E posibil să nu ajung în finală”
Galerie Foto Competiția celui mai iubit show culinar devine din ce în ce mai grea, iar cea mai lungă perioadă de confruntări pe echipe de până acum își va pune amprenta asupra energiei din bucătăria Chefi la cuțite....
Serviciul de email marketing furnizat de