x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator A început războiul! Armata israeliană atacă Libanul. Soldații IDF au intrat în sudul țării, într-un asalt terestru

A început războiul! Armata israeliană atacă Libanul. Soldații IDF au intrat în sudul țării, într-un asalt terestru

de Redacția Jurnalul    |    30 Sep 2024   •   22:41
A început războiul! Armata israeliană atacă Libanul. Soldații IDF au intrat în sudul țării, într-un asalt terestru
Sursa foto: Hepta

Media libaneză raportează focuri puternice de artilerie în orașele de frontieră din sudul Libanului, după ce oficiali americani au declarat pentru NBC că o operațiune terestră israeliană este „iminentă”. Aceasta este prima operațiune terestră a IDF în Liban de la al doilea război din Liban din 2006.

Update 01.00

Ministerul Sănătății din Liban susține că atacurile de luni ale Israelului au făcut sute de victime

Ministerul Sănătății din Liban a anunțat că în urma atacurilor de luni ale israelienilor sunt sute de victime. Conflictul dintre Hezbollah și armata israeliană a escaladat luni. Israelienii bombardează intens zone din Liban și există informații despre operațiuni terestre.

Centrul de Operațiuni de Urgență în Sănătate Publică al ministerului libanez raportează că atacurile israeliene au ucis cel puțin 95 de persoane și au rănit alte 172, potrivit Al Jazeera.

Atacurile au avut loc în „orașe și sate din sudul Libanului, Nabatieh, Bekaa, Baalbek-Hermel și capitala Beirut”, scrie în comunicatul ministerului.

În noaptea de luni spre marți, unitățile de artilerie israeliană au atacat sudul Libanului, în timp ce aviația a bombardat cartiere din Beirut.

Update 00:40

Hezbollah susține că a tras asupra trupelor israeliene de lângă graniță

Reprezentanții Hezbollah susțin că au tras asupra trupelor israeliene de lângă graniță. Militarii se aflau în livezi din vecinătatea unor orașe libaneze. Potrivit Hezbollah, militarii israelieni au ripostat.

Organizația din Liban a anunțat pe Telegram că luptătorii săi i-au atacat pe militarii israelieni aflați „în livezile de lângă orașele libaneze Adaisseh și Kfar Kila”, potrivit Al Jazeera.

Militarii israelieni au ripostat și au avut loc schimburi intense de focuri. Israelienii nu au confirmat sau infirmat informațiile potrivit cărora au început o operațiune terestră în Liban. Totuși, israelienii au cerut să nu fie difuzate informații despre mișcarea trupelor și au emis în limba arabă ordine de evacuare pentru cartiere din sudul capitalei libaneze, Beirut.

Anterior, oficialii americani au anunțat că Israelul ar putea lansa ceea ce au descris drept o incursiune terestră limitată în sudul Libanului. De asemenea, la aproximativ trei kilometri distanță de granița cu Liban, au apărut numeroase semne ale unei ofensive terestre.

Militarii au blocat o regiune din nord-estul Israelului, cea mai apropiată de granița cu Liban, declarând-o „zonă militară închisă”. Lângă autostrada din zonă au apărut în ultimele zile, aproximativ 100 de tancuri și alte vehicule militare.

Update 00:30

Vicepremierul Belgiei cere „sancțiuni maxime” împotriva Israelului

Vicepremierul Belgiei, Petra De Sutter, cere „sancțiuni maxime” împotriva Israelului. Solicitarea a apărut luni seara, imediat după escaladarea conflictului dintre Israel și Hezbollah. Petra De Sutter susține că Israelul provoacă un război total, susține Al Jazeera.

„Invazia terestră planificată a Libanului încalcă grav dreptul internațional. Aceasta nu este autoapărare, ci provoacă un război total”, a transmis Petra De Sutter pe X.

Rapoartele indică faptul că trupele israeliene vor desfășura operațiuni la sol în Liban.

„UE și comunitatea internațională trebuie să răspundă cu sancțiuni maxime asupra Israelului. Distrugerea trebuie să se termine”, a adăugat vicepremierul belgian.

De Sutter este unul dintre puținii oficiali europeni care au cerut sancțiuni împotriva Israelului pentru războiul din Gaza.

Update 00:17

Unitățile de artilerie israeliană atacă violent sudul Libanului

Unitățile de artilerie israeliană atacă violent sudul Libanului, anunță CNN. Focurile sunt trase la fiecare câteva minute. De asemenea, militarii israelieni au blocat accesul lângă frontiera cu Liban declarând „o zonă militară închisă”.

Sudul Libanului este bombardat intens de israelieni. Atacul are loc în noaptea de luni spre marți. Israelienii nu au confirmat sau infirmat informațiile potrivit cărora au început o operațiune terestră în Liban. Totuși, israelienii au cerut să nu fie difuzate informații despre mișcarea trupelor și au emis în limba arabă ordine de evacuare pentru cartiere din sudul capitalei libaneze, Beirut.

