x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Nicușor Dan, pe urmele lui Klaus Iohannis la capitolul „shopping” de lux. Municipalitatea și-a cumpărat cărți de vizită diplomatice de 14.400 de euro

Nicușor Dan, pe urmele lui Klaus Iohannis la capitolul „shopping” de lux. Municipalitatea și-a cumpărat cărți de vizită diplomatice de 14.400 de euro

de Ion Alexandru    |    02 Oct 2024   •   00:05
Nicușor Dan, pe urmele lui Klaus Iohannis la capitolul „shopping” de lux. Municipalitatea și-a cumpărat cărți de vizită diplomatice de 14.400 de euro

Dacă se poate la „casele mari”, atunci se poate și la „case mai mici”. Primăria Capitalei, condusă de Nicușor Dan, a luat-o pe urmele Administrației Prezidențiale sau ale Senatului României, făcând cheltuieli extravagante din bani publici, fără licitație. Cu două săptămâni înainte de alegerile locale, instituția a cumpărat 22.000 de cărți de vizită diplomatice, pe care a plătit nu mai puțin de 70.686 de lei cu TVA. Anterior, Primăria Municipiului București a mai cumpărat, în 29 martie, 50 de buchete de flori tip lux și office, precum și 85 de aranjamente florale, din care 35 de aranjamente funerare. Iar seria acestor cumpărături interesante a continuat tot anul 2024, ajungându-se la o cheltuială de aproape 375.000 de lei.

„Jurnalul” a descoperit că pe lista achizițiilor directe făcute anul acesta de Primăria Municipiului București, adică a achizițiilor pentru care nu a fost organizată vreo procedură concurențială de selecție de oferte, apare o cumpărătură mai mult decât interesantă. Este vorba despre o achiziție demarată în data de 24 mai 2024 și finalizată în data de 27 mai 2024, adică în plină campanie electorală pentru alegerile locale, cu două săptămâni înaintea scrutinului din data de 9 iunie 2024.

În fapt, achiziția a fost făcută de Direcția de Relații Externe și Protocol din cadrul Primăriei Capitalei, care a comandat „cărți de vizită diplomatice”, pentru care a pus la bătaie un buget estimat inițial la suma de 61.600 de lei fără TVA, respectiv de 73.304 lei cu tot cu TVA (14.960 de euro). În acest anunț se face mențiunea criteriului de atribuire referitor la cel mai bun raport calitate-preț.

Stemă aurie, iar textul - în română și engleză sau în română și franceză

Contractul în discuție se referă la 20.000 de cărți de vizită diplomatice, care trebuiau să fie fabricate din carton colorat în masă ivoire semilucios, cu greutatea de 500 de grame pe metrul pătrat, pe care să fie aplicată stema Primăriei Municipiului București folio letterpress de culoare aurie. Aceste cărți de vizită urmau să fie tipărite față-verso, în limba română și engleză sau în limba română și franceză.

Se mai specifică faptul că dimensiunea stemei Primăriei Municipiului București trebuie să fie de 1,5 centimetri lățime pe 2,5 centimetri lungime, tipul fontului său fie Book Antigue, cu tipărire cu negru intens, iar cărțile de vizită trebuiau să fie predate beneficiarului în seturi de câte 100 de bucăți.

Potrivit aceluiași anunț de atribuire directă, cărțile de vizită diplomatice au fost livrate de compania SC Embo Lux SRL, cu sediul în localitatea Brănești, județul Ilfov, la un preț final negociat de 58.400 de lei fără TVA, ceea ce înseamnă 70.686 de lei cu TVA inclusă (14.425,7 euro).

Anul trecut, furnizorul a livrat și 1.000 de „carduri de mulțumire”

Entitatea Primăriei Capitalei care își asumă această achiziție, Direcția Relații Externe și Protocol, se află în structura de conducere a Primăriei Municipiului București, în directa subordine a primarului general Nicușor Dan, și este condusă, în calitate de director general, de Dana Roxana Cercel.

SC Embo Lux SRL, firma care livrează cărțile de vizită diplomatice, are, potrivit datelor furnizate de Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), un asociat unic, care îndeplinește și funcția de administrator, în persoana lui Vlad Cristian Manea. Societatea nu se află la primul astfel de contract, atribuit direct, cu Primăria Capitalei. 

Astfel, în data de 26 iulie 2023, compania a livrat Municipalității 1.000 de carduri „de mulțumire”, cu dimensiunile de 9 pe 6 centimetri fiecare, în valoare totală de 4.650 de lei fără TVA. Apoi, în data de 13 octombrie 2023, aceeași firmă a livrat Primăriei Capitalei imprimate și produse conexe, constând în hârtie pentru scrisorii de uz diplomatic personalizată și sigilii pentru uz diplomatic personalizate (1.100 de bucăți din fiecare), în valoare totală de 14.190 de lei fără TVA. De asemenea, SC Embo Lux SRL a mai încheiat direct cu Primăria lui Nicușor Dan, la data de 16 decembrie 2023, un contract de 9.975 de lei fără TVA, pentru livrarea unor seturi de câte 30 de bucăți de mape personalizate.

În total, compania în cauză a derulat contracte cu Municipalitatea în valoare totală de 104.007,9 lei cu tot cu TVA, adică de 21.264,1 euro.

