x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Sanatatea familiei INVESTIGAŢII/Cu arterele cum stai?

INVESTIGAŢII/Cu arterele cum stai?

de Dr Dana Chehne-Tinică    |    26 Feb 2009   •   00:00
INVESTIGAŢII/Cu arterele cum stai?

Sănătatea noastră este sănătatea arterelor noastre! Determinarea scorului de calcificare a arterelor cardiace este o metodă de investigaţie noninvazivă, precisă, ce apreciază riscul producerii unui infarct miocardic.



Există numeroşi factori de risc implicaţi în etiologia bolilor cardiovasculare: dislipidemiile, valorile anormale ale colesterolului, fumatul, istoricul familial, stresul, prezenţa unor afecţiuni cronice în antecedente, cum ar fi diabetul zaharat şi hipertensiunea arterială.

Dar aceşti factori nu sunt suficienţi în predicţia apariţiei şi evoluţiei acestor periculoase maladii. În acest scop se impun investigaţii precise, ce evidenţiază starea arterelor. Până acum, cel mai performant mod de vizualizare a arterelor era coronarografia, ce prezenta însă dezavantajele unei metode invazive. Progresul ştiinţific a permis punerea la punct a unor metode de mare acurateţe, lipsite de nocivitate pentru pacient.

Prima dintre acestea este determinarea scorului de calcificare a arterelor cardiace, care hrănesc muşchiul inimii, putând aprecia astfel riscul producerii unui infarct miocardic. Ea este indicată persoanelor cu cel puţin doi factori de risc dintre cei enumeraţi, dar este recomandată, de asemenea, bărbaţilor peste 50 de ani şi femeilor peste 60 de ani, chiar în absenţa oricărei patologii, simptom sau factor de risc evident. S-a constatat, de exemplu, că femeile peste 60 ani, care nu prezintă nici unul dintre factorii menţionaţi mai sus, dar au un scor de calcificare ridicat, sunt totuşi expuse pericolului dezvoltării unei boli coronariene potenţial fatale. Scorul de calcificare apreciază întinderea şi densitatea calcificărilor pe arterele cardiace şi în acest mod gradul de ateroscleroză al acestora, deoarece calciul este unul dintre componentele plăcii de aterom. Totuşi, absenţa sau nivelul scăzut al calcificărilor nu exclude existenţa aterosclerozei surprinse într-un stadiu de început, deoarece calciul se depune mai târziu în placa de aterom.

Determinările se fac cu ajutorul unui computer tomograf şi se înscriu într-o scală de risc: de la 1 la 10 risc mic, de la 11 la 100 moderat, 101 - 400 ridicat şi peste 400 sever. În funcţie de gravitatea leziunilor, se vor stabili măsurile terapeutice care trebuie luate.

Pentru că scorul de calcificare evaluează doar arterele cardiace, este bine ca investigaţia să fie completată cu o ecografie Doppler a arterelor carotide şi vertebrale, care apreciază starea arterelor cerebrale şi riscul apariţiei unui accident vascular cerebral.

Spre deosebire de aceste două metode, care investighează pacientul supus unor factori de risc în lipsa unor simptome obiective, angiografia prin tomografie computerizată presupune existenţa unor manifestări clinice, cum ar fi durerea toracică sau dispneea (respiraţia dificilă), ce pot fi relaţionate cu o potenţială leziune cardiacă. Cu ajutorul ei se obţin imagini tridimensionale de o mare precizie a arterelor coronare. Angiografia CT se face cu substanţă de contrast, presupune un grad de iradiere, care este minim şi nu este indicată pacienţilor obezi sau cu insuficienţă renală cronică.

×
Subiecte în articol: viaţă sănătoasă