x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Starea de sanatate Obezitate versus sedentarism. Avertisment Mihaela Bilic. Care trebuie să fie prioritatea nr. 1

Obezitate versus sedentarism. Avertisment Mihaela Bilic. Care trebuie să fie prioritatea nr. 1

de Redacția Jurnalul    |    02 Oct 2023   •   23:15
Obezitate versus sedentarism. Avertisment Mihaela Bilic. Care trebuie să fie prioritatea nr. 1
Sursa foto: Hepta

Sedentarismul și obezitatea au efecte negative majore asupra sănătății. Care este însă mai dăunător dintre cele două?

Medicul nutriționist Mihaela Bilic prezintă rezultatele unui studiu care arată impactul dăunător asupra organismului.

"Cine ne afectează mai grav sănătatea, obezitatea sau sedentarismul? Studiile recente ne arată că efectul negativ al kilogramelor în plus are un impact major pe sănătatea cardiacă și nu poate fi compensat de mișcare. Până acum, mergeam pe ideea că sportul făcut în mod regulat și o condiție fizică bună pot neutraliza riscurile de boală legate de obezitate. 

Societatea europeană de cardiologie atrage atenția că nu putem fi supraponderali și sănătoși în același timp! Este vorba de prima analiză națională transversală făcută în Spania pe un număr de 526.000 de adulți cu o vârstă medie de 42 ani. În funcție de nivelul de activitate fizică și greutatea corporală, au fost repartizați în 3 grupuri: 42% aveau greutate normală, 41% erau supraponderali și 18% obezi. 

Factorii de risc urmăriți au fost diabetul, colesterolul crescut și hipertensiune arterială, elemente în legătură directă cu sănătatea inimii. Studiul a arătat un risc cardiovascular crescut în cazul persoanelor supraponderale și obeze față de cei normoponderali, indiferent de activitatea fizică practicată.

Participanții care erau obezi și făceau mișcare aveau un risc dublu de colesterol crescut în sânge, un risc de 4 ori mai mare să fie diabetici și de 5 ori mai mare să fie hipertensivi, față de cei cu greutate normală, dar sedentari.

Observațiile noastre demontează mitul că un mod de viață activ poate anula efectele negative ale kilogramelor în plus și obezității”, spune autorul studiului. 

Aceste concluzii trag un semnal de alarmă vizavi de politica sanitară și recomandările făcute populației. Prioritatea numărul unu trebuie să fie slăbitul, contează mai mult decât condiția fizică. Este important să luptăm și împotriva obezității și împotriva sedentarismului, dar pierderea în greutate trebuie să rămână obiectivul prioritar!

Nu există niciun dubiu, mișcarea are beneficii reale pentru sănătate. Cu cât suntem mai activi, cu atât mai bine. Există chiar studii care arată că a fi sedentar are un impact negativ mai mare decât tabagismul, diabetul sau bolile cardiovasculare. Pentru sănătatea noastră Însă dacă ar fi să alegem răul cel mai mic, e mai bine să fii sedentar decât supraponderal", a scris Mihaela Bilic pe Facebook, potrivit dcnews.ro.

×
Subiecte în articol: obezitate miscare mihaela bilic sedentarism