x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Personalizează-ţi greutatea ideală!

Personalizează-ţi greutatea ideală!

de Sînziana Stancu    |    20 Dec 2009   •   00:00
Personalizează-ţi greutatea ideală!
Sursa foto: /iStock

În timp ce slăbitul este un scop admirabil pentru o femeie cu adevărat supraponderală, sunt destule doamne şi domnişoare cărora nu le prisoseşte nici un kilogram. Dar tentaţia e mare pentru multe fiice ale Evei care îşi construiesc mental un ideal unic de siluetă. Total greşit! Fiecare dintre noi, femeie sau bărbat, are la îndemână metode şi trucuri cât se poate de simple şi fireşti pentru a-şi personaliza greutatea ideală şi silueta de vis, iar toate acestea fără suferinţă şi riscuri pentru sănătate.

Care este totuşi problema? Ei bine, aceasta ţine tot de psihic. Dacă îţi proiectezi silueta ideală pe baze nerealiste, nu te vei alege cu rezultatul scontat, dar în mod sigur vei avea parte de mult chin şi dezamăgire sau chiar te vei îmbolnăvi încercând să atingi imposibilul prin efort fizic uriaş, diete severe sau cine ştie ce pastile ciudate de slăbit, care îţi promit un trup de zeiţă "în numai o lună, mâncând de toate şi oricât"...

Visul siluetei ideale începe prin a afla care este greutatea care se potriveşte conformaţiei tale: greutatea fericită sau greutatea realistă.

Există câteva trucuri simple :
- Analizaţi cu atenţie caracteristicile cele mai importante ale organismului vostru, ţinând cont şi de vârstă, obiceiurile alimentare şi modul de viaţă. Aşa o să depistaţi mai uşor ce ar merge sau nu în viitoarele încercări de a atinge greutatea ideală. De pildă, dacă obişnuiţi să vă repeziţi în mâncare şi mai ales în dulciuri pentru a vă recompensa după o zi grea sau după un succes, e aproape sigur că nici o dietă de slăbire nu va da rezultatul aşteptat până nu vă faceţi puţină educaţie alimentară. Sau dacă sunteţi sedentari prin excelenţă, nici asta nu vă va ajuta să slăbiţi, indiferent cât de mult vă veţi abţine de la mâncare. Mai degrabă o să vă îmbolnăviţi! Dar cel mai important lucru este să faceţi planuri realiste pentru schimbarea pe care vreţi şi aţi putea să o realizaţi, şi nu să vă cramponaţi de un model de siluetă imposibil de atins.

- Calculaţi-vă procentajul sănătos de grăsime! Este un alt truc pentru a obţine o greutate realistă şi fericită pentru organismul vostru. Şi este foarte important, pentru că pe acest calcul se bazează alegerea unei diete sănătoase pentru slăbit sau invers, pentru organismele subponderale, o dietă pentru creştere în greutate. Cu aproximaţie, procentajul de grăsime din organism se calculează adunând greutatea estimată a organelor interne, cea a scheletului, a musculaturii, cantitatea de apă şi de sânge. Suma acestora se scade apoi din greutatea corpului, iar din restul obţinut se calculează procentul de grăsime. În general, procentul "sănătos" de grăsime pentru femei este de 22%. Dacă îl aveţi, mai gândiţi-vă dacă e cazul să mai slăbiţi sau nu, pentru că trupul se poate modela şi prin exerciţii fizice speciale, nu numai prin dietă.

- Ignoraţi total informaţiile din presă despre silueta de vis a nu-ştiu-cărei vedete sau fotomodel, dar mai ales informaţiile despre dietele lor bezmetice. Sunt informaţii derutante şi false. Se ştie clar că fotomodelele se înfometează şi sunt nesănătos de subponderale, iar câteva dintre ele au şi murit pe podium din cauza asta la nici 20 de ani!

- Nu încercaţi să slăbiţi în câteva zile sau săptămâni. O cură de slăbire normală şi sănătoasă cere timp. Orice se face în forţă dăunează sănătăţii şi compromite rezultatul pe termen lung. Organismul cere timp pentru a se adapta la astfel de schimbări. E, de altfel, o lege a firii. Deci, nu vă înfometaţi, nu vă purificaţi "în forţă" şi nu vă extenuaţi în sălile de gimnastică!

- Obişnuiţi-vă cu ideea că greutatea se modifică o dată cu vârsta. Este o realitate implacabilă, deoarece însăşi starea de sănătate a organismului uman este dinamică. În corpul nostru se produc permanent schimbări şi e normal ca greutatea să oscileze. Mai ales la femei, trupul lor suferind transformări în special după ce au născut.

După toate acestea, nu uitaţi ce este mai important: corpul nostru nu se rezumă numai la o sumă de cifre. El trebuie să se armonizeze cu felul nostru de a fi, cu mediul şi cu modul în care avem grijă de noi înşine, "locuind" în trupul nostru. Aşa că, dacă îl iubim şi avem grijă de el, îi trimitem automat un mesaj de dragoste şi înţelegere, iar el ne va răsplăti pe măsură!

 

Calculul caloriilor "fericite"
Dacă vrem să aflăm cât de eficient este metabolismul nostru şi de câte calorii au nevoie zilnic pe categorii de vârstă atât femeile, cât şi bărbaţii, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) ne oferă ecuaţii după care ne putem face un calcul personalizat. În ecuaţie intră greutatea corporală în kilograme, un număr variabil cu care se înmulţeşte greutatea, iar rezultatul obţinut se adună cu un alt număr, suma rezultată reprezentând caloriile zilnice necesare.

De exemplu, o femeie de 25 de ani, având o greutate de 50 kg, îşi va calcula numărul zilnic de calorii necesare astfel: 50 x 14,7 = 735 + 496 = 1.231 de calorii.

BĂRBAŢI
Între 18 şi 30 de ani
*greutatea (kg) x 15,3 = ...n + 679 = nr. de calorii
Între 30 şi 60 de ani
*greutatea (kg) x 11,6 = ...n + 879 = nr. de calorii
Peste 60 de ani
*greutatea (kg) x 13,5 = ...n + 487 = nr. de calorii

FEMEI
Între 18 şi 30 de ani
*greutatea (kg) x 14,7 = ...n + 496 = nr. de calorii
Între 30 şi 60 de ani
*greutatea (kg) x 8,7 = ...n + 829 = nr. de calorii
Peste 60 de ani
*greutatea (kg) x 10,5 = ...n + 596 = nr. de calorii.


După acest calcul, ultimul pas care trebuie făcut pentru a oferi suma perfectă a numărului de calorii necesare zilnic este luarea în considerare a modului de viaţă pe care o ducem, unii dintre noi fiind persoane mai active, dinamice, iar alţii, persoane mai sedentare. Astfel, dinamicii de toate vârstele şi de ambele sexe trebuie să înmulţească numărul de calorii obţinut cu 1,8, iar sedentarii, cu 1,5.

×
Subiecte în articol: sănătate & beauty