x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Oamenii deștepți se culcă târziu

Oamenii deștepți se culcă târziu

de Maria Coman    |    19 Iun 2015   •   08:56
Oamenii deștepți se culcă târziu
Sursa foto: Konstantin Yuganov/Getty Images/iStockphoto

Mai multe studii realizate în ultimii ani în Marea Britanie, Statele Unite și Spania au arătat că persoanele care se culcă târziu, așa-numitele păsări de noapte, au o capacitate mai mare de adap-tare și, de asemenea, un coeficient de inteligență mai ridicat.
Ceasul biologic al fiecărei persoane corespunde cu ciclul unei zile. Ciclul de veghe și somn este strâns legat de temperatura corpului: cu cât aceasta este mai mare, cu atât suntem mai activi; de partea cealaltă, cu cât tempe¬ratura scade, starea de somnolență începe să apară.
Cercetătorii spanioli au stabilit că așa-numiții noctam¬buli sunt mai productivi după miezul nopții. La rândul său, un studiu britanic a relevat faptul că persoanele care se culcă după ora 2 noaptea au în general un coeficient intelectual peste medie. Explicația e simplă: ritmul circadian, format în antichitate, îi făcea pe oameni să se culce devreme, atunci când dispărea lumina solară, și să se trezească odată cu apariția soarelui. Cei care se culcă târziu s-au adaptat mai bine vremurilor moderne, au renunțat la obiceiurile strămoșilor și au devenit ființe mai evoluate. Pe de altă parte, diurnii sunt mai ordonați și mai puțin predis¬puși la dereglările de persona¬litate sau dependențe.
Studiile menționate, făcute pe mai bine de 20.000 de subiecți, au arătat că persoanele cu un coeficient de inteligență mai ridicat tind să se culce cu aproximativ o jumătate de oră mai târziu decât cele cu un IQ mai scăzut. De asemenea, se trezesc mai târziu.
Obiceiurile legate de somn sunt în proporție de 50% gene¬tice, iar cronotipul fiecăruia se schimbă odată cu vârstele. În general însă, noctambulismul se definește spre finalul adoles-cenței și la începutul vârstei de 20 de ani.

n Persoanele cu IQ mai mic de 75 - adorm în timpul săptămânii la 23:41 și se trezesc la 7:20, iar în weekend, la 00:35 și se trezesc la 10:09
n Persoanele cu IQ între 90 și 110 - adorm în timpul săptămânii la 00:10 și se trezesc la 7:32, iar în weekend, la 1:12 și se trezesc la 10:14
n Persoanele cu IQ peste 125 - adorm în timpul săptămânii la 00:29 și se trezesc la 7:52, iar în weekend, la 1:44 şi se trezesc la 11.07
 

×