La curțile regilor Franței existau jocuri de societate inspirate din realizările și faptele monarhilor. Apariția televiziunii și, mai târziu, a internetului și a jocurilor video părea să ducă la dispariția jocurilor de societate, dar s-a întâmplat contrariul. Au apărut noi jocuri, iar noile generații sunt la fel de dornice să se bucure de ele ca cele de dinaintea lor. Unele jocuri sunt foarte complexe și trebuie să petreci multe ore ca să le înveți, dar altele sunt îndeajuns de simple pentru a le stăpâni rapid. În rândurile care urmează ți-am pregătit o listă cu cele mai bune 6 jocuri de societate care au reguli ușor de înțeles.
Sursa foto: https://www.freepik.com/free-photo/good-friends-gameboard-s-party_1207277.htm#query=board game&position=18&from_view=search
-
Scapă cine poate
Scapă cine poate este inspirat din dilema tramvaiului, un paradox inventat în anii ‘60, pentru a studia reacțiile oamenilor în fața unor dileme morale. Unul dintre jucători este conductorul și trebuie să aleagă pe ce linie conduce tramvaiul. Pe ambele linii există potențiale victime. Ceilalți jucători formează 2 echipe și încearcă să-l convingă pe conductor să aleagă una dintre linii, prin intermediul unor cartonașe. Câștigă echipa care scapă. Găsești jocuri de societate aici, dacă vrei să te distrezi cu prietenii rezolvând dileme morale sau alte provocări.
-
WTF?
WTF? este un joc de societate de tip trivia pentru adulți, care constă în răspunderea la întrebări de pe cartonașe. Jucătorul care răspunde poate câștiga și când nu răspunde corect, dacă ceilalți jucători nu îi contestă răspunsurile. Jocul se desfășoară contratimp, iar fiecare jucător ajunge, pe rând, în rolul chestionatului. Nu îți trebuie doar noroc și cunoștințe, ci și siguranță de sine și abilitatea de a-i păcăli pe ceilalți că răspunsul tău este corect.
-
Jungle Race
Jungle Race îmbină cursele de mașini cu personaje antropomorfe și un decor sălbatic. Este destinat tuturor vârstelor și se învață ușor. Mașinile se conduc prin intermediul unor cartonașe cu acțiuni. Sunt 3 runde în joc, iar în funcțiile de pozițiile pe podium se acordă un punctaj. Cine câștigă mai multe puncte este câștigător.
-
Carcassonne
Plasarea de pioni sau alte figurine este des întâlnită în jocurile de societate, cu rezultate foarte bune în ce privește distracția. Carcassonne îți oferă ocazia de a popula regiunea franceză cu călugări, țărani, tâlhari și cavaleri, care îți aduc puncte. Planșa de joc este împărțită în zone, pe care plasezi piesele. Deși simplu în esență, pentru că sunt puține acțiuni posibile, Carcassonne este distractiv. Regulile sunt simple și clare, astfel că și copiii îl pot juca. Nu este de mirare că a fost declarat jocul anului în 2001.
-
Prehistory
Prehistory îți oferă ocazia să experimentezi viața oamenilor preistorici. Jocul este complex, cu cartonașe diverse și 4 faze de joc, corespunzătoare celor patru anotimpuri. Totuși, este ușor de învatat, astfel că se poate juca și de copii de 12 ani. În plus, afli multe informații despre obiceiurile și structura socială a oamenilor preistorici. Există cartonașe pentru migrație, vânătoare, cules, pescuit și chiar pentru construit megaliți. Descoperi animale preistorice și chiar poți folosi puterea șamanilor.
-
Ocolul Pământului în 80 de zile
Romanul celebru al lui Jules Verne a fost ecranizat de câteva ori, iar acum este disponibil și sub forma unui joc. Jucătorii pot experimenta aventurile lui Phileas Fogg, într-o cursă în jurul lumii. CIne ajunge primul înapoi la Londra câștigă. Jocul conține cartonașe de diferite tipuri, bani și instrucțiuni. Bineînțeles, planșa de joc este îndeajuns de detaliată pentru a cuprinde toate regiunile prin care Fogg și asistentul său, Passepartout, au călătorit în roman.
Jocurile de societate sunt foarte distractive, mai ales dacă le joci cu prieteni apropiați. Cele 6 pe care ți le-am prezentat au reguli simple, care se deprind rapid.