x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Maini salvatoare: Nevazatori pentru detectarea cancerului la san!

Maini salvatoare: Nevazatori pentru detectarea cancerului la san!

14 Dec 2017   •   14:25
Maini salvatoare: Nevazatori pentru detectarea cancerului la san!

Intr-o dimineata a anului 2011, Leidy s-a trezit si a constatat ca nu mai vede. Francia era deja nevazatoare. Lipsite de vedere, aceste femei si-au dezvoltat insa alt simt: cel tactil. Mainile lor pot detecta cancerul la san.

 

Leidy Garcia si Francia Papamija sunt doua dintre cele cinci nevazatoare formate la Cali, pentru a preveni aceasta patologie canceroase, cea mai raspandita in tara, cu 7.000 de noi cazuri anuale si 2.500 de decese. In 2015, ele au urmat metoda medicului german Frank Hoffmann. De mai bine de zece ani, el sustine si incearca sa demonstreze ca persoanele care si-au pierdut darul vederii au facilitatea de a "simte" nodulii care sunt, deseori, primul simptom al maladiei.

"Oamenii atinsi de handicapul vizual au o sensibilitate sporita, un simt tactil dezvoltat care le permite sa distinga mai bine elementele" care permit un diagnostic, a declarat pentru agentia franceza de stiri chirurgul Luis Alberto Olave, coordonar al programului "Mainile care salveaza vieti" derulat la spitalul San Juan de Dios, din Cali.

Metoda doctorului Hofmann, aplicata in Germania si Austria, a ajuns in Columbia cu ajutorul Bancii de dezvoltare a Americii latine (CAF). Au fost selectionate cele cinci femei, cu varste cuprinse intre 25 si 35 de ani, toate de nationalitate mexicana. Ele nu trebuie sa sufere de probleme vasculare sau neurologice, care le-ar putea altera capacitatile deosebite. Au fost invatate sa-si dezvolte abilitatile tactile. De atunci, ele au primit peste 900 de pacienti.

"Examenul clinic realizat de aceste femei este elaborat si dureaza destul de mult. Prezenta lor ofera pacientilor un sentiment de confort, care lipseste in cazul consultatiilor tradionale", a explicat Olave. Cand este depistata o masa suspecta, ele atrag atentia medicului care, in functie de caz, poate dispune analize suplimentare pentru confirmarea sau nu a cancerului. Totul dureaza in jur de 45 de minute, fata de 10 pentru metoda traditionala.

×
Subiecte în articol: maini salvatoare nevazatori cancer san