Achiziții directe, fără număr

Nu este însă singura achiziție interesantă făcută, prin cumpărare directă, de Primăria Capitalei în acest an. Tot conform secțiunii speciale a SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), am descoperit că la data de 29 martie 2024 instituția condusă de Nicușor Dan a făcut o cumpărătură vizând aranjamente florale, care a constat în buchete de lux, buchete office, coșuri cu flori, aranjamente florale de masă, aranjamente florale funerare și jerbe. 

În anunț, se face mențiunea că este vorba despre 50 de buchete și despre 85 de aranjamente florale, dintre care 35 de aranjamente florale funerare. Valoarea acestui contract s-a ridicat la 59.900 de lei fără TVA, respectiv la 71.281 de lei cu tot cu TVA (14.547,2 euro). Produsele au fost livrate de compania SC Florile Mariei Soligado SRL.

O altă achiziție, făcută în 17 iunie 2024, a vizat „produse de curățat și lustruit pentru bufetul cabinetului Primarului General” și a costat 2.743,03 lei fără TVA. Anterior, în 13 iunie 2024, Primăria a cumpărat direct apă minerală îmbuteliată în sticle de 0,5 litri, pentru care a plătit 38.850 de lei fără TVA, după ce, în 21 ianuarie 2024, a cumpărat apă minerală plată îmbuteliată în sticle de 0,5 litru, în valoare de 16.650 de lei fără TVA.

Tot anul acesta, Primăria Capitalei a achiziționat mape de protocol personalizate, în valoare de 1.000 de lei fără TVA, insigne cu uz de protocol, în valoare de 2.400 de lei fără TVA, coperți de dosare, în valoare de 9.930 de lei fără TVA, dispozitive de distrugere a documentelor, în valoare de 10.724,3 lei fără TVA, produse electronice pentru video-wall, în valoare de 12.540 de lei fără TVA, covoare industrial textile, în valoare de 3.960 de lei fără TVA, rechizite, în valoare de 35.115,95 de lei fără TVA, servicii de publicitate pentru proiectul „Achiziționarea de mijloace de transport mai puțin poluante”, în valoare de 15.824,5 lei fără TVA, sau servicii de informare și promovare a destinației turistice București, în valoare de 35.000 de lei fără TVA. 

În total, anul acesta, pe respectivele achiziții, primăria lui Nicușor Dan a spart nu mai puțin de 374.046,5 lei cu tot cu TVA, adică 76.336,02 euro.

Cravate, genți, eșarfe și portofele de 283.000 de euro, pentru Senat

Reamintim că, tot anul acesta, Senatul României, instituție la conducerea căreia se află generalul Nicolae Ciucă, candidatul Partidului Național Liberal la alegerile prezidențiale, a cumpărat, fără licitație, în doar câteva zile, accesorii vestimentare și gadget-uri de lux în valoare de aproximativ 1,4 milioane de lei (peste 283.000 de euro).

Camera superioară a Parlamentului a comandat și plătit 291 de eșarfe personalizate, 252 de portofele personalizate pentru damă și bărbați, 202 curele pentru bărbați, 292 de perechi de butoni, 160 de serviete din piele de bivol personalizate, 200 de stick-uri USB personalizate, 150 de stilouri, 255 de agende personalizate și 143 de cravate. Este vorba despre nu mai puțin de 13 contracte de achiziție, din care opt au fost încheiate în luna septembrie a acestui an, în timp ce alte cinci au fost parafate cu trei zile înainte de alegerile locale și europarlamentare din data de 9 iunie 2024. Toate aceste produse au fost livrate de aceeași companie, deținută de o doamnă care figurează drept contactul unui brand de lux. Culmea, pe site-ul oficial al acestui brand, produsele respective costă de la două până la trei ori mai puțin decât prețurile plătite de Senat.

Cheltuieli faraonice, de un milion de euro, la Palatul Cotroceni

Pentru o singură față de masă, pe care a cumpărat-o direct, fără licitație, la mijlocul lunii martie a acestui an, Administrația Prezidențială a plătit nu mai puțin de 54.000 de lei cu tot cu TVA. Furnizorul este o companie din București care a livrat către o unitate militară a Serviciului Român de Informații fețe de masă, perdele, draperii, fețe de pernă, prosoape și lenjerii de pat. Președinția susține că, în fapt, au fost cumpărate cu acești bani 157 de fețe de masă, însă în anunțul oficial de atribuire publicat pe SEAP, scrie negru pe alb: „1 bucată”.

Apoi, la începutul lunii aprilie a acestui an, Administrația Prezidențială a mai cumpărat, tot în mod direct, lucrări de extindere și amenajare a unui grup sanitar, în incinta Corpului C4 de la Palatul Cotroceni, pentru care a plătit 85.000 de lei cu TVA, bani cu care s-ar putea achiziționa un autoturism nou-nouț sau, în anumite zone din România, chiar două gospodării în mediul rural. De la începutul acestui an, Administrația Prezidențială a făcut astfel de cumpărături faraonice a căror valoare totală se ridică la un milion de euro. 

4.840.640,9 lei cu tot cu TVA, adică aproximativ un milion de euro, este suma pe care Administrația Prezidențială a cheltuit-o, începând cu luna ianuarie a acestui an, pe cumpărări directe de bunuri și servicii, achiziții pentru care Președinția nu a organizat nicio procedură concurențială de selecție de oferte. Aceste date figurează în secțiunea specială a Sistemului Electronic al Achizițiilor Publice (SEAP) și cuprinde o listă de nu mai puțin de 160 de contracte, primul datând din 17 ianuarie, iar ultimul, în data de 18 septembrie 2024.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: nicusor dan Klaus Iohannis shopping lux