x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Tech Gadget "Regele pirateriei" intra la inchisoare

"Regele pirateriei" intra la inchisoare

14 Iul 2004   •   00:00
"Regele pirateriei" intra la inchisoare

Britanicul Mark Purseglove este posesorul unei averi de 22,5 milioane de euro, bani facuti din vanzari de CD-uri contrafacute. Dupa un proces la care au venit ca martori ai acuzarii cele mai mari nume ale muzicii pop-rock, Purseglove a fost condamnat la trei ani de inchisoare.

ALEXANDRU RADESCU

Mark Pursglove, "Regele pirateriei" (cum este supranumit de catre presa internationala) are 33 de ani si o avere care i-a enervat teribil de mult pe vedete precum Paul McCartney, Eric Clapton, Mick Jagger sau Madonna. De ce? Pentru ca "intreprinzatorul" Mark isi stransese banii de batranete din vanzarea unor inregistrari ilegale din concerte sau a albumelor de studio "originale". Ziaristii de la BBC au pus mult accent pe stilul de viata al lui Pursglove: vila de peste 1 milion de lire sterline intr-un cartier select al Londrei, al carei garaj adapostea un Aston Martin DB Volante (100.000 lire sterline), un apartament de 530.000 de lire sterline in Chelsea si inca o casuta de 360.000 lire sterline prin East Sussex, cu vedere la mare. Iar in ceasul arestarii, reporterii i-au apreciat Rolexul de la incheietura la un pret de 4.500 lire sterline.

IMPERIU TRANSNATIONAL. Averea a fost stransa in perioada 1992-2003, procesul lui Purseglove incepand in decembrie 2003. In dosarul intocmit de catre anchetatori s-a stabilit ca afacerea sa avea ramificatii in SUA, Japonia, Singapore, Canada, Austria, Germania si Mexic. CD-urile contrafacute erau distribuite prin magazine, pe site-urile de comert electronic (inclusiv e-Bay) si chiar la targuri comerciale. Costul de productie pentru un CD nu depasea o lira sterlina, dar el isi vindea marfa la un pret de 15 ori mai mare. Toate CD-urile sale erau "aranjate" de profesionisti, printre colaboratorii sai aflandu-se ingineri de sunet care lucrau in studiouri bine echipate. Inregistrarile live se faceau in timpul concertelor, cu aparatura de ultima ora, dar nu erau evitate inregistrarile de pe televizor sau de la radio. La un concert Rolling Stones, Purseglove a fost prins chiar de catre membrii trupei in timp ce inregistra pe ascuns, scapand insa cu o pedeapsa minora. Si totusi, Mark a mai avut parte de condamnari, din cauza pirateriei de CD-uri: in 1997, sase luni intr-o inchisoare americana, dupa care i s-a interzis accesul in SUA pentru urmatorii 20 de ani. De asemenea, in august 1999 a mai fost arestat la un festival international de muzica.

COLECTIONAR
Printre concertele importante din "colectia" Pursglove, se numara: "Invincible tour" (Michael Jackson); turneul mondial din 2001 al lui Prince; David Bowie, Tokyo, 1996; "Reptile tour", Eric Clapton, Germania, 2001; "Voodoo Lounge", Rolling Stones, 1995; Kylie Minogue, Australia, 2001 sau Madonna in timpul concertului londonez de la Earls Court (2001). Alti artisti, ale caror concerte au fost filmate pe ascuns si vandute in restul lumii, sunt: Bob Dylan, Bruce Springsteen, George Michael sau Paul McCartney.

×
Subiecte în articol: IT