x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Fashion Renasterea unui gigant

Renasterea unui gigant

de Catalin Budescu    |    06 Aug 2005   •   00:00
Renasterea unui gigant

Stefano Pilati in acelasi timp succesor Yves Saint Laurent si Tom Ford? Dificila misiune. Insa departe de a fi imposibila din moment ce Stefano ridica manusa cu eleganta si stralucire.

Dupa sase luni de la debutul in conducerea Casei Yves Saint Laurent, stilistul Stefano Pilati isi afiseaza sangele rece. Are de ales? Este asta ori fuga. El a decis sa pastreze pozitia. "Sunt fara indoiala cel care a mostenit sarcina cea mai dificila din lumea modei", a spus surazand. Cu maniere de bun soldatel, acest italian de 38 de ani isi continua drumul. Chiar daca, cu o zi inaintea prezentarii sale, el stie ca Parisul si restul planetei din moda clocotesc de nerabdare si asteapta cu aviditate curioasa rezultatul inspiratiilor sale, ii este clar ca timpul isi va spune cuvantul si presiunea va scadea. De fapt, afacerea in ansamblul ei face sa curga multa cerneala si suscita valuri de comentarii. Frecvent acide.

DEBUT. Si iata o prima colectie: de croaziera, urmata de o colectie masculina. Nimeni nu vazuse nimic, dar toata moda voia sa adore! Prea mult, fara indoiala... Cu atat mai mult, cu cat Stefano Pilati nu alesese optiunea cea mai simpla pentru a "reciti" Saint Laurent. In loc sa convoace impecabilele smokinguri si paleta rosu-roz-negru-marine ce i-ar fi asigurat un succes fara riscuri, el a decis sa interpreteze un spirit. "Nimic nu a fost calculat. Nu mi-am propus sa fac opusul a ceea ce se astepta de la mine", explica Pilati. "De altfel, n-am nici o idee in privinta asteptarilor si nici nu vreau sa stiu. Eu lucrez la instinct."

Hainele prezentate au dezvaluit o reala fotogenie, ce acorda colectiei pozitia de care este demna.

CASTIG. La Yves Saint Laurent, Stefano Pilati a adus ceea ce s-a asteptat aproape 10 ani, si anume, renasterea brand-ului. In mare parte, acest fapt se datoreaza revenirii feminitatii ce definea casa, dar si unei colectii de accesorii de un real succes in toate pietele lumii. Iar ca o incununare a debutului sau plin de succes, de anul acesta se va ocupa si de linia masculina. Ca si alte case internationale de lux, Yves Saint Laurent este interesata de proiectul Luxury Department Store, al companiei CPP Management Consultants, in viitorul apropiat asteptandu-se vizita reprezentantilor acesteia la Bucuresti pentru a analiza potentialul pietei.

PROFIL
Nascut la 1 august 1936 in Oran, Algeria.

Nume complet: Yves Henri Donat Mathieu Saint Laurent.

Mama sa, Lucienne Saint Laurent, a fost o frumoasa femeie de societate. Tatal, Charles Laurent, a fost proprietarul unui lant de cinematografe. Stra-strabunicul sau a fost avocatul care a schitat contractul prenuptial dintre Napoleon Bonaparte si Josephine.

Yves Saint Laurent a fost un copil hartuit la scoala, invinuind acest aspect pentru homosexualitatea sa.

Si-a dorit sa devina scenograf, insa in 1953, la varsta de 17 ani, ocupase locul trei la o competitie prestigioasa de moda pentru "Wool Secretariat" (Givenchy se afla in juriu), cu o micuta rochie neagra de cocktail.

In 1954 s-a mutat la Paris pentru a studia la Ecole de la Chambre Syndicale. Sosise cu o recomandare de la Michel de Brunhoff, directorul Vogue-ului francez. Christian Dior l-a angajat imediat, luandu-l sub aripa sa protectoare. In octombrie 1957, lui Yves Saint Laurent i-a fost lasata in grija compania, in timp ce Christian Dior pleaca in vacanta, cel din urma decedand imediat in urma unui atac de cord.
×