x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie BERD se extinde în Africa

BERD se extinde în Africa

16 Apr 2018   •   09:19
BERD se extinde în Africa

Suma Chakrabarti, preşedintele Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare - înfiinţată pentru a ajuta finanţarea tranziţiei fostei Europe comuniste la economia de piaţă - vrea să extindă activitatea acesteia în Africa sub-sahariană, ducând instituţia financiară departe de rădăcinile sale.

 

Într-un interviu acordat Financial Times, Chakrabarti a explicat că în mod potenţial banca ar putea împrumuta cu 2,5 - 3 miliarde de euro mai mult decât media de 9,5 miliarde de euro din ultimii ani, fără a avea nevoie de mai mult capital.

Rezervele financiare solide şi specializarea pe împrumuturi acordate sectorului privat - caracteristici care o fac diferită de alte bănci multilaterale de dezvoltare - ar putea ajuta BERD să aibă o contribuţie majoră pe plan global în îndeplinirea obiectivelor privind dezvoltarea sustenabilă şi schimbările climatice, a explicat Suma Chakrabarti. Cu fiecare euro împrumutat de BERD, sunt atrase investiţii suplimentare de încă 2,30 euro, ceea ce ar putea mobiliza o extrafinanţare semnificativă.

"De fiecare dată când BERD a fost rugată să intre pe noi pieţe a răspuns prompt solicitărilor şi a contribuit rapid la creştere", a declarat preşedintele BERD. În curând, instituţia financiară va avea investiţii de şapte miliarde de euro în ţări din Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, unde şi-a început activitatea doar din 2012.

"Suntem într-o situaţie norocoasă, deoarece avem capital din belşug", a afirmat Suma Chakrabarti. Acesta a adăugat că BERD ar putea investi suplimentar 500 de milioane de euro pe an în cele 37 de ţări în care este prezentă, dar are posibilitatea să-şi extindă gradual activitatea în ţările din Africa sub-sahariană care s-au angajat să treacă la economia de piaţă.

Aceste propuneri vor fi prezentate la reuniunile de primăvară ale FMI şi Băncii Mondiale (16 - 22 aprilie), de la Washington. Luna viitoare, Suma Chakrabarti va solicita guvernatorilor BERD o licenţă pentru dezvoltarea planului său de expansiune. Totuşi, planul ar putea întâmpina rezistenţă din partea unor acţionari din nordul şi estul Europei, care susţin că BERD ar trebui să se concentreze în principal pe creditarea acordată estului Europei.

Suma Chakrabarti a explicat că BERD şi-a extins de patru ori operaţiunile - în Mongolia, Turcia, Orientul Mijlociu, Grecia şi Cipru - fără a fi afectate împrumuturile acordate estului Europei. "Am arătat că modelul nostru de afaceri este foarte eficient în contexte economice diferite. Unele ţări foste comuniste, cum ar fi Ungaria, Slovacia şi statele baltice, necesită mai puţină finanţare", a adăugat preşedintele BERD.

BERD, deţinută de 66 de ţări şi două instituţii interguvernamentale, susţine dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei. AGERPRES.

×
Subiecte în articol: berd extindere africa imprumut Investitii