Preparate din carne, peste, legume si preparate dulci
PREPARATE DIN CARNE
CUIBURI CU CHIFTELE
|
|
INGREDIENTE:
300 g carne de porc
, 150 g slaninuta
, un cartof
, o ceapa
, o legatura de marar sau de patrunjel
, unu-doua oua
, sare
, piper
, faina
, ulei pentru prajit
, o jumatate de pachet cu taitei
de casa
, ketchup
|
MOD DE PREPARARE
Carnea de porc si slaninuta se toaca, iar cartoful se curata si se rade fin. Ceapa si verdeata se curata si se toaca marunt. Toate se amesteca foarte bine si se adauga ouale batute, sarea, piperul si se omogenizeaza bine. Se formeaza cu mana chiftele, care se dau prin faina si se prajesc intr-o tigaie cu ulei incins.
Separat, se fierb taiteii in apa cu sare si un pic de ulei, ca sa nu se lipeasca. Cand sunt gata, se trec sub jet de apa rece si se lasa la scurs.
Taiteii fierti se asaza pe un platou, iar deasupra sau alaturi se pun chiftelutele.
|
SFAT
Se servesc cu ketchup si verdeata tocata.
|
BAUTURA:
Pinot Noir
|
|
FRIPTURA CU VARZA ROSIE
|
|
INGREDIENTE:
un kg muschi
de vita
, o varza rosie
, doua-trei mere verzi
, 200 g smantana
, 4-5 frunze menta proaspata
, sare
, piper
, ulei
, o lamaie
MOD DE PREPARARE
Se unge o tava cu ulei, se pune muschiul de vita in mijloc si varza tocata in jurul lui. Se toarna ulei peste carne si varza, se presara sare si piper, se toarna un pahar cu apa in tava si se da la cuptor.
Din cand in cand se verifica daca s-a facut carnea. Daca nu, se mai adauga apa si se lasa la foc potrivit pana cand este carnea gata. Merele se taie felii, se stropesc cu zeama de lamaie si se pun pentru cinci minute intr-o oala cu apa fierbinte ca sa se inmoaie putin.
Carnea de vita se asaza pe un platou, se garniseste cu felii de mere si varza la cuptor.
|
SFAT
Se serveste cu un sos preparat din smantana, menta tocata marunt, sare si piper.
|
BAUTURA: Feteasca Neagra
|
|
FRIPTURA LA GRATAR CU VINETE
|
|
INGREDIENTE:
400 g carne de porc
, o vanata
, un dovlecel
, 3-4 rosii mici
, sare
, piper
, ulei
, o legatura de marar
, frunzulite de salvie
MOD DE PREPARARE
Carnea se curata, se spala si se portioneaza ca pentru snitele. Se ung feliile cu putin ulei, se sareaza si se pipereaza. Dupa preferinta, se pot presara condimente: boia dulce de ardei, coriandru, cimbru, busuioc sau curry.
Vanata si dovlecelul se taie in felii subtiri, se sareaza si se lasa deoparte timp de un sfert de ora. Apoi se ung feliile de legume cu ulei si se pipereaza.
Carnea se prajeste pe gratar, pe ambele parti. Se procedeaza similar si cu vinetele si dovleceii. Se servesc calde, alaturi de o salata de legume sau cu mujdei.
|
SFAT
Carnea prajita se poate decora cu frunzulite de marar sau salvie.
|
BAUTURA: Cabernet Sauvignon
|
|
SUPA DE CARNE CU LEGUME
|
|
INGREDIENTE:
500 g carne de vita
, o ceapa
, 150 g mazare
, un sfert de conopida
, doi morcov
, 200 g varza
de Bruxelles
, marar
, sare
, piper
, crutoane
MOD DE PREPARARE
Carnea se curata, se spala, se portioneaza si se pune la fiert in apa rece cu un praf de sare. Din cand in cand se ia spuma, apoi se adauga ceapa tocata marunt, morcovii rondele, sarea si piperul.
Se lasa sa fiarba si, cand carnea este fiarta pe jumatate, se adauga conopida rupta in buchetele mici, mazarea si varza de Bruxelles.
La sfarsit se presara marar verde tocat marunt si se ia oala de pe foc.
|
SFAT
Se serveste cu crutoane.
|
BAUTURA: Palinca
|
|
PREPARATE DIN PESTE
CRAP CU LEGUME
|
|
INGREDIENTE:
un crap
, doua cepe
, 4 catei de usturoi
, sare
, piper
, o punga cu broccoli
, o punga
cu conopida
, o lamaie
, salata verde
, mazare
, unt
MOD DE PREPARARE
Crapul se curata si se taie in bucati potrivit de mari. Se spala, se presara sare si se lasa deoparte cateva minute.
In acest timp, se pun la fiert, intr-o oala cu apa, cepele curatate si taiate in sferturi, si usturoiul tocat.
