x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Consumul de cofeină ar putea bloca „hormonul fericirii”, spun cercetătorii

Consumul de cofeină ar putea bloca „hormonul fericirii”, spun cercetătorii

de Redacția Jurnalul    |    04 Dec 2024   •   23:00
Consumul de cofeină ar putea bloca „hormonul fericirii”, spun cercetătorii
Sursa foto: Unsplash.com/Woman coffe

O cercetare care studiază modul în care cofeina interacționează cu producția de dopamină, substanța chimică care produce senzație de bine, arată că aceasta ar putea avea un efect de „blocare” asupra hormonului, relatează Science Alert.

Cafeina are un impact semnificativ asupra căii mezolimbice a dopaminei, o componentă esențială a sistemului de recompensă al creierului, responsabilă pentru eliberarea așa-zisului „hormon al fericirii”, potrivit cercetătorilor.

Aceeași cale este implicată în mecanismele cerebrale care contribuie la comportamentele de întărire, făcându-i pe cei care suferă de tulburări cauzate de consumul de alcool să revină pentru mai mult. Acest lucru sugerează că ar putea fi dezvoltate tratamente care să întrerupă aceste bucle comportamentale dăunătoare.

„Consumul de alcool și cofeină afectează viața a miliarde de indivizi din întreaga lume”, subliniază cercetătorii în studiu. „Deși dovezi recente indică faptul că cofeina influențează proprietățile de întărire ale alcoolului, nu era clar modul în care cofeina afectează funcția dopaminei mezolimbice stimulate de alcool”.

Blocarea dopaminei de către cofeină pare să interfereze direct cu modul în care creierul recunoaște și răspunde la compuși precum salsolinolul și morfina.

Studiul a fost publicat în jurnalul științific Translational Psychiatry.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: cofeina dopamina cafea