x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Afecțiuni medicale care împiedică reînnoirea permisului de conducere

Afecțiuni medicale care împiedică reînnoirea permisului de conducere

de Redacția Jurnalul    |    12 Iun 2024   •   16:15
Afecțiuni medicale care împiedică reînnoirea permisului de conducere

Obținerea sau reînnoirea permisului de conducere poate fi adesea complicată de prezența unor afecțiuni medicale care ridică semne de întrebare asupra capacității de a conduce în siguranță. Unul dintre factorii esențiali pentru siguranța la volan este vederea, iar Codul Rutier impune reguli stricte în acest sens.

Bolile care împiedică reînnoirea Permisului Auto

Codul Rutier stipulează clar aptitudinile fizice și mentale necesare pentru conducerea unui autovehicul. Conform normelor din 31 august 2010, un conducător auto trebuie să aibă o acuitate vizuală de cel puțin 0,8 la ochiul cu cea mai bună vedere și de cel puțin 0,1 la celălalt ochi, fie fără corecție, fie cu ajutorul ochelarilor sau lentilelor de contact. Corecția vizuală trebuie realizată cu ochelari cu dioptrii de maximum plus 8 sau lentile de contact, dacă este necesar, potrivit Antena 3 CNN.

Pe lângă acuitatea vizuală, este impusă și o cerință referitoare la câmpul vizual, care trebuie să fie de minimum 160 de grade la ambii ochi, cu o extensie de cel puțin 70 de grade în stânga și în dreapta, precum și de 30 de grade în sus și în jos. Persoanele cu deficiențe de sensibilitate la contrast sau care suferă de diplopie nu sunt eligibile pentru eliberarea sau reînnoirea permisului de conducere.

Reguli suplimentare

După o pierdere importantă a vederii la un ochi, este necesară o perioadă de adaptare de minimum șase luni, timp în care conducerea autovehiculelor este interzisă. Ulterior, conducerea este permisă doar cu un aviz favorabil din partea oftalmologilor și a experților auto.

Permisele auto nu sunt reînnoite pentru persoanele care prezintă afecțiuni sau anormalități ale aparatului locomotor care fac periculoasă conducerea unui autovehicul. De asemenea, cei care suferă de afecțiuni neurologice grave nu vor putea obține sau reînnoi permisul, exceptând cazurile în care solicitarea se bazează pe un aviz medical autorizat.

Documentele necesare pentru schimbarea permisului

Pentru a schimba permisul auto expirat sau pierdut, sunt necesare următoarele documente:

  • Cererea de schimbare a permisului
  • Actul de identitate original
  • Dovada plății taxei de schimbare a permisului auto
  • Permisul de conducere expirat
  • Fișa medicală care atestă aptitudinea medicală pentru conducerea vehiculelor din categoria corespunzătoare

Valabilitatea și taxele permisului

Noul permis va avea o valabilitate de 10 ani de la data eliberării. În cazul în care permisul este pierdut sau deteriorat, nu mai este necesară fișa medicală, fiind eliberat un duplicat cu aceeași valabilitate ca a celui inițial. Taxa de preschimbare a permisului auto în 2024 este de 89 de lei și poate fi achitată online prin ghiseul.ro sau la terminalele SelfPay, CEC Bank și BCR.

Pentru obținerea fișei medicale la preschimbarea permisului, solicitantul trebuie să prezinte:

  • Buletinul/Cartea de identitate
  • Adeverința de la medicul de familie, dacă există boli cronice
  • Scrisoare medicală de la medicul diabetolog, în cazul bolnavilor de diabet tip I

Șoferii care poartă ochelari de vedere trebuie să-i aibă asupra lor în timpul întocmirii fișei medicale, deoarece examenul oftalmologic este obligatoriu. Neîndeplinirea acestor teste poate duce la pierderea dreptului de a reînnoi permisul auto.

×