x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Observator Rezidenţiat mai lung, din acest an

Rezidenţiat mai lung, din acest an

de Monica Cosac    |    08 Noi 2016   •   14:13
Rezidenţiat mai lung, din acest an
Sursa foto: Andrei Kiselev/Getty Images/Hemera

Examenul de rezidenţiat din acest an vine cu noutăţi pentru viitorii medici, care vor avea mai mult de învăţat. Ministerul Sănătăţii a anunţat, ieri, că mai multe specializări, a căror durată a fost redusă în anul 2010, au fost aduse acum la standarde europene, perioada de pregătire fiind mărită cu încă un an.

Mai multe comisii de specialitate ale Ministerului Sănătății au solicitat armonizarea curriculelor de pregătire cu cele europene, ceea ce a dus la decizia de a majora durata de pregătire pentru o serie de specializări. Potrivit Ministerului Sănătăţii, “câteva dintre specialităţile la care creşte durata rezidenţiatului sunt: chirurgie toracică - de la 5 la 6 ani, cardiologie - de la 5 ani la 6 ani, endocrinologie - de la 4 la 5 ani, gastroenterologie - de la 4 la 5 ani, geriatrie şi gerontologie - de la 4 la 5 ani”.  Însă, întreaga listă de specilităţi se găseşte în Ordinul nr. 1109/2016 pentru modificarea Ordinului ministrului Sănătăţii publice nr. 1509/2008 privind aprobarea Nomenclatorului de specialităţi medicale, medico-dentare şi farmaceutice pentru reţeaua de asistenţă medicală.

Sursa citată menţionează că demersul Ministerului Sănătății de revizuire a duratelor de pregătire a fost susținut și de Colegiul Medicilor din România.

O altă noutate este înfiinţarea specialităţilor care vizează patologia pediatrică. Astfel, au fost create noi specialităţi: cardiologie pediatrică, gastroenterologie pediatrică, nefrologie pediatrică, oncologie şi hematologie pediatrică, pneumologie pediatrică. la La solicitarea Colegiului Medicilor Dentişti din România, s-a înfiinţat “specialitatea de pedodonţie, cu o durată de pregătire de 3 ani”, precizează MS. Concursul de rezidenţiat are loc pe 20 noiembrie 2016, în centrele universitare din Bucureşti, Cluj-Napoca, Craiova, Iaşi, Târgu Mureş şi Timişoara, cu clasificare unică pe ţară.

 

×
Subiecte în articol: rezidentiat