x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Anchete Ho-ho-ho! Primăria Constanța sparge 4,5 milioane de lei pe beculețele de Crăciun

Ho-ho-ho! Primăria Constanța sparge 4,5 milioane de lei pe beculețele de Crăciun

de Ion Alexandru    |    11 Sep 2024   •   08:00
Ho-ho-ho! Primăria Constanța sparge 4,5 milioane de lei pe beculețele de Crăciun

Proverbul spune că omul deștept își face iarna car și vara sanie. Un important primar din România, proaspăt reales la scrutinul din 9 iunie, aplică acest proverb în interpretare proprie și, așa cum a făcut-o începând cu 2021, a antamat, la câteva zile după încheierea oficială a vacanței de vară, un contract care vizează iluminatul festiv al orașului pentru sărbătorirea trecerii dintre ani 2024-2025. Este vorba despre celebrul edil al Constanței, contraamiralul Vergil Chițac, instituția condusă de acesta anunțând că vrea să pună la bătaie în acest scop 4,5 milioane de lei. Asta, după ce anul trecut, pentru aceleași servicii, a cheltuit deja 4 milioane de lei, iar, din 2018, Primăria Constanța a „spart” pe beculețe de Crăciun nu mai puțin de 6 milioane de euro.

Concret, Primăria Municipiului Constanța a publicat, la data de 5 septembrie 2024, pe SEAP (Sistemul Electronic al Achizițiilor Publice), un anunț de participare conform căruia vrea să încheie un contract ce are ca obiect închirierea, montarea și demontarea unor instalații de iluminat festiv, pe perioada sărbătorilor de iarnă 2024-2025.

Afacerea este împărțită în trei loturi distincte. Primul lot vizează asigurarea iluminatului festiv al străzilor din municipiul Constanța, iar al doilea lot vizează asigurarea iluminatului festiv în zona Peninsulară Piața Ovidiu din municipiul Constanța. Nu în ultimul rând, al treilea lot se referă la asigurarea iluminatului festiv în parcurile din municipiul Constanța.

În anunțul citat, se precizează că autoritatea contractantă pune la bătaie, pentru primul lot, un buget estimat de 2.693.360 de lei fără TVA, respectiv de 3.205.098,4 lei cu TVA inclusă. Pentru lotul al doilea, bugetul estimat este evaluat la 739.050 de lei fără TVA, respectiv de 879.471,4 lei cu TVA inclusă, iar pentru cel de-al treilea lot, Primăria Municipiului Constanța este dispusă să plătească până la 356.259 de lei fără TVA, respectiv la 423.937,5 lei cu TVA inclusă.

În total, valoarea celor trei loturi se ridică la 3.788.660 de lei fără TVA, respectiv la 4.508.505,4 lei cu TVA inclusă.

Contract identic, anul trecut, de 4 milioane de lei

În vederea încheierii acestui contract, instituția condusă de Vergil Chițac organizează o licitație deschisă, iar ofertele urmează să fie deschise în data de 14 octombrie 2024, pentru toate cele trei loturi.

Interesant este că această achiziție are loc în condițiile în care, anul trecut, la data de 12 octombrie 2023, Primăria Municipiului Constanța a încheiat un contract identic, cu companiile SC Energo Instal SRL și SC Luxten Lighting Company SA, în valoare totală de 4.003.537,7 lei cu tot cu TVA. Atunci, contractul a fost parafat tot prin defalcarea serviciilor de iluminat festiv pe trei loturi.

