x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Eliberează copacii!

Eliberează copacii!

de Anca Aldea    |    13 Apr 2009   •   00:00
Eliberează copacii!

ONG-ul de mediu Agent Green a dat star­tul ieri unei campanii de curăţire a copacilor din Bucureşti. Voluntari bucu­reşteni, politicieni, vedete şi jurnalişti au adunat reclame, afişe electorale, lan­ţuri, piroane şi alte materiale ilegale de pe trunchiurile copacilor din Sectorul 1.



Ecologiştii de la Agent Green s-au adunat ieri în zona Pieţei Victoria din Bucureşti pentru a elibera co­pacii din Sectorul 1 de reclamele ilegale. "Nu ne era de ajuns că ne confruntăm cu o criză a spaţiilor verzi în Capitală.

Unii oameni folosesc copacii pentru a-şi face publicitate, pentru a fixa indicatoare, pentru a-şi marca locul de parcare şi pentru alte scopuri personale. Găuritul şi înlănţuitul copacilor au devenit un fe­no­men în anumite cartiere. În această pri­măvară ieşim pe străzile Capitalei să eli­be­răm copacii de reclame şi să-i ajutăm să ne ofere oxigenul de care avem ne­vo­ie", a spus Gabriel Păun, preşedintele Agent Green.

LA VÂNĂTOARE
În piaţeta de la intersecţia străzilor Paris şi Washington, mai mulţi voluntari Agent Green s-au întâlnit ieri-dimineaţă cu europarlamentarul Daciana Sârbu şi cu artistul Şerban Copot, de la trupa Animal X, şi au pornit la o crâncenă vână­toa­re de reclame montate pe trunchiurile copacilor. Dotaţi cu şurubelniţe, cleşti, patente şi scări, ecologiştii au smuls plă­cuţele montate ilegal pe copaci.

Ulterior, materialele au fost transportate, la bordul unei camionete puse la dispoziţie de unul dintre partenerii campaniei, la containerele special amenajate pentru co­lectarea separată a deşeurilor. În prima zi a campaniei "Eliberaţi copacii!", voluntarii şi ceilalţi participanţi au fost extrem de de­ter­minaţi să combată agresiunea rău­voi­torilor care au ornat arborii cu diverse reclame.

Au fost demontate toate afi­şa­jele descoperite, iar în cazul celor cu au­tor cunoscut Poliţia Comunitară s-a înarmat cu procese-verbale cu amenzi cu­prin­se între 500 şi 1.500 de lei. Campania "Eliberaţi copacii!", la care Jurnalul Na­ţio­nal este partener media, se va derula până la 14 iunie şi se va finaliza în Sectorul 6, iar Agent Green face apel la bunăvoinţa cetăţenilor să înceteze să mai distrugă copacii de pe domeniul public pentru a proteja mediul şi sănătatea oamenilor.

SFATURI "VERZI"
Îngrijorată de starea deplorabilă în care se află mediul înconjurător bucureştean, Daciana Sârbu a ţinut să precizeze că este nevoie de implicare pentru a ajuta natura să fie în continuare alături de oameni.
"Al Gore spunea că războiul împotriva poluării este mai complicat decât cel împotriva lui Hitler, fiindcă inamicii principali suntem chiar noi înşine.

Din fericire, aliaţii cei mai importanţi suntem noi. Iar implicarea nu are nevoie nici de mijloace costisitoare, nici de planuri complicate. Totul e să începem de undeva. De ce să nu începem acum, cu gesturi simple, care au nevoie doar de braţele, voinţa şi energia fiecăruia?", a declarat Sârbu, membru al Comisiei pentru Mediu din Parlamentul European şi vo­luntar de onoare al Agent Green.

Pentru primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, respectul pentru mediu ar trebui să fie cuvântul de ordine al fiecăruia dintre noi: "Copacul este emblema naturii. Trebuie să manifestăm o grijă permanentă pentru copacii de care avem nevoie în zilele toride şi care ne ajută să respirăm mai mult aer, în loc de gaze de eşapament.

Conservarea şi îngrijirea spaţiilor verzi reprezintă preocupări permanente ale Primăriei Sectorului 1. Trebuie să avem mai mult respect pentru natură şi pentru dreptul fundamental la un mediu sănătos şi echilibrat din punct de vedere ecologic", a precizat Chiliman, susţinător al campaniei "Eliberează copacii!".

Ecologiştii au luat cu asalt bulevardele Aviatorilor, Mareşal Averescu şi Expoziţiei, Calea Dorobanţi, Parcul Kiseleff, cartierul Floreasca şi străzile Aviator Radu Beller, Oslo, Londra, Argentina, Paris, Washington, Clucerului, Docenţilor, Ion Mihalache, Griviţa
şi Dinicu Golescu

4806-89247-eliberati.jpg

×
Subiecte în articol: verde! copacii