x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Vremea Ploile lovesc Europa Centrală

Ploile lovesc Europa Centrală

de Redacția Jurnalul    |    14 Sep 2024   •   23:20
Ploile lovesc Europa Centrală
Sursa foto: Hepta

Cel puțin patru persoane au murit și mii de case au fost avariate de inundații sâmbătă, în zona Moldovei, au anunțat autoritățile. Nivelurile crescute ale râurilor au pus autoritățile în alertă în cea mai mare parte a Europei Centrale și de Est după zile de ploi torențiale, scrie Reuters.

În zilele următoare sunt prognozate precipitații abundente în Cehia, Polonia, Slovacia, Ungaria, sudul Germaniei și părți din Austria.

Locuitorii unor orașe de la granița ceho-poloneză au fost evacuați, deoarece râurile au depășit nivelul de alertă, în timp ce capitala cehă, Praga, care a suferit inundații catastrofale în 2002, a instituit măsuri preventive împotriva inundațiilor.

În Cehia, zonele nordice și nord-estice au fost cele mai afectate de ploaie, în unele locuri înregistrându-se până la 25 cm de ploaie începând de joi, a declarat institutul meteorologic.

Meteorologii au avertizat că, până duminică, în unele zone ar putea cădea mai mult de o treime din precipitațiile medii anuale, iar vântul puternic a sporit amenințarea.

Ministrul mediului, Petr Hladik, a declarat sâmbătă că populația din zonele cele mai afectate ar trebui să se pregătească să își părăsească locuințele.

În Praga, un oraș cu peste 1,3 milioane de locuitori care se află pe malurile râului Vltava, traversat de pitorescul Pod Charles din secolul al XIV-lea, au fost instalate bariere împotriva inundațiilor.

Orașul a investit masiv în măsuri preventive după inundațiile din 2002, care au măturat sistemul de metrou și au forțat zeci de mii de oameni să-și părăsească locuințele.

Grădina Zoologică din Praga, situată de-a lungul râului Vltava, a fost închisă pentru vizitatori, iar Căile Ferate Cehe au declarat că serviciile pe zeci de rute au fost întrerupte. În al doilea oraș ca mărime al țării, Brno, un spital a evacuat pacienții ca măsură de precauție.

În Glucholazy, un oraș istoric din sud-vestul Poloniei, aproape de granița cu Cehia, pompierii au stivuit sute de saci de nisip de-a lungul unui râu umflat, iar unii locuitori au fost evacuați.

Ministrul polonez de interne, Tomasz Siemoniak, a declarat că previziunile meteorologice sunt nefavorabile, în următoarele 24 de ore urmând să cadă precipitații foarte abundente în jurul zonei de frontieră cehă, care vor alimenta râurile din Polonia.

Oficialii din Slovacia au avertizat cu privire la pericolul de inundații în capitala Bratislava, din cauza fluviului Dunărea umflat.

Ungaria se așteaptă ca Dunărea să se apropie de niveluri record în următoarele zile, iar oficialii vor închide luni cheiurile inferioare din capitala Budapesta.

„Se așteaptă ca valul de inundații să atingă un vârf de aproximativ 8 metri în a doua jumătate a săptămânii viitoare”, a declarat vineri primarul orașului.

În Austria, serviciile de urgență colaborau cu guvernatorii districtelor și cu municipalitățile pentru a pregăti evacuările. Cancelarul austriac Karl Nehammer a declarat că toate statele federale au fost afectate și că situația se deteriorează în special în nord-estul statului Austria Inferioară.

„Următoarele zile vor fi în continuare extrem de dificile și provocatoare pentru populația afectată și pentru serviciile de urgență”, a declarat Nehammer pe X.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: ploaie inundatie Europa