x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe SUA vor participa la un exercițiu militar în apropierea graniței dintre India și China

SUA vor participa la un exercițiu militar în apropierea graniței dintre India și China

07 Aug 2022   •   18:00
SUA vor participa la un exercițiu militar în apropierea graniței dintre India și China
Sursa foto: Hepta

Statele Unite ale Americii vor participa la un exercițiu militar comun cu India la mai puțin de 100 de kilometri de granița cu China, o zonă tensionată, scrie CNN.

Exercițiile militare vor avea loc la mijlocul lunii octombrie la o altitudine de 3.000 de metri în Auli, în statul indian Uttarakhand, și se vor concentra pe antrenamente de război la mare altitudine, potrivit unui ofițer superior al armatei indiene.

Auli se află la aproximativ 95 de kilometri de Linia de control real (LAC), o bucată de teren inospitalier unde este delimitată aproximativ frontiera disputată dintre India și China.

Exercițiile vor avea loc în cadrul celei de-a 18-a ediții a unui exercițiu comun anual cunoscut sub numele de "Yudh Abhyas" - sau "Practică de război".

Relațiile dintre India și China au fost tensionate de la o ciocnire sângeroasă din Himalaya în iunie 2020, soldată cu moartea a cel puțin 20 de soldați indieni și a patru soldați chinezi.

Tensiunile au crescut și mai mult recent prin construirea de către China a unui pod peste lacul Pangong Tso, care se află de-a lungul graniței - o acțiune condamnată de guvernul indian ca fiind o "ocupație ilegală".

În timpul unei vizite în India în acest an, generalul Charles Flynn, comandantul armatei americane din Pacific, a descris consolidarea militară a Chinei în apropierea graniței disputate ca fiind "alarmantă".

Întrebat despre exercițiile comune, un purtător de cuvânt al Departamentului american al Apărării a declarat pentru CNN că parteneriatul cu India este "unul dintre cele mai importante elemente ale viziunii noastre comune pentru o regiune Indo-Pacific liberă și deschisă".

"Un element important al acestui efort mai amplu include exerciții și evenimente de antrenament, iar Yudh Abhyas este un astfel de exercițiu bilateral anual conceput pentru a îmbunătăți interoperabilitatea și pentru a ne îmbunătăți capacitățile respective de a aborda o serie de provocări de securitate regională", a declarat purtătorul de cuvânt.

Linia de control real, granița de facto, vag definită, dintre India și China, a apărut în urma războiului de frontieră sino-indian din 1962, care la rândul său a fost declanșat de dezacorduri teritoriale istorice de lungă durată.

Locația sa exactă este neclară, iar între China și India există încă dispute cu privire la locul unde se termină o țară și începe cealaltă.

Orice provocare militară între India și China ar putea avea consecințe grave. Ambele dispun de arme nucleare.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: exercitiu militar