x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Social Bistriţa: două licee îşi vor clasele înapoi

Bistriţa: două licee îşi vor clasele înapoi

de L.Budin    |    19 Ian 2021   •   08:30
Bistriţa: două licee îşi vor clasele înapoi

Două petiţii online contestă decizia Inspectoratului Şcolar Judeţean Bistriţa-Năsăud de a desfiinţa două clase de specialitate în cadrul unor licee din municipiul Bistrița. Practic, se va renunţa la clasa a IX-a de arhitectură de la Liceul de Arte „Corneliu Baba” şi la clasa de muzică de la Liceul de Muzică „Tudor Jarda”. „Se vorbeşte mult şi insistent despre dreptul la educaţie, dreptul de a alege, se încurajează unicitatea, creativitatea, deschiderea (...)”, stă scris pe pagina de Facebook a Liceului de Arte „Corneliu Baba”. „Decizia de a nu aproba, pentru anul școlar 2021-2022, realizarea clasei a IX-a, filieră vocațională, profil artistic, specializarea Arhitectură, arte ambientale și design (...) este o mare nedreptate și un abuz”, se mai adaugă, subliniindu-se că liceul atrage elevi din mai multe judeţe tocmai fiindcă oferă specializări unice. 

„Dragi bistrițeni, începând din septembrie, Inspectoratul Școlar Județean intenționează să desființeze singura clasă de muzică de a IX-a din cadrul Liceului de Muzică «Tudor Jarda» din Bistrița”, stă scris în petiţia iniţiată de cealaltă unitate de învăţământ vizată. „Asta înseamnă că elevilor care urmează acum cursurile clasei a VIII-a li se va lua șansa de a urma un profil muzical la ei acasă. Nu vor mai putea astfel continua studiul pianului, al viorii (...) pentru care se pregătesc de opt ani”.

IŞJ Bistriţa-Năsăud informează însă că propunerile au fost făcute în urma mai multor şedinţe cu directorii şi în baza deciziilor luate de consiliile de administraţie ale şcolilor, unul dintre criteriile invocate fiind scăderea populaţiei şcolare. Cele 26 de licee şi şcoli profesionale din judeţul Bistriţa-Năsăud au fost îndrumate să renunţe fiecare la câte o clasă de a IX-a. Consiliul de administraţie al Inspectoratului Şcolar a validat propunerile, urmând ca proiectul planului de şcolarizare pentru anul şcolar 2021-2022 să fie înaintat Ministerului Educaţiei şi Cercetării. 

 

×