x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Leul s-a apreciat uşor după desemnarea lui Croitoru

Leul s-a apreciat uşor după desemnarea lui Croitoru

de Daniela Ivan    |    15 Oct 2009   •   00:00

Întâmplător s-au nu, imediat după anunţul privind desemnarea lui Lucian Croitoru pentru funcţia de premier leul s-a apreciat foarte uşor pe piaţa interbancară.



Tendinţa de apreciere s-a manifestat pe tot parcursul zilei, chiar şi înainte de numirea premierului desemnat. Cursul de referinţă s-a menţinut în apropierea maximului ultimelor 6 luni şi jumătate, nivelul anunţat de BNR fiind de 4,2937 lei/euro, cu 0,01% mai scăzut decât cel de miercuri, în condiţiile în care leul a avut o uşoară tendinţă de apreciere în prima parte a zilei."Volumele tranzacţionate sunt destul de mici, iar prezenţa străinilor nu prea se face simţită", a declarat un dealer bancar. Astfel, moneda naţională s-a apreciat în prima parte a zilei de 4,30 la 4,2930 lei/euro, iar în apropierea prânzului a încercat să se apropie din nou de nivelul de 4,30 lei/euro de care nu a reuşit nici de această dată să treacă, aşa cum s-a întâmplat şi în ultimele zile. Înainte de desemnarea premierului, băncile cumpărau un euro cu 4,2920 lei şi îl vindeau cu 4,2970 lei. Imediat după desemnare, instituţiile bancare cumpărau un euro cu 4,2992 şi vindeau cu 4,2904. Pe piaţa monetară, dobânzile la depozitele pentru o zi de tip overnight au crescut destul de mult peste nivelul dobânzii de politică monetară, de 8% pe an, în condiţiile în care miercuri a ajuns la scadenţă o operaţiune de tip repo prin care BNR injectase 11,03 miliarde lei în piaţa băncilor, iar BNR nu a mai injectat alţi bani în piaţă.
Banca centrală şi-a propus să evite intervenţiile pe piaţa valutară, ceea ce va determina intrarea monedei naţionale într-o perioadă de instabilitate. "Oricare ar fi problemele pe termen scurt, este clar că politica BNR va fi să evite intervenţiile, în măsura în care politicile macroeconomice vor veni în sprijinul pieţei monetare. Evoluţiile temporare trebuie tratate cu prudenţă, deşi arată vulnerabilitate", a afirmat şeful direcţiei de stabilitate financiară a băncii centrale, Ion Drăgulin.

×
Subiecte în articol: leul croitoru apreciere