x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Plânsul vindecă sufletul și trupul

Plânsul vindecă sufletul și trupul

de Paul Bardasu    |    26 Mai 2022   •   07:20
Plânsul vindecă sufletul și trupul

Atunci când suntem bebeluși, plângem. Când ne este foame sau sete, când ne este somn sau când ne doare ceva, când vrem să fim ținuți în brațe și să primim afecțiune, plângem. La vârsta aceasta, plânsul este singurul limbaj pe care-l cunoaștem pentru a ne manifesta nevoile și dorințele. 

Mai târziu, creştem şi plângem în continuare; atunci când suntem triști sau când suntem bucuroși, plângem pentru că în acel moment trăim o emoție intensă pe care simțim nevoia să o exprimăm. La un anumit moment din viață, nu mai plângem sau, mai bine spus, nu mai plângem în fața altora. Asta se întâmplă pentru că reușim să ne abținem, deoarece, la un moment dat, cineva ne-a spus că e rușine să plângi, că denotă slăbiciune, lipsă de respect de sine etc. 

„Într-un punct critic al vieții noastre, ajungem pe negândite să punem egal între eșec, neputință și plâns. Nimic mai neadevărat! A fi puternic nu înseamnă să te abții să plângi, nu înseamnă să te prefaci că nu ai sentimente, că ești doar un robot cu șuruburile perfect unse, că ești o persoană intangibilă și atotștiutoare. Nu reușești cu atitudinea asta decât să devii o persoană caraghioasă. „Nu plâng ca să nu vadă ceilalți! Deci nu plâng pentru că mi-e frică. Deci sunt o persoană puternică?”. Răspunsul este categoric NU!”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Adevărata putere ți-o manifești atunci când renunți la rușini inutile 

În opinia specialistului, adevărată putere ți-o manifești în momentul în care îți dai voie să trăiești așa cum simți, să renunți la frici (în special, frica de părerea celorlalți), să renunți la rușini inutile, să decizi că, în loc să cauți atât de multă confirmare de la ceilalți, e mai util să înveți să te apreciezi, să te iubești și să te accepți tu însuți așa cum ești.  

„Adevărata putere interioară se manifestă atunci când spui și dezvălui adevărul despre tine, pentru că adevărul eliberează. Veți găsi probabil destule păreri care spun că plânsul este dăunător din varii motive, însă gândiți-vă la următorul aspect: Ce anume din funcționarea organismului nostru este lipsit de sens? Dacă un organ, un os, un hormon, o emoție, o manifestare este acolo, cu siguranță are un rol! A descoperit cineva toate tainele creației și ale universului, ca să poată afirma cu toată convingerea că oricare din aceste lucruri care ne definesc trebuie scoase?”, se întreabă psihologul Laura Maria Cojocaru.

Lacrimile ne definesc ca fiinţe umane

„Plângeți pentru că emoțiile ne definesc ca ființe umane, iar manifestarea emoțiilor este sănătoasă. Părerea celorlalți n-o să vă facă viața mai ușoară și mai frumoasă, părerea celorlalți nici nu vă ia, nici nu vă dă ceva, este doar o părere (alții habar n-au ce este bine/ce vi se potrivește cu adevărat). A plânge este o dovadă de putere, iar plânsul este o modalitate de vindecare a sufletului. Și implicit a trupului”, este recomandarea psihologului Laura Maria Cojocaru.

Beneficiile plânsului

• Lacrimile sunt secreții sărate și alcaline produse de glandele lacrimale, având un scop biologic și homeostatic (prin absorbția lor în organism la nivelul pielii foarte subţiri de sub ochi). 

• Lacrimile au scop protector împotriva factorilor iritanți precum nisip sau vânt, curenți de aer sau anumite impurități prezente în aer 

• Contribuie decisiv la eliberarea toxinelor din organism și la instalarea stării de bine 

• Este considerat a fi o metodă eficientă pentru a elibera hormonii stresului din organism 

• Este poate cea mai rapidă, cea mai la îndemână și firească, cea mai eficientă metodă de a înlătura durerea emoțională 

• Plânsul și lacrimile stimulează eliberarea endorfinelor, anumite substanțe produse de creier, ceea ce, în mod natural, duce la îmbunătățirea stării de spirit și la diminuarea intensității durerii psihice 

• După o repriza de plâns, valorile tensiunii arteriale scad, iar oxigenul se absoarbe mai bine în globulele roșii.

×