x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Reportaje La carciuma lui Zamfir de la Chisinau

La carciuma lui Zamfir de la Chisinau

de Cristinel C. Popa    |    26 Mar 2016   •   11:34
La carciuma lui Zamfir de la Chisinau

Un restaurant cochet din inima Chisinaului. Multi romani de dincoace de Prut ii trec pragul. Peste drum de liceul de arte din capitalei Moldovei. Marele naist basarabean Vasile Iovu, in pauzele dintre doua spectacole, sau dupa o vizita la scoala, merge si bea un vin alb, vechi, scos la vreme de bucurie de patronul Vreme. Vladimir Vreme, asa il cheama pe cel ce detine restaurantul. I-am trecut si eu de mai multe ori pragul. E poate carciuma in care se vorbeste cel mai mult romaneste. De dupa blana de urs si dacii sculptati in lemn si in vreme, se aude naiul lui Zamfir. Se nazuiesc schimbarile. Se viseaza la unirea cu patria mama. “Roata vremii” este un restaurant select decorat cu motive populare romanesti, in care se canta muzica romaneasca, folclor autentic. Este locul unde maestrul Zamfir se intalneste cu prietenii la o ulcica cu vin si o placinta moldoveneasca. Patronul restaurantului, inimosul roman Vladimir Vremea, i-a amenajat un colt maestrului Zamfir (foto). Un colt rezervat parintelui naiului mondial pentru atunci cand trece pe acolo.

“Sunt putine locuri in care marele maestru Zamfir canta. Dar aici a cantat cateva doine de s-au auzit pana la Bucuresti. Este o mare onoare ca aceasta valoare nationala isi trage sufletul aici, vine cu sinceritate, glumeste, vorbeste despre nai, despre romanitate. Prezenta lui aici e mai mult decat un sfat. El este omul care ne iubeste pe noi mai mult ca oricine in Basarabia noastra chinuita, insa plin` de valori. Restaurantul l-am numit Roata vremii in speranta ca se va intoarce roata si ne vom uni in sfarsit cu Romania”, spunea Vladimir Vremea. Asadar exista o particica din restaurant ce il asteapta vesnic pe Zamfir. E si un nai sub forma de simbol acolo, din lemn, lipit pe perete.

Patronul Vreme se lauda cu autografele de la Zamfir. La acordarea unuia din ele, Zamfir a scris direct pe pielea unei bucati dintr-o blana de urs. Cum spuneam, in acest lacas al bunei dispozitii, viata are o culoare aparte, in special in compania unui vin natural vechi, scos din pivnita ca la bunicul, aburind si patat de praf. Vreme recunoaste ca il divinizeaza pe Zamfir, ascultandu-l in propria carciuma de sute, chiar mii de ori, cu ochii in lacrimi. A venit Vreme(a) sa se intoarca roata! Unirea bate la usa, nu numai la carciuma lui Zamfir de la Chisinau! Naiul maestrului ne da de veste. 

×
Subiecte în articol: gheorghe zamfir