x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Piata muncii An sabatic pentru unii angajați. Cine sunt beneficiarii și ce condiții trebuie să îndeplinească

An sabatic pentru unii angajați. Cine sunt beneficiarii și ce condiții trebuie să îndeplinească

de Redacția Jurnalul    |    28 Iul 2023   •   16:30
An sabatic pentru unii angajați. Cine sunt beneficiarii și ce condiții trebuie să îndeplinească

Unii angajați au dreptul la un an sabatic în anumite condiții.

Categoria de angajați care are dreptul la un an sabatic, la fiecare 10 ani lucrați! Anul intră ca vechime, iar postul este garantat la întoarcere

Profesorii din învățământul preuniversitar au dreptul la concediu fără plată pe durata unui an școlar iar postul va rămâne rezervat în această perioadă. Prevederea se menține în noile legi ale educației. 

Condiția pentru obținerea acestui beneficiu este ca școala unde își desfășoară profesorul activitatea să -și dea acordul. 

Noul act normativ specifică necesitatea de a lucra consecutiv timp de un deceniu pentru a obține anul sabatic. 

Există însă și o condiție. Școala unde profesorul își desfășoară activitatea trebuie să fie de acord, scrie avocatnet.ro.

Totodată, de acesta beneficiază și profesorii și conferențiarii titulari ori directorii de granturi din învățământul superior dacă au lucrat consecutiv timp de 6 ani. Rezervarea postului se face și pentru profesorii aleși în legislativ, numiți în executiv ori în funcțiile de prefect, subprefect, președinte și vicepreședinte de consiliu județean, primar, viceprimar. 

Rezervarea se menține și pentru cadrele didactice aflate în concediu de creștere a copilului, dar când merge pentru predare, cercetare, activități artistice ori sportive, pe bază de contract, în străinătate, ca urmare a unor acorduri, convenții guvernamentale, interuniversitare sau interinstituționale.

Persoanele desemnate de federațiile sindicale reprezentative la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar au dreptul de rezervare a postului sau a catedrei, conform prevederilor legale în vigoare şi contractului colectiv de muncă la nivel de sector de negociere colectivă învățământ preuniversitar.

De aceeași prevedere vor beneficia și profesorii care vor îndeplini serviciul militar la declararea mobilizării și a stării de război sau la instituirea stării de asediu.

×
Subiecte în articol: An sabatic angajati profesori