O operatie de transplant hepatic dublu a fost efectuata in premiera nationala la Centrul de Chirurgie Generala si Transplant Hepatic “Dan Setlacec' din cadrul Institutului Clinic Fundeni. Pacientei, in varsta de 14 ani si 77 de kilograme, suferinda de boala Wilson, i s-au transplantat doua portiuni de ficat prelevate de la mama ei (33 de ani) si de la sora ei (19 ani). Profesorul doctor Irinel Popescu, autorul acestei premiere chirurgicale, a precizat ca “este o interventie cu risc atat pentru receptor, cat si pentru donator'.
Potrivit acestuia, intr-o astfel de interventie este foarte important volumul de ficat prelevat, care se raporteaza la masa corporala: in cazul fetitei erau necesare 770 grame de ficat si donatorului trebuie sa-i ramana 30% din volumul ficatului.
“Nici mama, nici sora nu puteau dona suficient ficat si singura solutie era apelarea la acest tip de operatie, pe care nu l-am mai facut pana acum si care inseamna dublu transplant hepatic. Operatia a decurs normal. Au fost trei operatii in paralel: doua de prelevare, de la mama si sora, si implantarea lor la receptor', a explicat prof. dr. Irinel Popescu.
La acesta premiera chirurgicala au contribuit prof. dr. Ion Lascar, care a facut anastomozele arteriale la microscop, si dr. Gabriela Droc, medi anestezist.
Dr. Alexandrina Constantinescu, gastroenterolog pediatru, a explicat ca boala de care sufera pacienta este genetica cu afectarea ficatului si a creierului. Incidenta bolii a crescut, fetita operata acum fiind a sasea pacienta cu aceasta afectiune si transplantata din 2001 si pana in prezent. Conform unei statistici, in primele trei luni ale acestui an, s-au realizat zece transplanturi hepatice, a precizat prof. dr. Irinel Popescu.