Anterior, oficialii americani au anunțat că Israelul ar putea lansa ceea ce au descris drept o incursiune terestră limitată în sudul Libanului.

La aproximativ trei kilometri distanță de granița cu Liban, au apărut numeroase semne ale unei ofensive terestre. Militarii au blocat o regiune din nord-estul Israelului, cea mai apropiată de granița cu Liban, declarând-o „zonă militară închisă”.

Lângă autostrada din zonă au fost mutate în ultimele zile, aproximativ 100 de tancuri și alte vehicule militare.

Updae 00:10

Armata israeliană bombardează sudul Beirutului

Aviația israeliană bombardează sudul Beirutului, a anunțat Al Jazeera. Atacul are loc în noaptea de luni spre marți. Anterior, armata israeliană a emis ordine de evacuare pentru locuitorii din cartierele aflate la periferia sudică a capitalei libaneze.

Avioanele de război au bombardat Laylaki, un cartier din suburbiile sudice ale capitalei libaneze, susține Al Jazeera.

Cu puțin timp în urmă, israelienii le-au cerut locuitorilor din zonă să-și evacueze casele. Anunțul a fost făcut în limba arabă și este însoțit de o hartă.

„Vă aflați în apropierea intereselor și facilităților aparținând teroriștilor Hezbollah și, prin urmare, IDF va acționa cu forță împotriva lor”, au transmis israelienii.

Armata nu a confirmat sau infirmat informațiile potrivit cărora a declanșat o operațiune terestră în Liban.

Știre inițială:

Armata libaneză se îndepărtează „aproape sigur” de granița pe care o împarte cu Israelul, spune corespondentul internațional John Sparks, citat de Sky News.

Sky News înțelege că unele trupe ale Forțelor Armate Libaneze se „repoziționează” în apropierea frontierei, în contextul în care presa a raportat tiruri de artilerie grea în orașele din sudul Libanului.

„Asta înseamnă că aproape sigur se îndepărtează de granița pe care o împart Libanul și Israelul”, spune Sparks.

„Auzim, de asemenea, de la israelieni că trei orașe de la frontiera de nord au fost declarate zone militare închise. Acest lucru indică destul de bine că o incursiune este probabilă, chiar foarte probabilă, în următoarele ore”, transmite Mediafax

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Presa libaneză raportează bombardamente intense de artilerie israeliană

Update 22.30 Mass-media libaneză raportează bombardamente intense de artilerie israeliană în direcția satului de frontieră Wazzani, în apropiere de Ghajar.

Între timp, trupele libaneze s-au retras de pe pozițiile de la granița de sud a Libanului cu Israelul până la cel puțin cinci kilometri la nord de frontieră, a declarat pentru Reuters o sursă de securitate libaneză.

De asemenea, un oficial militar libanez a declarat pentru AFP că armata libaneză își repoziționează trupele staționate la frontiera de sud.

Update 22.15 Soldații IDF au intrat luni seară în sudul Libanului în cadrul unui asalt terestru, în contextul în care conflictul cu Hezbollah continuă să se intensifice, informează AFP.

Soldații israelieni intră în sudul Libanului într-o ofensivă terestră, prima după 2006

Soldații IDF intră în sudul Libanului într-o ofensivă terestră pentru prima dată din 2006, după o serie de escaladări cu Hezbollah, susținut de Iran, scrie The Jerusalem Post.

Soldații IDF au intrat luni seară în sudul Libanului în cadrul unui atac terestru, în condițiile în care conflictul cu Hezbollah continuă să se intensifice, relatează AFP.

Aceasta este prima operațiune terestră a IDF în Liban de la al doilea război din Liban, în 2006.

Acest lucru urmează rapoartelor anterioare conform cărora Israelul a notificat SUA că intenționează să lanseze o operațiune terestră limitată în Liban, care ar putea începe în câteva ore, a confirmat luni un oficial american pentru CBS. Alte surse de știri au raportat că o incursiune israeliană ar putea avea loc în următoarele zile.

Invazia IDF urmează un model continuu de escaladare între Hezbollah și IDF de la începutul războiului Israel-Hamas.

Vineri, IDF a efectuat o lovitură aeriană asupra sediului central al Hezbollah, ucigându-l pe fostul secretar general Hassan Nasrallah.

Loviturile anterioare ale IDF au ucis numeroși teroriști de rang înalt ai Hezbollah în ultimele săptămâni, inclusiv o lovitură asupra Beirutului care a ucis cel puțin 16 membri de rang înalt ai Hezbollah, inclusiv șeful Diviziei de operațiuni a Hezbollah, Ibrahim Aliq.