Dupa ce acestea au fiert, se adauga pestele, condimentandu-se dupa gust. Cand este gata, se scoate din oala si se acopera, ca sa se pastreze cald. Conopida, mazarea si broccoli se fierb in apa clocotita cu sare. Se scot, se lasa la scurs, apoi se calesc in putin unt. Pe un platou se asaza frunze de salata verde, apoi pestele fiert si alaturi legumele.
|
SFAT
Se decoreaza cu felii de lamaie.
|
BAUTURA: Zghihara
|
|
COD CU SOS DE MENTA
|
|
INGREDIENTE:
fileuri de cod
, doua lamai
, un pahar cu iaurt
, cateva frunze
de menta
, sare
, piper
, busuioc
, cartofi natur
, garnitura de legume
, ulei
, smantana
MOD DE PREPARARE
Fileurile de cod se stropesc cu putina zeama de lamaie. Se asaza intr-o tava unsa cu ulei si se dau la cuptor sa se rumeneasca putin. Se sting cu o cescuta cu apa, se adauga mirodeniile si se lasa din nou in cuptor sa se inabuse.
Intre timp, se prepara sosul de menta. Iaurtul se amesteca bine cu cateva frunze de menta taiate marunt, cu zeama de la o lamaie, sare si piper. Se pot adauga, dupa gust, si doua lingurite cu smantana. Cand s-au inabusit bine, fileurile de cod se servesc alaturi de sosul obtinut.
|
SFAT
Se servesc cu garnitura de legume si cartofi natur.
|
BAUTURA: Traminer
|
|
CREVETE GRATINATE
|
|
INGREDIENTE:
100 g crevete decorticate
, o ceasca cu lapte caldut
, doua galbenusuri
, o lingura cu faina alba de grau
, 50 g telemea
, 10 g feta
, unt
, doua linguri
cu pesmet
, o limeta
MOD DE PREPARARE
Crevetele se rumenesc in putin unt bine incins inainte. Apoi se scot si se lasa deoparte. In untul ramas in tigaie, pe foc, se adauga o lingura cu faina. Se amesteca foarte bine ca sa nu se formeze cocoloase. Dupa ce s-a rumenit faina putin se toarna laptele si se amesteca bine, pana cand capata consistenta unei creme.
Se ia vasul de pe foc si se adauga crevetele, galbenusurile batute usor si branza feta taiata marunt. Deasupra se presara pesmetul si branza telemea rasa. Se orneaza cu cateva cubulete de unt proaspat. Se da vasul la cuptor si se lasa la foc moale pana cand capata o crusta frumoasa.
|
SFAT
Se serveste cu felii de limete.
|
BAUTURA: Feteasca Regala
|
|
SALATA DE ANSOA CU PRAZ
|
|
INGREDIENTE:
fileuri de ansoa
, un fir de praz
, un borcan cu sfecla rosie
, sare
, piper
, ulei de masline
, maioneza
, o lingurita cu otet
, boabe de porumb
, ciuperci
, o limeta
MOD DE PREPARARE
Fileurile de ansoa se taie in bucati mici. Prazul se taie rondele si se amesteca impreuna cu fileurile si cu sfecla rosie. Se adauga putin ulei de masline si o lingurita cu otet.
Se pun apoi doua-trei linguri cu maioneza si se omogenizeaza bine. Dupa preferinta, se pot adauga si boabe de porumb sau ciuperci. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
|
SFAT
Se serveste cu felii de limeta.
|
BAUTURA: Votca
|
|
PREPARATE DIN LEGUME
VARZA CREATA UMPLUTA
|
|
INGREDIENTE:
o varza creata
, doua cesti cu orez
, doi morcovi
, o ceapa
, doi ardei grasi
, sare
, piper
, o legatura de patrunjel
, stafide
, ulei de masline
, smantana
, otet
MOD DE PREPARARE
Se ia o varza creata, se desfac frunzele si se oparesc cinci minute in apa clocotita cu otet. Morcovii si ceapa se curata, se dau pe razatoarea mare si se pun la calit in ulei de masline. Apoi se adauga ardeii curatati si taiati cubulete si orezul spalat.
Se lasa la calit pana cand orezul este gata, se adauga patrunjelul tocat si se condimenteaza dupa gust. Foile de varza se umplu cu aceasta compozitie si se leaga cu fire de patrunjel sau cu fire de ceapa verde.
|
SFAT
Se poate servi cu garnitura de orez si stafide sau cu smantana proaspata.
|
BAUTURA: Francusa
|
|
CIORBA DE LOBODA
|
|
INGREDIENTE:
6-7 legaturi de loboda
, doi morcovi
, o ceapa
, o ceasca cu orez
, o lingura cu pasta de tomate
, o legatura
de leustean
, sare
, piper
, un litru de bors
MOD DE PREPARARE
Loboda se curata, se spala si se taie fasiute. Ceapa si morcovii se curata si se dau pe razatoarea mare. Intr-o oala, in care s-a pus apa la fiert, se adauga ceapa si morcovii, apoi orezul, spalat in mai multe ape.
