x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Frumos si sanatos Care este cel mai potrivit moment din zi să faci sport

Care este cel mai potrivit moment din zi să faci sport

de Redacția Jurnalul    |    26 Aug 2024   •   18:30
Care este cel mai potrivit moment din zi să faci sport

Un studiu recent a analizat beneficiile sportului dimineața ori seara, atât în cazul femeilor, cât și al bărbaților.

„Am avut grupuri pe care le-am rugat să urmeze aceeași rutină și i-am împărțit aleatoriu în grupuri de dimineața și grupuri de seară. Am descoperit că femeile și bărbații răspund diferit la tipuri de exerciții variate, în funcție de momentul zilei. Ceea ce ne-a surprins.,” a explicat Paul J. Arciero, profesor la Skidmore Collegescrie, potrivit Fortune.

Femei versus bărbați

Femeile care vor să scadă tensiunea arterială sau să scape de grăsimea din zona abdominală este bine să facă exerciții fizice dimineața.  Dacă vor să își crească masa musculară în partea superioară a corpului și rezistența este bine să le realizeze seara. 

La bărbați, exercițiile fizice realizate seara au redus riscul de boli cardiovasculare. Pentru reducerea grăsimii abdominale sunt însă mai eficiente exercițiile de dimineață. 

Astfel că alegerea unui moment al zilei de realizare a exercițiilor fizice depinde ded scopul pe care ți l-ai propus. 

„Dacă ești femeie, atunci ai putea vrea să faci exercițiile cardio dimineața. Și antrenamentul de forță seara,” susține Arciero. 

Citiți și Efectele micului dejun asupra calității vieții adolescenților 

Factorul care influențează perioada din zi pentru sport

Un alt factor care influențează cel mai bun moment din zi pentrusport este și cronotipul fiecărui individ. Unele persoane sunt foarte active dimineața, altele au mai multă energie seara. 

„Pentru mulți oameni, cel mai bun moment pentru sport depinde de cronotipul lor,” explică Jennifer J. Heisz, de la Universitatea McMaster. 

Cronotipul este inclinarea biologică a corpului de a dormi într-o anumită perioadă. Unii au nivelul de energie ridicat dimineața. Pentru alții, nivelul de energie atinge punctul maxim în a doua parte a zilei. 

Citiți și Afinele - fructele care-ți fortifică organismul 

Cronotipul are un rol important atunci când determini cel mai bun moment din zi să faci sport. 

„Sportul seara poate fi complicat uneori, din punct de vedere al normelor sociale,” susține Heisz. „În mod natural, este posibil să stai treaz până la miezul nopții și să faci sport noaptea. Dar trebuie să ieși pe ușă la ora 7, așa că nu apuci să dormi destul.” 

Astfel că trebuie să alegi o perioadă din zi care să îți permită și să te odihnești, potrivit useit.ro.

×
Subiecte în articol: sport miscare sanatate