x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Portiile mici, cheia siluetei

Portiile mici, cheia siluetei

28 Apr 2006   •   00:00

Sarmale, toba, carnati, salata de boeuf, cozonaci, prajituri cu multa ciocolata si frisca... cu greu rezistam ispitei acestor bunatati in perioada dintre Craciun si Anul Nou.

Sarmale, toba, carnati, salata de boeuf, cozonaci, prajituri cu multa ciocolata si frisca... cu greu rezistam ispitei acestor bunatati in perioada dintre Craciun si Anul Nou. Toate aceste bunatati sunt insa foarte bogate in calorii. De aceea, cheia succesului in mentinerea siluetei chiar si in perioada Sarbatorilor sunt portiile mici. Mancam din toate, dar cate putin. Mancam in reprize mici si dese, astfel incat sa nu ne ridicam de la masa cu senzatia de satietate deplina. Altfel, caloriile nu vor pregeta sa-si spuna cuvantul, iar dupa vacanta vom avea 2-3 kg in plus. Iata numarul de calorii raportat la 100 de grame de produs in cazul catorva dintre alimentele traditionale care isi fac loc pe masa de Craciun: untul – 721 de calorii, cascavalul – 423, costita de porc – 390, carnatii – 374, lebarvurstul – 349, friptura de porc grasa – 340, caltabosul – 258, toba – 200.

"Tendinta de a manca mai mult, mai picant si mai gras decat de obicei provoaca tulburari hepatice, biliare. De multe ori, carnea de porc este incriminata pentru toate aceste probleme. Insa carnea de porc nu este atat de rea daca nu este consumata in exces si nu este foarte grasa", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. La mare cinste in aceasta perioada sunt sarmalele. Orezul din sarmale se digera rapid, nu fermenteaza si previne astfel balonarile. Din pacate, sarmalele sunt inecate in grasimi, iar cinci-sase sarmale la o masa, urmate si de o friptura, nu fac deloc bine ficatului si nici stomacului.

Carnea alba. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste ca, la petrecerea dintre ani, sa incercam sa inlocuim carnea de porc cu cea de curcan. Carnea alba (de pui, de curcan, de peste) contine mai multe proteine si mai putine grasimi decat carnea rosie. Daca nu sunteti convinsi, haideti sa incercam o comparatie intre carnea de curcan si cea de porc. Pieptul de curcan, fara piele si fara grasime, contine numai 110 calorii, 70 mg colesterol, 40 mg sodiu, 25 g proteine si 0,5 g grasimi. Pe de alta parte, 100 g carne de porc ne ofera 340 de calorii, 90 mg colesterol, 60 mg sodiu, 20 g proteine, 18 g grasimi. Un alt avantaj al carnii de curcan este ca se digera mai usor, este bogata in fier, zinc si magneziu.

Vanatul. Si carnea de vanat poate fi aliatul siluetei pe masa de sarbatoare. 100 g carne de vanat au doar 120 de calorii, 70 mg de colesterol, 35 mg sodiu, 1,5 g grasimi, 26 g proteine. Vanatul este o carne slaba, bogata indeosebi in fier.

CURCANUL. Pieptul de curcan fara pielita este cea mai slaba carne. O portie de 100 g contine putin peste o jumatate de gram de grasimi si numai 110 calorii. Proteinele sunt un alt avantaj pe care carnea de curcan il are fata de cea de porc: 25 g/100 g fata de 20 g/100 g. Daca o degresam si daca nu este sarata, carnea de curcan este ideala mai ales pentru masa de Revelion.

MURATURI. De cele mai multe ori, alaturi de traditionala friptura sunt puse muraturile. Acestea au rolul de a usura digestia, mai ales cand am avut o masa bogata in alimente grele (carne, grasimi). Si nici nu au multe calorii: castravetii in otet – 9 calorii/100 g; gogosarii in otet – 15 calorii; varza murata – 16 calorii. Dezavantajul muraturilor este ca sunt foarte sarate. Iar hipertensivii trebuie sa fie atenti, pentru ca din cauza excesului de sare pot avea probleme cu tensiunea arteriala tocmai de Sarbatori.

SAMPANIE. Toate momentele speciale sunt sarbatorite cu o bautura fina, ametitoare – sampania. "Adevarata sampanie este obtinuta prin fermentarea direct in sticla. Bioxidul de carbon nu este adaugat, ci rezulta din fermentare. O data in plus atrag atentia ca nu trebuie sa facem exces de sampanie. Aceasta bautura poate fi mai periculoasa decat vinul daca ne imbatam", ne atrage atentia prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi.

CIOCOLATA. Datorita continutului de cacao, ciocolata stimuleaza producerea in creier a serotoninei si dopaminei, substante cu efect euforizant. Insa nu orice fel de ciocolata, ci din aceea amaruie, care contine minimum 70% cacao. De Sarbatori ne bucuram de acest desert delicios mai mult decat in zilele obisnuite. Excesele sunt interzise daca tinem la silueta noastra, 100 g ciocolata continand 530 de calorii.

ANANAS. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne sfatuieste ca, intre mese, sa mancam cateva feliute de ananas crud, alaturi de alte fructe. Ananasul contine bromelaina, o substanta care stimuleaza digestia si contribuie la arderea naturala a grasimilor. Ananasul crud combate de asemenea arsurile gastrice.


×