x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site Old site Suplimente Jurnalul Old Criza de birouri

Criza de birouri

24 Apr 2004   •   00:00

Multe companii romanesti au inceput sa fie preocupate de imaginea lor si sunt in cautare de sedii ultracentrale, cu paza permanenta si locuri de parcare. Cu toate acestea oferta de pe piata este inca limitata.

Cererea de spatii pentru birouri din clasa A este mai mare decat oferta, se arata intr-un studiu elaborat de compania imobiliara Colliers International. Aceasta analiza de piata arata ca firmele aflate in cautarea de spatii de clasa A, cu suprafete de peste 250 de metri patrati au probleme in gasirea sediilor. In schimb, companiile cu personal mai putin numeros interesate de spatii mai mici, in jur de 100-250 de metri patrati, sunt scutite de aceasta problema.

Cerere de 100.000 mp

Spatiile de clasa A (plasate central, cu dotari ultramoderne, cu locuri de parcare, cu paza permanenta) totalizeaza in prezent circa 168.000 de metri patrati, iar analistii imobiliari opineaza ca pe piata mai este loc de multe proiecte importante.

Cu toate ca in acest moment exista cateva cladiri in constructie noua oferta va fi absorbita imediat, afirma Bogdan Georgescu, managing partner la Colliers. El mai spune ca pe langa cererea existenta si inca nesatisfacuta mai exista si o cerere latenta care in curand va deveni de actualitate. Aceasta noua cerere este estimata la 80.000-100.000 de mp si este formata din firme care si-au schimbat strategia si doresc o imagine mai buna pe piata.

In constructie 66.000 mp

Investitorii imobiliari au simtit aceasta criza. In 2004 vor fi dati in folosinta aproape 66.000 mp, insa dintre proiectele anuntate numai CDG Buldding va furniza mai mult de 20.000 mp, restul cladirilor avand o suprafata cuprinsa intre 4-5.000 mp, se arata in studiul Colliers. Asta inseamna ca majoritatea proiectelor sunt realizate de investitori cu putere financiara medie.

Chiria, in usoara crestere

Lipsa de spatii ultramoderne se va resimti si in nivelul chiriei, care va creste usor la cladirile foarte bune, opineaza agentii imobiliari. In prezent, chiria standard pentru spatiile de calitate se situeaza in jur de 16-18 euro/mp. O alta tendinta a pietei generata de lipsa proiectelor mari este cresterea frecventei contractelor de pre-inchiriere , chiriasii incercand sa-si asigure din timp spatiile viitoare. Asa se explica faptul ca doua cladiri importante ce vor fi finalizate in acest an, CDG Buiding si Daniel Danielopolu, sunt deja pre-inchiriate, fapt care reduce oferta de spatii disponibile.

Noul centru de afaceri

Piata de birouri din Capitala a ramas fidela zonei centrale si central-nordice. Toate cladirile ce vor fi date in folosinta in acest an sunt situate in doua bine cunoscute zone de afaceri ale Bucurestiului, respectiv in Piata Victoriei-Charles de Gaulie si Stirbei Voda-Scoala Herastrau. Specialistii imobiliari estimeaza ca zona dintre Piata Victoriei si Charles de Gaulie va capata o noua identitate, devenind centrul de afaceri al Capitalei. Concentrarea unui numar mare de cladiri de birouri in aceste zone lipsite de spatii ridica o mare problema in ceea ce prveste spatiile de parcare. 〞In zona Charles de Gaulle, noile cladiri vor avea o lipsa de aproximativ 1.000 de spatii de parcare, deficienta ce va fi cu greu acoperita de strazile adiacente. Aceasta va duce la aglomerarea zonei si la un acces dificil. Si zona Buzesti se va confrunta cu aceeasi problema", precizeaza Bogdan Georgescu.
Daniela Ivan

Investitii straine

Investitorii austrieci, germani, americani si israelieni sunt din ce in ce mai interesati sa-si plaseze banii pe piata imobiliara romaneasca. Ei cauta cladiri care au chiriasi firme multinationale, fluxuri de capital stabile, contracte incheiate pe termen lung, se arata intr-un studiu elaborat de compania imobiliara Colliers International. Insa, astfel de proiecte sunt putine si limiteaza numarul investitorilor, in viitorii doi ani. Apetitul strainilor de a investi in cladirile din Romania are doua explicatii. Prima este legata de ratele profiturilor semnificativ mai mari fata de celelalte tari invecinate, iar a doua este legata de numarul inca mic al cladirilor de tip A, destinate inchirierii pentru birouri. Insa, pe masura ce asemenea cladiri apar ele sunt imediat vandute. Asa se explica de ce cele mai bune cladiri de birouri din Bucuresti - Opera Center si Europa House - au fost cumparate anul trecut de catre doi din cei mai activi jucatori pe piata regionala, CA Immo si Europolis.

Birouri in Vest

In cursul urmatorilor doi ani se estimeaza ca o parte din industria de componente auto si electronica va migra catre Romania, se arata in studiul elaborat de Colliers International. Totodata, specialistii companiei imobiliare estimeaza ca aceste companii straine vor prefera partea de Vest a tarii, gratie proximitatii granitei ungare, a existentei unor terenuri disponibile si a costului scazut al fortei de munca specializate.

Cladirile importante ale Capitalei

  • Baneasa Business Center Suprafata: 12.176mp Chiriasi: Colgate-Palmolive, Wrigley, BSH

  • Bectro Center Suprafata: 5.200mp Chiriasi: Motoractive, Euronet, COS

  • Bucharest Financiar Plaza Suprafata: 37.000mp Chiriasi: BCR, ABB, Reuters

  • Forum 2000 Suprafata: 6.500mp Chiriasi: RDS, Ericsson, Ernest$Young

  • Grivco Center Suprafata: 9.034mp Chiriasi: RomTelecom IRIDE BTS Mercury Promotions, Raiffeisen, P&G

  • Neocity II Suprafata: 6.000mp Chiriasi: Avon, GE

  • Soseaua Nordului Suprafata: 5.852mp Chiriasi: Alcatel, Marsh

  • The Grand Offices Suprafata: 12.000mp Chiriasi: REMCO, Raiffeisen Leasing

    Proiecte ce vor fi finalizate in acest an

  • Barba Building Suprafata: 4.500 mp Data: Trim 2 Locatie: Buzesti

  • Domus Suprafata: 3.000 mp Data: Trim 2 Locatie: Stirbei

  • Litexco Suprafata: 3.000 mp Data: Trim 2 Locatie: Stirbei

  • Daniel Danielopolu Suprafata: 3.900 mp Data: Trim 2 Scoala Locatie: Herastrau

  • Palazzo Suprafata: 5.900 mp Data: Trim 2 Locatie: Universitate

  • CDG Suprafata: 23.000 mp Data: Trim 2 Locatie: Charles de Gaulle

  • Cascade Building Suprafata: 4.200 mp Data: Trim 2 Locatie: Buzesti

  • 32-34 Aviatorilor Suprafata: 4.500 mp Data: Trim 3 Locatie: Aviatorilor

  • Century Building Suprafata: 4.800 mp Data: Trim 3 Piata Locatie: Victoriei

  • Art Buzesti Suprafata: 9.000 Data: Trim 3 Locatie: Buzesti
  • ×