x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Trup, minte, suflet Vitamine din fructe exotice

Vitamine din fructe exotice

19 Apr 2006   •   00:00

Ananas, banane, kiwi, mango, papaya, avocado... Destinatii exotice, delicioase, nsorite, unde se gasesc vitamine pretioase pentru sanatatea tuturor, de la nou-nascut la bunic.

Un kiwi de marime medie contine 85 mg de vitamina C, doza zilnica recomandata pentru un adult. 100 g banana ne ofera 348 mg potasiu, care are un rol deosebit in functionarea sistemului nervos si in reglarea tensiunii arteriale. Iar un avocado contine 60 de micrograme de vitamina A, care creste imunitatea si intareste oasele si dintii. Acestea sunt numai cateva dintre proprietatile fructelor exotice: de la cunoscutele banane, kiwi, mango, avocado pana la putin cunoscutele litchi, mangustan, ramboutan, tamarine. Vitaminele A, C, E, complexul vitaminic B, calciul, magneziul, fosforul, fierul sunt substantele necesare organismului in sezonul rece pentru a preveni avitaminozele. Toate acestea se gasesc din belsug in fructele exotice.

De remarcat in aceste fructe este in primul rand continutul de vitamina C. Suntem in sezonul infectiilor respiratorii, iar un plus de vitamina C naturala nu strica nimanui. Astfel, 100 g de guava contin 200 mg vitamina C, kiwi – 85 mg, papaya – 84 mg, mango – 30 mg, ananasul – 30 mg. Din acest motiv, fructele exotice sunt o solutie naturala de prevenire a racelii si a starilor gripale. "In cazul virozelor recomand si sucul de rodii, care reduce febra si potoleste setea. Cel mai bun este sucul proaspat stors, care pastreaza toate vitaminele din fruct", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Atunci cand virozele respiratorii sunt insotite si de raguseala, ne recapatam vocea facand gargara cu suc de rodii, care are proprietati calmante si antiinflamatorii.

USUREAZA DIGESTIA

Fructele exotice au insa si alte proprietati: usureaza digestia datorita fibrelor alimentare, combat chiar arsurile gastrice. Au efecte tonice asupra sistemului nervos datorita vitaminelor din grupul B si stimuleaza activitatea cardiaca prin continutul de potasiu. Fructele exotice se disting de asemenea printr-un continut ridicat de caroten, care actioneaza favorabil asupra acuitatii vizuale. Un studiu efectuat la Universitatea din Oslo (Norvegia) a demonstrat ca fructele exotice previn ateroscleroza, impiedicand depunerile de grasimi pe peretii arterelor. Norvegienii sustin ca ananasul, kiwi pot arde grasimile care blocheaza arterele, stopand formarea trombozelor (astuparea unui vas sangvin cu un cheag de sange). Proprietati asemanatoare are si maracuja, mai cunoscuta sub numele de fructul pasiunii – o delicatesa exotica, dar una deosebit de sanatoasa. Nutritionistii recomanda acest fruct celor care sufera de afectiuni gastrice, cardiace, dar si pentru combaterea insomniilor.

CURE DE SLABIRE

Kiwi, mango, ananasul nu ar trebui sa lipseasca nici din dieta celor care vor sa scape de kilogramele in plus. Fructele au proprietati remineralizante, astfel incat nu ne vom simti extenuati din cauza aportului alimentar redus. Doua-trei fructe ne confera senzatia de satietate rapid, fara insa a consuma prea multe calorii. 100 g mango nu au decat 63 de calorii, papaya – 40, guava – 55, rodiile – 70. Ananasul contine 83%-84% apa, actiunea lui benefica in obezitate fiind demonstrata. O cura cu ananas elimina apa in exces din tesuturi si ne ajuta sa slabim.