Dupa ce a fiert timp 10 minute se adauga si loboda. Se lasa sa fiarba in continuare. Borsul se fierbe impreuna cu pasta de tomate si se toarna in ciorba. Se mai lasa sa dea in cateva clocote si se condimenteaza dupa gust.
|
SFAT
Se presara leustean tocat.
|
BAUTURA: Tuica
|
|
TOCANITA DE PORUMB
|
|
INGREDIENTE:
3 dovlecei
, o ceapa
, doi ardei grasi
, 200 g porumb boabe si porumb intreg
, o legatura
de patrunjel
, doua linguri
cu vin alb sec
, doua linguri
cu pasta de tomate
, ulei de masline
, sare
, piper
MOD DE PREPARARE
Dovleceii se curata, se spala, se taie rondele, se sareaza si se lasa deoparte. Ceapa si ardeii se curata si se taie julien. Se pun toate legumele la inabusit in putin ulei de masline. Se adauga boabele de porumb si porumbul intreg, apoi pasta de tomate. Spre sfarsit, se toarna vinul si se amesteca foarte bine.
Se mai lasa inca un sfert de ora la foc mic. Se sareaza si se pipereaza dupa gust.
|
SFAT
Se presara patrunjel verde tocat marunt.
|
BAUTURA: Feteasca Alba
|
|
ANDIVE CU CIUPERCI
|
|
INGREDIENTE:
800 g andive
, 500 g ciuperci
, doua lamai
, 50 g unt
, sare
, piper
, sos de rosii
MOD DE PREPARARE
Andivele se curata de primele foi, se taie pe lung si se oparesc cateva minute in apa clocotita cu sare. Apoi se stropesc bine cu zeama de lamaie si se lasa deoparte timp de 10 minute.
Ciupercile se curata, se spala si se stropesc si ele cu zeama de lamaie. Se ia un vas de Jena, se unge cu unt si se asaza bucatile de andive si ciupercile. Se stropesc cu unt topit, se presara putin piper si sare. Se dau la cuptor, la foc potrivit, pentru un sfert de ora.
|
SFAT
Se pot servi cu sos de rosii.
|
BAUTURA: Chardonnay
|
|
PREPARATE DULCI
FURSECURI AROMATE
|
|
INGREDIENTE:
300 g faina
, 130 g unt
, 130 g zahar pudra
, un ou si un galbenus
, esenta de rom
, un plic cu zahar vanilinat
, un varf de cutit
cu sare
, o lingurita cu praf de cuisoare
, topping de ciocolata
MOD DE PREPARARE
Se amesteca bine untul, tinut la temperatura camerei, cu zaharul pudra, zaharul vanilat si sarea, praful de cuisoare, oul, galbenusul si esenta de rom. Peste aceasta compozitie se adauga faina si se framanta foarte bine pana cand rezulta un aluat potrivit de tare.
Se imparte aluatul in bucati, se fac dreptunghiuri cu grosimea de 2 cm. Se coc intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se lasa sa se raceasca.
|
SFAT
Se decoreaza cu topping de ciocolata.
|
BAUTURA: Ceai verde
|
|
FURSECURI-FLORI
|
|
INGREDIENTE:
400 g faina
, 170 g unt
, 150 g zahar pudra
, doua oua
, esenta rom
, doua plicuri cu zahar vanilinat
, un varf de cutit
cu sare
, gem de caise
, topping de ciocolata
MOD DE PREPARARE
Se face un aluat din faina, unt, zahar pudra si zahar vanilinat, sare, esenta de rom si oua. Se intinde o foaie groasa de circa 0,5 cm si se decupeaza forme de floare. Se asaza intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina si se lasa in cuptor, la foc potrivit.
Se coc fursecurile pana cand se inchid un pic la culoare pe margini, se lasa sa se raceasca si apoi se lipesc, doua cate doua, cu gem de caise.
|
SFAT
Se decoreaza cu topping de ciocolata.
|
BAUTURA: Lacrima lui Ovidiu
|
|
FRIGARUI DE FRUCTE
|
|
INGREDIENTE:
un mar
, o nectarina
, o banana
, un grepfrut rosu
, boabe de struguri rosii si albi
, sos de vanilie
, topping de caramel
, o lamaie
MOD DE PREPARARE
Marul, nectarina, banana si grepfrutul se taie in bucati potrivite, se stropesc cu zeama de lamaie (inclusiv boabele de struguri) si se lasa la rece un sfert de ora.
In loc de zeama de lamaie se pot folosi, dupa gust, rom, un pliculet cu zahar vanilinat sau lichior de fructe.
Fructele se infig in frigarui, alternandu-le dupa preferinta.
|
SFAT
Se servesc cu sos de vanilie si topping de caramel.
|
BAUTURA: Busuioaca de Bohotin
|
|
CLATITE CU SMOCHINE
|
|
INGREDIENTE:
250 ml lapte dulce
,un praf de sare
, unu-doua oua
, 3-4 linguri cu faina
, zahar pudra
, sirop de caramel
, dulceata
de smochine
MOD DE PREPARARE
Se face un aluat din lapte, sare, oua si faina. Aluatul trebuie sa fie de consistenta unei smantani. Daca este nevoie, se mai adauga faina sau lapte.
Se coc clatitele, se lasa sa se raceasca putin si se umplu cu dulceata de smochine.
|
SFAT
Se servesc cu zahar pudra si sirop de caramel.
|
BAUTURA: Ceai de fructe de padure
|
|