x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Roubini prezice o nouă Mare Depresiune

Roubini prezice o nouă Mare Depresiune

08 Sep 2011   •   10:43
Roubini prezice o nouă Mare Depresiune

Cunoscut pentru prezicerea crizei financiare din 2008, economistul Nouriel Roubini considera ca un nou cataclism financiar se apropie. Intr-un interviu acordat Bloomberg, profetul crizei afirma ca actuala incetinire a cresterii economice mondiale mareste riscul de declansare a unei noi crize financiare.

Incetinirea economica din Statele Unite, din zona euro si din Marea Britanie risca "sa ne arunce mai devreme in criza", afirma Roubini, care a evocat spectrul unei "noi Mari Depresiuni".

La incapacitatea economiei SUA de a crea noi locuri de munca, deci de a putea miza pe o crestere a consumului, respectiv o evolutie mai buna a PIB, se adauga si tensiunile din zona euro, care par a fi mai mari ca niciodata. De cealalta parte a oceanului, Curtea Constitutionala din Germania tocmai a limitat puterea Guvernului de a sprijini fondurile folosite pentru salvarea financiara a unor state precum Grecia sau Portugalia, iar guvernul de la Atena este acuzat de unele voci ca nu va respecta conditiile impuse de UE si FMI pentru a fi salvat.

Astfel, exista "o probabilitate de 60%" ca economiile avansate sa plonjeze in recesiune.

Roubini afirma ca este absolut necesar "sa se relanseze cresterea economica acum, nu in urmatorii cinci ani". "Avem nevoie de masuri de stimulare de amploare pe termen scurt", precizeaza economistul.

Pentru zona euro, "Consiliul pentru Viitorul Europei" a preconizat luni consolidarea federalismului ca solutie pentru a iesi din impas. Este vorba de consolidarea Fondului European de Stabilitate Financiara, de crearea de euro-obligatiuni si de garantarea faptului ca bancile sunt suficient de capitalizate ca sa reziste unui soc.

Economistul face si o serie de recomandari. Astfel, el precizeaza ca daca ar avea bani de investit, i-ar pastra "mai ales in cash", in dolari americani, care se intaresc in perioada de criza. Ar mai cumpara obligatiuni ale statelor cu bugete putin deficitare si putin indatorate, precum Australia si Canada.

×