x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Israelul vrea să construiască o gară în apropierea Zidului Plângerii din Ierusalim

Israelul vrea să construiască o gară în apropierea Zidului Plângerii din Ierusalim

18 Feb 2020   •   21:10
Israelul vrea să construiască o gară în apropierea Zidului Plângerii din Ierusalim

Autorităţile israeliene plănuiesc construirea unei gări în apropierea Zidului de Vest (Zidul Plângerii) din Oraşul Vechi de la Ierusalim, a confirmat marţi o purtătoare de cuvânt a Ministerului Transporturilor, potrivit dpa.

Un comitet naţional de planificare şi construcţie a aprobat anterior planul propus de ministrul transporturilor, Bezalel Smotrich, originar dintr-o colonie de lângă Nablus, în nordul Cisiordaniei, şi membru al partidului Căminul Evreiesc - Uniunea Naţională din coaliţia de dreapta a premierului Benjamin Netanyahu (foto).

Gara şi calea ferată vor fi o prelungire a liniei de mare viteză dintre Tel Aviv şi Ierusalim.

Bezalel Smotrich a calificat decizia comitetului drept „istorică”. „Aceasta este o zi mare şi emoţionantă”, a declarat el luni într-un comunicat, subliniind că se simte privilegiat, ca ministru al transporturilor, să facă „să avanseze ideologia sionistă evreiască”. „Acesta este un moment emoţionant pentru Statul Israel şi pentru generaţiile următoare”, a adăugat el.

„Muntele Templului şi rămăşiţele Templului nostru (evreiesc biblic al lui Solomon, n.red.), Zidul de Vest: Acestea sunt drepturile noastre de a exista aici”, a mai afirmat Smotrich.

Muntele Templului este cel mai sfânt al iudaismului şi, sub denumirea de Esplanada Moscheilor, cel de-al treilea mare loc sfânt al islamului, după oraşele saudite Mecca şi Medina. În zonă au loc ciocniri frecvente între palestinieni şi forţele de securitate israeliene.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: gară zidul plangerii