Aceasta urmează, de asemenea, unei serii de incidente pe scară largă în Liban și Siria, în care mai multe dispozitive de comunicații deținute de membri ai Hezbollah, cum ar fi pagere și radiouri, au explodat în mod misterios, omorând mai multe persoane și rănind mii. Hezbollah și rapoartele străine au acuzat Israelul că se află în spatele acestor incidente.

De asemenea, grupul terorist susținut de Iran a lansat numeroase rachete, drone și rachete asupra statului evreu de la începutul războiului Israel-Hamas, barajele frecvente forțând zeci de mii de israelieni să fugă din casele lor din nord.

Loviturile israeliene împiedică forțele ONU de menținere a păcii să patruleze în zona de frontieră

Forțele de menținere a păcii ale Organizației Națiunilor Unite nu pot efectua în prezent patrule din cauza intensității loviturilor israeliene, relatează Sky News.

Forța Interimară a Națiunilor Unite în Liban (UNIFIL) a declarat pentru Sky News: „Situația de securitate și bombardamentele continue nu permit patrularea. Rămânem pe poziția noastră și ne angajăm în încercarea de a detensiona situația”.

UNIFIL a fost înființată de Consiliul de Securitate al ONU în 1978.

Aceasta ajută guvernul libanez și forțele armate să patruleze în zona de la sud de râul Litani, care se află la aproximativ 30 km de granița cu Israelul.

Erdogan spune că ONU ar trebui să recomande folosirea forței dacă Israelul nu se oprește

Adunarea Generală a Națiunilor Unite ar trebui să recomande utilizarea forței, în conformitate cu o rezoluție adoptată în 1950, a declarat președintele turc Recep Tayyip Erdogan, dacă Consiliul de Securitate al ONU nu reușește să oprească atacurile Israelului în Gaza și Liban.

Turcia, membră NATO, a denunțat atacul devastator al Israelului în Gaza împotriva grupării militante palestiniene Hamas și a condamnat atacurile recente ale Israelului în Liban împotriva militanților Hezbollah, scrie Reuters.

Turcia a întrerupt toate schimburile comerciale cu Israelul.

Hezbollah anunță că a lansat rachete asupra unor poziții ale armatei israeliene

Reprezentanții organizației Hezbollah anunță că au lansat rachete asupra unor poziții ale armatei israeliene. În replică, israelienii spun că au detectat 10 rachete lansate din Liban. Lansările au loc în condițiile în care militarii IDF ar fi intrat luni seară în sudul Libanului.

Gruparea libaneză declară că a lansat rachete asupra pozițiilor militare israeliene din Înălțimile Golan, potrivit Al Jazeera.

Hezbollah mai anunță că a lansat o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune asupra Kfar Giladi, o comunitate rurală din nordul Israelului. În alt anunț Hezbollah a susținut că a tras cu rachete Fadi 1 în zonele din nordul orașului Haifa.

Armata israeliană a declarat că a detectat 10 rachete care au fost trase de pe teritoriul libanez spre nord și că unele dintre ele au fost interceptate.

IDF: Nu distribuiți informații despre activitatea trupelor israeliene

Reprezentanții armatei israeliene au cerut să nu fie distribuite informații despre activitatea trupelor. Ei nu au confirmat sau infirmat o incursiune în Liban. Mai multe surse susțin că trupele israeliene au intrat în Liban.

Daniel Hagari, un purtător de cuvânt al armatei israeliene, nu a confirmat sau infirmat o incursiune în Liban, potrivit Sky News.

El le-a cerut jurnaliștilor să nu distribuie informații despre activitatea trupelor israeliene. Solicitarea a fost făcută în timp ce Hagari a fost rugat să comenteze despre „mai multe rapoarte și zvonuri” despre activitatea IDF la granița cu Liban luni seară.

„Solicităm să nu se transmită rapoarte despre activitățile forțelor, pentru a proteja securitatea forțelor noastre. Rămâneți doar la rapoartele oficiale și nu răspândiți zvonuri iresponsabile”, a spus el pe X.

Armata israeliană le-a cerut locuitorilor din sudul Beirutului să plece din zonă

Armata israeliană a emis ordine de evacuare pentru mai multe cartiere din suburbiile sudice ale Beirutului. Anunțul a fost făcut în limba arabă și este însoțit de o hartă. Armata nu a confirmat sau infirmat informațiile potrivit cărora a declanșat o operațiune terestră în Liban.

Potrivit anunțului citat de Sky News, ordinele de evacuare se adresează civililor din cartierele Lilac, Haret Hreik și Burj Al-Barajneh. Lor li s-a spus că ar trebui să plece imediat.

„Vă aflați în apropierea intereselor și facilităților aparținând teroriștilor Hezbollah și, prin urmare, IDF va acționa cu forță împotriva lor”, au transmis israelienii.

Purtătorul de cuvânt IDF care folosește limba arabă, Avichay Adrae, a publicat anunțul și o hartă, arătând clădirile vizate de atacuri.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: război israel liban