x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Vești BUNE pentru consumatori. A intrat în vigoare noua schemă de plafonare a facturilor la energie

Vești BUNE pentru consumatori. A intrat în vigoare noua schemă de plafonare a facturilor la energie

01 Feb 2022   •   12:09
Vești BUNE pentru consumatori. A intrat în vigoare noua schemă de plafonare a facturilor la energie

Noua schemă pentru compensarea şi plafonarea facturilor la electricitate şi gaze naturale până la 31 martie a intrat, astăzi, în vigoare. Aceasta se aplică atât consumatorilor casnici, cât şi celor noncasnici. OUG a fost adoptată pe 25 ianuarie 2022.

O altă schemă funcționa de la 1 noiembrie 2021 însă mii de români s-au trezit cu facturi uriașe la energie.

Actualele reglementări scad prețul energiei electrice la 0,80 lei/kWh, de la 1 leu/kWh anterior, și la 0,31 lei/kWh pentru gaze naturale, de la 0,37 lei/kWh.

În cazul în care consumul lunar de electricitate este sub 500 kWh și 300 de metri cubi la gaze, consumatorul are o compensare suplimentară de până la 0,68 de lei pentru energie electrică şi 0,22 de lei pentru gazele naturale, cu toate taxele incluse.

Schema nu a putut fi aplicată retroactiv, aceasta intrând în vigoare de la 1 februarie și menținându-se timp de două luni. 

"Nu vrem să avem riscuri de neconstituţionalitate şi nicio lege nu acţionează retroactiv, de aceea nu se poate aplica retroactiv, ci de la termenul clar de 1 februarie. Vom discuta în coaliţie în perioada imediat următoare şi vom gândi ce vom face de la 1 aprilie. Avem mai multe scenarii", a spus Virgil Popescu, ministrul Energiei. 

Impactul bugetar este de circa 3 miliarde de lei.

×
Subiecte în articol: plafonare gaze electricitate