x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ultima nunta

de Miron Manega    |    29 Ian 2007   •   00:00
Ultima nunta

Am avut privilegiul (sau ghinionul) de a ramane singurul "supravietuitor" al ultimei nunti a lui Florin Piersic. Sunt intamplari care devin importante nu prin ele insele, ci prin incarcatura sau semnificatia pe care o capata in timp. Ultima casatorie a lui Florin Piersic a fost la vremea aceea (septembrie 1993) un eveniment monden, poate. A devenit insa emblematica prin longevitate si trainicie. Ana Toader nu numai ca a reusit sa-l cucereasca, dar a stiut sa-l si pastreze. Poate si pentru ca a acceptat sa poarte numele Piersic.

RECTIFICARE. Si mai este importanta prin ceva acea casatorie. Ea este legata de existenta a doua persoane minunate, care acum nu mai sunt. Una este Josephina Hogget, buna prietena a lui Florin, care l-a iubit mai mult decat putea el sa accepte si sa inteleaga la vremea aceea. Ii facea binele pe ascuns, stiind ca el n-ar fi fost de acord cu nevinovatele ei viclenii de romanca adaptata la reflexele lumii britanice si europene. Stia foarte bine ce inseamna necesitatea vizibilitatii unei personalitati, chiar prin anumite evenimente personale. Ei bine, Josephina Hogget mi-a divulgat data si locul "casatoriei secrete" a lui Florin Piersic, in pofida interdictiei impuse de el. A trebuit sa mint in reportajul scris ulterior, ca sa n-o dau de gol. Fac cuvenita rectificare acum, dupa aproape 14 ani, cand ea nu mai este (a plecat la stele, cum ar spune Florin Piersic) si cand eu ma simt dezlegat de promisiunea facuta.

Al doilea martor la petrecerea de dupa cununie a fost bunul meu coleg de la vremea aceea, fotoreporterul Aurel Garbovu. Nici el nu mai este. Il evoc acum, intr-un context care stiu ca l-ar face sa rada fericit.

GRAU SFINTIT. Am ramas, cum spuneam, singurul martor. Nici nu stiu daca trebuie sa ma bucur sau sa ma intristez. Cred ca amandoua. Voi relua, pe spatiul care mi-a mai ramas, cateva fragmente din reportajul scris in 1993 in "Supermagazin", o publicatie care nici ea nu mai este: "Avand o vaga banuiala despre ce avea sa se intample la Cluj, am urcat si noi in primul tren… Dimineata l-am sunat pe Florin acasa. «De unde stiti?» - ne-a intrebat el, surprins si iritat. I-am explicat ca, de vreme ce doamna Hogget a venit la Cluj, ceva trebuie sa se intample: ori se prabuseste Caritasul, ori se insoara Florin Piersic. A cedat in fata irezistibilului argument si a recunoscut oftand ca, intr-adevar, in ziua aceea urma sa se insoare… Am ajuns la primarie inaintea lui. Aici ne-a taiat elanul ofiterul starii civile, care, montat in prealabil de Florin Piersic, repeta intr-una ca nu stie nimic. N-am reusit sa intram in sala de ceremonii decat o data cu asistenta, foarte restransa de altfel: Josephina Hogget, Ana Negru, o alta buna prietena de familie, si Monica Toader, fiica miresei, impreuna cu prietenul ei. La obisnuita intrebare daca «de bunavoie si nesilit de nimeni…», Florin Piersic a raspuns mai putin obisnuit: «Normal!». Ana Toader, in schimb, a raspuns… normal: «Da». (…) Tinand minte, din cele povestite de Florin, gestul mamei acestuia de a-i aduce un pumn de grau sfintit la examenul de admitere in IATC, proaspata doamna Piersic a repetat cu piosenie gestul (…). Tensiunea a atins punctul culminant atunci cand Ana Piersic a scos din poseta fotografia mamei lui Florin, pe care el i-o daruise in urma cu sapte ani, cand s-au cunoscut (…). Petrecerea a fost linistita, calma, cu multa mancare, gatita de Ana Piersic si Ana Negru, cele doua «zeite protectoare» ale actorului. Doar visinata era preparata de Florin insusi. Nu s-a cantat, nu s-a dansat, doar s-a povestit. A povestit, de fapt, Florin Piersic, evocandu-l pe Amza Pellea (…)".

Aceasta fotografie a devenit unicat prin moartea celui care detinea filmele: fotoreporterul Aurel Garbovu (cel din stanga imaginii). El si subsemnatul acestor randuri (cel din dreapta) am fost singurii «nuntasi». Neasteptati si nedoriti, ce-i drept, dar poate necesari pentru acest moment al posteritatii, care este prezentul. Si care va deveni si el amintire. Ca bietul Garbovu…

×
Subiecte în articol: florin piersic editie de colectie