x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Minerale antistres din varză

Minerale antistres din varză

de Steluta Indrei    |    01 Dec 2008   •   00:00

Varza, conopida, broccoli ne asigură toate mineralele de care avem nevoie pentru a face faţă stresului şi solicitărilor zilnice. Aceste legume din familia cruciferelor sunt bogate în calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, zinc, iod, fier, sulf.



Varza trebuie consumată crudă pentru a beneficia de toate vitaminele şi mineralele, dar este contraindicată persoanelor cu hiperaciditate
Foto: stockexpertcom

Magneziul este principalul mineral care ajută sistemul nervos în lupta cu stresul şi oboseala. Lipsa de magneziu duce la nervozitate, oboseală, insomnii, palpitaţii, depresie, dureri musculare. Pentru a ne feri de aceste probleme avem nevoie zilnic de o doză de 300-350 de miligrame de magneziu. Varza, conopida, broccoli ne asigură o parte din această doză. Aceste legume mai furnizează potasiu, calciu şi fier. 100 de grame de conopidă conţin 320 de miligrame de potasiu, iar 100 de grame de varză – 270 de miligrame. Potasiul stimulează funcţionarea muşchiului cardiac, motiv pentru care cele două legume le sunt recomandate cu precădere persoanelor care suferă de cardiopatie ischemică, hipertensiune. Calciul din aceste legume (52 miligrame în 100 de grame de varză şi 20 miligrame în 100 de grame de conopidă) contribuie la întărirea sistemului osos. De aceea, persoanele predispuse la osteoporoză trebuie să includă în dietă varza, conopida, broccoli. Sucul de varză este foarte bogat în fier, fiind recomandat celor care au anemie.

VITAMINE
Un alt motiv pentru care legumele din familia cruciferelor ne ajută să rezistăm în perioadele de stres îl reprezintă cantitatea de vitamine din grupul B (B1, B2, B3, B6). Alte vitamine pe care le conţin varza, conopida, broccoli sunt vitamina A, care protejează vederea, vitamina C, care stimulează imunitatea.  
O porţie de varză sau conopidă asigură necesarul zilnic de vitamina C. Iată de ce trebuie să mâncăm aceste legume mai ales acum, în sezonul rece, când organismul are nevoie de un plus de vitamina C pentru întărirea imunităţii şi prevenirea virozelor respiratorii. 100 de grame de varză albă conţin 50 de miligrame de vitamina C, aceeaşi cantitate de conopidă – 60 de miligrame.
Nutriţioniştii ne sfătuiesc să mâncăm varza crudă în salate, iar conopida preparată doar câteva minute la aburi, pentru a beneficia de cantitatea maximă de vitamina C.

ATENŢIE!

Varza şi conopida trebuie consumate cu precauţie de unele persoane. Din cauza fibrelor alimentare, aceste legume sunt tolerate mai greu de persoanele cu sindromul colonului iritabil. Varza le face bine persoanelor cu aciditate scăzută la stomac, în schimb cei care au probleme cu hiperaciditatea ar fi bine să evite această legumă. Varza crudă trebuie consumată cu atenţie de bolnavii de hipertiroidie întrucât conţine o substanţă care favorizează apariţia guşei.


Recomandate în cure de slăbire

Varza, conopida şi broccoli sunt ideale în curele de slăbire, pentru că au puţine calorii: conopida – 24 de calorii/100 g, varza – 33 de calorii/100 g, broccoli – 25 de calorii/100 g. Aceste legume au proprietăţi depurative şi detoxifiante şi dau rapid senzaţia de saţietate şi împiedică asimilarea grăsimilor.
Toate acestea datorită conţinutului ridicat de fibre alimentare: 3-4 g/100 g. Slăbim cu ajutorul conopidei sau verzei cu o singură condiţie: să le consumăm sub formă de salate cu puţin ulei de măsline şi suc de lămâie sau oţet de mere. Dacă însă mâncăm conopidă gratinată sau cu sosuri cu multe grăsimi, dacă ne place varza cu ciolan afumat, atunci silueta noastră va avea de suferit. Preparate în acest mod, varza şi conopida au foarte multe calorii.

100 g conopidă
Calorii    24
Proteine    2,4 g
Glucide    3,5 g
Fibre    2,5 g
Potasiu    320 mg
Magneziu    15 mg
Calciu    20 mg
Vitamina C    60 mg
Vitamina B1    0,1 mg
Vitamina B2    0,1 mg

100 g varză
Calorii    33
Proteine    1,8 g
Lipide    0,2 g
Glucide    5,8 g
Potasiu    270 mg
Calciu    52 mg
Vitamina C    50 mg
Fier    1 mg
Caroten    380 microg
Acid folic    75 microg

×