In perioada 26-27 iulie, Parcul Zavoi din Rimnicu Vilcea a fost gazda primitoare a Tirgului mesterilor populari din Romania.
În perioada 26-27 iulie, Parcul Zăvoi din Rîmnicu Vîlcea a fost gazda primitoare a Tîrgului meşterilor populari din România.
Ajuns la cea de-a XI-a ediţie, Tîrgul meşterilor populari din România, organizat în Parcul Zăvoi din Rîmnicu Vîlcea, a adunat şi anul acesta numeroşi vizitatori, localnici sau turişti, iubitori de artă populară autentică. Organizatorul evenimentului a fost Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Vîlcea, condus de profesoara Elena Stoica. Acest proiect al Centrului a reuşit să reunească, sub semnul Imnului Naţional al României – în Parcul Zăvoi s-a cîntat pentru prima dată "Deşteaptă-te, române", cîntecul compus de Anton Pann, ce a devenit imnul nostru naţional – meşteri populari din 25 de judeţe ale ţării. Ei au ilustrat unitatea în diversitate a artei populare româneşti.
Ţesături, cusături, broderii, ceramică, sculptură în lemn, icoane pe lemn, pe sticlă, pe pînză şi pe piatră, împletituri din paie, pănuşi de porumb şi nuiele, picturi naive, sticlărie, ouă încondeiate şi ouă cu mărgele, sculptură în os sau lumînări parfumate, în forme cît mai variate, au putut fi admirate şi cumpărate din spaţiul sacru al Tîrgului. De asemenea, dulciurile tradiţionale, turta dulce şi ciubucurile au fost deliciul tuturor vizitatorilor.
PICTURA NAIVĂ. Frumuseţea naturii şi echilibrul lumii rurale sînt redate cu multă măiestrie de Catinca Popescu în tablourile sale. "Prînzul", "Lan de floarea-soarelui", "Zi de Paşte", "Sărbătorile" sau "La cules de struguri" sînt cîteva dintre picturile cu care a cîştigat numeroase premii în ţară şi în străinătate. Pe lîngă tablouri clasice, artista a pictat şi pe obiectele realizate din lemn şi folosite în bucătărie. Astfel putem vedea reprezentarea celor patru anotimpuri pe linguri, palete sau furculiţe. În toate lucrările domină tonurile calde, scăldate în lumina celestă.
CERAMICA DE BOTOŞANI. Alături de ceramişti din judeţele Vîlcea, Timiş, Maramureş şi Harghita s-au aflat şi artişti din Botoşani. Am cunoscut-o pe Sonia Iacinschi, producător de ceramică artizanală, care mi-a vorbit despre ceramica de tip neolitic care se lucrează în judeţ. "De peste 30 de ani realizez platouri, farfurii, ulcioare, căni, vaze, cahle şi multe alte obiecte necesare omului în casă. Culorile folosite în zonă sînt verde, galben şi brun. Desenul naiv este cel care decorează vasele: animale, flori, schituri, tot ce ne înconjoară." Artista are peste o sută de decoruri foarte apreciate de cumpărători. Obiectele realizate de ea pot fi utilizate în bucătărie sau folosite ca decor.
Citește pe Antena3.ro