x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Vechiul site diverse Maria - Regina tuturor romanilor

Maria - Regina tuturor romanilor

24 Oct 2005   •   00:00

Regina! / Incoronarea / Ambasadoare / Calatoriile / Fiecare mama este o Regina / Sange de Romanov / Iubirile Mariei / Ametitoarea vraja de femeie / Fara Ea, fara noi, fara Balcic / Castele si visul unei zane / Adapost facut pentru suflet / La nivel inalt / Ultima dorinta / Bunica si nepot

N-A CUNOSCUT FRICA DE GLOANTE

Una dintre inimile care au batut pentru realizarea visului de aur al poporului nostru - Romania Mare - a fost, fara indoiala, cea a suveranei. In perioada 1914-1918, Maria si-a indeplinit indatoririle. O gasim in transee printre combatanti; in spitale si in toate posturile sanitare printre raniti si printre bolnavi. N-a cunoscut frica de gloante sau de bombe, nici teama de molima.

DIPLOMATUL DIN UMBRA

Pasionata de arta si cultura, Regina Maria a continuat opera sociala si culturala inceputa de Regina Elisabeta (Carmen Sylva). Pasiunea Reginei pentru scris a venit, de fapt, ca o continuare a educatiei sale englezesti. Desi Regele Carol I nu-i permitea implicarea pe scena politica internationala, totusi regina a participat, in mari proportii, la viata diplomatica. Cea mai "ampla" politica a Reginei Maria a fost casatoria copiilor ei, intarindu-si astfel relatiile cu statele importante.

SUMAR

SI MAJESTATILE LOR IUBESC

Se spun multe despre iubirile Reginei Maria. Ce este adevar si ce este barfa? Iubirea pentru printul Barbu Stirbey a urmat-o pe regina pana la moarte, chiar daca la un moment dat l-a "tradat" cu marele cautator de aur Joe Boyle, cel care salvase giuvaerurile reginei si o parte din Tezaurul de la Moscova. Dar cel mai mult Regina Maria a iubit viata.

ZANA DIN CASTELELE MINUNATE

Regina si-a dorit ca locuintele sale sa o reprezinte. Branul si Pelisorul sunt operele ei de arta. Amprenta sa nu lipseste insa nici de la Peles, rod al imaginatiei suveranei si al priceperii arhitectului ceh Karel Liman. In Bulgaria, la Balcic - fost teritoriu romanesc -, se afla fermecatorul palat la care regina tinea enorm, botezat semnificativ "Cuibul linistit".
×
Subiecte în articol: maria regina diverse