x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet De ce ingraşă mezelurile?

De ce ingraşă mezelurile?

06 Noi 2007   •   00:00

Mezelurile ne pun in pericol silueta, fără nici o excepţie, fie că este vorba despre salam, şuncă presată, muşchi ţigănesc, crenvurşti sau cărnaţi. Cantitatea de grăsimi este primul argument pe care il aduc nutriţioniştii in sprijinul afirmaţiei că mezelurile ingraşă. Unele sortimente de salamuri, şuncă presată, cărnaţi conţin chiar şi 40% grăsimi, deloc prietenoase cu silueta noastră. Avănd atăt de multe grăsimi e firesc ca mezelurile să se numere printre alimentele cele mai bogate in calorii. Iată numai căteva exemple: 100 g şuncă presată conţin 294 de calorii; salamul de Sibiu - 312 calorii; cărnaţii - 321 de calorii; muşchiul ţigănesc - 333; cărnaţii cabanos - 374; salamul de vară - 579. Mulţi dintre noi nu concep micul dejun fără căteva felii de şuncă, muşchi file sau fără o omletă cu cărnaţi. Tot mai multe persoane s-au obişnuit ca seara să mănănce in grabă tot un sandviş cu salam. Pe lăngă caloriile din salam mai vin şi caloriile din păine: in 100 g păine obişnuită se găsesc 280 de calorii; in păinea integrală - 240 de calorii, iar in cea cu secară - 210 calorii. Astfel, kilogramele se adună unul căte unul.

Ieftine şi periculoase

Nutriţioniştii ne atrag atenţia că mezelurile sunt unele dintre cele mai nesănătoase alimente. Persoanele cu afecţiuni hepatice, biliare ar trebui să aibă grijă cănd consumă astfel de produse. "Cu căt mezelurile sunt mai ieftine, cu atăt calitatea lor este mai slabă. Mezelurile ieftine conţin mai multe grăsimi şi şorici, o proteină cu valoare biologică scăzută. Este posibil ca printre ingredientele acestor mezeluri să se regăsească şi carne dezosată mecanic, cunoscută sub denumirea de MDM (mechanically deboned meat). MDM este pasta care rezultă din dezosarea carcaselor de pasăre şi care este prelucrată cu utilaje speciale. Această pastă poate conţine şi resturi de piele, chiar şi oase. Carnea dezosată mecanic poate perturba echilibrul calciului şi fosforului in organism, deoarece conţine fosfor in exces", precizează prof. dr Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare. Mezelurile nu duc lipsă nici de atăt de condamnatele E-uri. Conservanţii, coloranţii, agenţii de sapiditate, de ingroşare se regăsesc pe toate etichetele. Unii dintre aceşti aditivi (fosfaţii, polifosfaţii) interferă cu metabolismul calciului, determinănd atrofierea oaselor sau depuneri de calciu in articulaţii.

COPIII. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi condamnă obiceiul mamelor de a le da celor mici mezeluri. Pănă la vărsta de 10-12 ani, copiii nu ar trebui să consume asemenea produse dezechilibrate nutriţional. Unii aditivi alimentari prezenţi in mezeluri pot determina hiperactivitate şi deficit de atenţie şi concentrare la copii. Este vorba despre derivaţii acidului glutamic (E 620), care pot provoca de asemenea greţuri, palpitaţii, dureri de cap.

E-URI. Coloranţii de sinteză, aromele artificiale din mezeluri creează probleme persoanelor care suferă de alergii sau intoleranţe alimentare. Prof. dr Gheorghe Mencinicopschi ne avertizează că, odată ajunşi in organism, stimulatorii de aromă se transformă in nişte substanţe periculoase pentru creier - excitoxinele.

×