Atât în caietul de sarcini care se referă la achiziția de anul trecut, cât și în documentația care vizează achiziția de anul acesta, se explică faptul că această afacere are drept scop „evidențierea principalelor artere de circulație din oraș, produsele decorative utilizate în iluminatul festiv fiind echipate cu surse de lumină de tip LED, astfel încât să asigure un consum mic de energie electrică și durată mare de viață, precum și estetizarea spațiului urban și marcarea sărbătorilor și particularizarea soluțiilor de iluminat pe zone”. De aceste produse decorative beneficiază și parcurile centrale din Constanța, respectiv Parcul Tomis 1, Parcul Poarta 6, Parcul Gară, Parcul Far, Parcul Casa de Cultură, Parcul Gheorghe Oancea și Parcul Arheologic, unde vor fi montate perdele flash, figurine tip brad 3D, șiruri flash, globuri filetate, brazi 3D cu ghirlande meteor, piramide 3D, fulgi 3D, brazi cu reni, o arcadă cu 2024, fotolii 3D, cutii poștale 3D, șeminee 3D, sfere flash, sfere tricotate și țurțuri flash. 

Afacerea a devenit o constantă pentru municipalitate

Ei bine, așa cum am arătat deja, anul trecut, Primăria Municipiului Constanța a mai parafat o afacere identică, în valoare de 4.003.537,7 lei cu TVA. Problema este că, și în 2022, aceeași instituție, condusă de același edil, a mai încheiat un contract vizând servicii similare, în valoare de 2 894.892,9 lei cu TVA. De asemenea, în 2021, municipalitatea a mai încheiat un contract identic, în valoare de 5.992,854,4 lei fără TVA.

Vergil Chițac a moștenit aceste obiceiuri de la vechea administrație, deoarece, în 2019, Primăria Municipiului Constanța a încheiat alt contract care vizează exact aceleași beculețe de Crăciun, în valoare de 5.945.899.3 lei fără TVA, asta în condițiile în care, în 2018, semnase un alt contract, identic, în valoare de  5.318.857.9 lei fără TVA.

Așa se face că, în ultimii șase ani, incluzând și bugetul alocat anul acesta, Primăria Municipiului Constanța a cheltuit pe beculețe și pe ghirlande de Crăciun nu mai puțin de 29 de milioane de lei, adică 6 milioane de euro.

Edilul liberal Vergil Chițac a fost reales, pentru al doilea mandat de primar al municipiului Constanța, la alegerile locale din data de 9 iunie 2024, obținând 29,45% din voturile constănțenilor. Pe locul al doilea s-a clasat candidatul USR, Stelian Ion, cu 20,76 din voturi, la mică distanță de candidatul PSD, Horia Constantinescu, cu 20,72% din voturi. În Consiliul Local, ponderea rezultată din alegerile din 9 iunie este: PSD - 8 mandate, PNL - 7 mandate, USR-PMP-Forța Dreptei - 6 mandate și AUR - 5 mandate.

Primăria Vaslui a fost chiar mai iute de mână. A și încheiat contractul, încă din 7 august

Primăria lui Vergil Chițac nu este singura care cumpără, relativ în plină vară, iluminat festiv pentru sărbătorile de iarnă. Primăria Municipiului Vaslui a și definitivat deja achiziția pentru servicii de iluminat festiv în perioada sărbătorilor de iarnă 2024-2025, atât pentru oraș, cât și pentru localitățile limitrofe.

În acest contract intră montarea instalațiilor aparținând Primăriei Vaslui, închirierea echipamentelor și instalațiilor de iluminat festiv, transportul și depozitarea instalațiilor închiriate, montarea acestora, verificarea și supravegherea continuă a funcționării instalațiilor de iluminat ornamental festiv, conectarea și adaptarea regimului de exploatare la cerințele specifice, demontarea și transportul instalațiilor.

Durata acestui contract este de trei luni, pentru atribuirea lui a fost organizată o licitație deschisă, având ca și criteriu de selecție prețul cel mai scăzut, iar, la data de 7 august 2024, a și fost încheiat cu SC MK Lighting SRL contractul nr. 104030/2024, la un preț final negociat de 594.728,4 lei fără TVA, respectiv de 707.726,8 lei cu TVA inclusă.

Primar încă în funcție al municipiului Vaslui este social-democratul Vasile Pavăl. Acesta nu a mai candidat pentru un nou mandat la alegerile locale din data de 9 iunie 2024. Succesorul său este Lucian Brădiște, tot de la PSD, ales cu 46,09% din voturi.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×