KIWI. 44 de calorii, 0,5 mg fier, 25 mg calciu, 400 mg potasiu, 37 micrograme betacaroten, 1,1 mg vitamina E, 85 mg vitamina C – toate acestea in numai 100 g kiwi. Acest fruct este recomandat celor care sufera de hipertensiune, aparuta pe fondul unui consum ridicat de sodiu. Kiwi contine o cantitate mare de potasiu, care are rol de a regla tensiunea arteriala. De asemenea, un kiwi pe zi stimuleaza productia de colagen, cu efect protector asupra pielii.

BANANE. Contin ceva mai multe calorii (116 calorii/100 g), doua banane putand inlocui foarte bine o masa. Despre banane se spune ca sunt "fructul fericirii", deoarece contin triptofan, o substanta care stimuleaza secretia de serotonina (hormonul starii de bine). Fiind bogate in vitaminele A, C, E, B1, B2 si saruri minerale (fier, potasiu, magneziu, calciu, fosfor), bananele fac bine in starile de stres, in depresii, in cazul suprasolicitarii nervoase.

RODII. Fructele sunt bogate in zaharuri (8%-20%), vitamine si minerale, polifenoli, taninuri (substante care protejeaza muschiul cardiac). Rodiile pot fi un supliment alimentar in afectiunile cardiace datorita proprietatilor lor de tonifiere a muschiului cardiac si de scadere a colesterolului. Iar sucul de rodii contine la fel de multi antioxidanti ca si vinul rosu sau ceaiul verde. O rodie pe zi creste pofta de mancare si stimuleaza digestia.

ANANAS. Pentru imbunatatirea digestiei este bine sa mancam intre mese cateva feliute de ananas crud. Acesta contine o substanta – bromelaina – care contribuie la arderea naturala a grasimilor. Nu degeaba, multe dintre dietele pe care le tin vedetele de la Hollywood includ si consumul de ananas. Acest fruct se remarca de asemenea prin bogatia de vitamine din grupul B, provitamina A, potasiu, fier, zinc, mangan, calciu, iod.

AVOCADO. 165 de calorii – aceasta este energia pe care ne-o ofera 100 g avocado crud. Avocado are mai multe calorii decat celelalte fructe exotice deoarece contine intre 5% si 25% uleiuri vegetale, usor asimilabile. Aceste uleiuri protejeaza arterele si contribuie la scaderea colesterolului. De asemenea este bogat in vitamina A (60 micrograme), vitamina C (15 mg), fier (1 mg). Avocado se consuma proaspat, pentru ca prin tratament termic capata un gust amar.

MANGO. Vitaminele (A, C, E, caroten), mineralele (calciu, fosfor, fier) si fermentii din mango confera acestui fruct proprietati remineralizante si revigorante. Mango este un fruct bogat in potasiu (180 mg/100 g), element important in activitatea musculara si cardiaca. In acelasi timp, mango stimuleaza digestia. Cu numai 63 de calorii/100 g, mango poate fi consumat cu incredere si de persoanele care vor sa slabeasca.

PAPAYA. Acest fruct contine un ferment unic (papaina), o enzima utilizata in industria alimentara. Papaina are proprietati de imbunatatire a digestiei si in acelasi timp stimuleaza arderile de grasimi. In 100 g papaya se gasesc 40 de calorii, 12 g glucide, 0,6 g celuloza, 30 mg calciu, 12 mg fosfor, 0,2 mg fier, 10 micrograme vitamina A, 84 mg vitamina C. Pentru a ne bucura de toate aceste vitamine, papaya trebuie consumata cruda.

GUAVA. Este un fruct cu un continut mare de vitamina C: 200 mg/100 g. Aceeasi cantitate de fruct proaspat ofera 55 de calorii si 15 g de glucide. Fiind o sursa foarte buna de pectine, vitamina C, complexul vitaminic B, guava este recomandata in cazul insomniei, anemiei si starilor de stres. Pe piata se gasesc de asemenea numeroase produse cosmetice pe baza de guava, destinate detoxifierii si hidratarii tenului.
×