x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul, în bătaia speculatorilor

Leul, în bătaia speculatorilor

de Daniela Ivan    |    11 Oct 2008   •   00:00

Leul părea până luni, 6 octombrie, că rezistă eroic în faţa presiunilor determinate de criza finaciară internaţională, în ciuda faptului că la gât îi atârnau doi bolovani: deficitul şi datoria externă a României.



Leul părea până luni, 6 octombrie, că rezistă eroic în faţa presiunilor determinate de criza finaciară internaţională, în ciuda faptului că la gât îi atârnau doi bolovani: deficitul şi datoria externă a României.

Ultima săptămână a demonstrat cât de vulnerabilă este moneda naţională. Leul s-a prăbuşit luni cu 11,7 bani faţă de nivelul de vineri şi a ajuns la valoarea de 3,9410 lei/euro, întorcându-se la cotaţiile de acum patru ani. "Leul era deştept atât timp cât voiau capitalurile speculative străine, căci altfel nu are din ce", a concluzionat situaţia analistul economic Ilie Şerbănescu. Deprecierea monedei naţionale reprezintă o mişcare normală a cursului, având în vedere situaţia inter­naţională şi creşterile salariale anunţate în ultima săptămână, a declarat luni guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în încercarea de a calma piaţa valutară. "Cursul s-a mişcat în limite normale din punct de vedere a ceea ce se întâmplă pe plan internaţional şi ceea ce s-a întâmplat în ultima săptămână pe plan inten. Ca să rezum, aş spune: după faptă şi răsplată", a spus Isărescu.

Vunerabilităţile economiei au fost simţite imediat de către leu în momentul în care investitorii şi-au lichidat din poziţii şi au schimbat leii în euro sau dolari şi s-au dus în ţara lor de origine să-şi rezolve problemele de lichiditate. Moneda naţională a luat-o la vale şi a fost nevoie de intervenţia fermă a BNR pentru a-i frâna căderea. Marţi, cursul oficial a fost de 3,92 lei/euro, după ce guvernatorul Mugur Isărescu  a proptit leul prin declaraţiile publice pe care le-a făcut în sprijinul monedei naţionale. Miercuri şi joi, cursul a oscilat tot în jurul valorii de 3,92 lei/euro pe fondul speculatorilor care au simţit imediat mirosul câştigului rapid. BNR a fost nevoită să intervină indirect joi pe piaţă şi să ducă leul la 3,8249 euro.

BNR a vândut 40 milioane de euro
Pentru a întrerupe volatilitatea ridicată a cursului pe piaţa interbancară, BNR a intervenit ieri, în jurul orei 13:00, şi a reuşit să coboare cursul de la 3,8260-3,8350 lei/euro la 3,7690 lei/euro. "Banca Naţională a României (BNR) a vândut circa 40 de mili­oane de euro, într-o intervenţie directă, cu scopul de a testa funcţionarea pieţei şi a înţelege necorelarea dintre piaţa monetară şi cea valutară", a declarat purtătorul de cuvânt al băncii centrale, Mugur Şteţ. A fost un moment-cheie în care banca centrală a dorit să dea un semnal ferm că nu va lăsa leul să coboare sub pragul psihologic de 4 euro.

×
Subiecte în articol: economic leul