x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Câți pași pe zi trebuie să mergem pentru a ne menține sănătoși

Câți pași pe zi trebuie să mergem pentru a ne menține sănătoși

de Redacția Jurnalul    |    02 Apr 2024   •   15:30
Câți pași pe zi trebuie să mergem pentru a ne menține sănătoși

Specialiștii spun că aven nevoie de mai puțin de 10.000 de pași zilnic pentru a ne menține sănătoși.

Specialiştii demontează mitul celor 10.000 de pași pe zi. De câţi avem nevoie ca organismul să funcţioneze corect. Iar mersul alert poate fi mai solicitant decât un antrenament de cardio. Şi locul în care facem mișcare e important.

"Putem face un efort la fel de intens și dacă mergem pe bandă și dacă mergem în aer liber. Banda are câteva caracteristici și avantaje în sensul că sunt mai moi unele au sisteme de atenutare a șocurilor ceea ce înseamnă că sunt mai prietenoase cu articulațiile decât cimentul sau asfaltul", spune Mihaela Stoica, antrenor de fitness.

Statististicile arată că începând de la 2.000 de pași pe zi scade riscul de boli cardiovasculare. Cu cât numărul de pași este mai mare, sănătatea va fi vizibil îmbunătățită. 8.000 de pași pe zi sunt necesari pentru a reduce riscurile de îmbolnăvire cu 60%.

"Ar fi ideal să ajungem la un număr de 2.500-3.000 de pași pe zi pentru a crește probabilitatea de a avea o inima sănătoasă. Activitatea fizică este absolut obligatorie. Ateroscleroza e cea mai răspândită patologie care omoară omul modern. Fiind infarct de miocard și accident vascular cerebral arterotrombotic", explică Claudiu Stoicescu, medic cardiolog: 

Atenție la îmbrăcăminte

Totodată, hainele nepotrivite, rigide, ne provoacă dureri iar mersul nu va mai fi o plăcere iar corpul nostru va avea de suferit. Oasele se pot deforma, apar micozele, problemele articulare și ale coloanei vertebrale. 

Românii preferă sportul acasă

Datele arăta că 58% dintre români fac sport acasă, 22% în aer liber iar 20% cred că este suficient drumul dintre casă și serviciu. 

"În ultimii 10 ani, mișcarea în România și mersul pe jos au crescut că pondere și e normal să fie așa pentru că începem să conștientizăm beneficiile unui astfel de comportament", spune socilogul Sorin Cace. 

România se află pe ultimul loc în UE la sport și mișcare. Specialiștii recomandă minimum 20 minute de mers zilnic, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: 10000 pasi sanatate sport miscare