x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Terapii complementare 6 remedii naturale contra insomniei

6 remedii naturale contra insomniei

de Oana Antonescu    |    28 Iul 2009   •   00:00
6 remedii naturale contra insomniei
Sursa foto: /Stockxpertcom

În nopţile călduroase de vară adormim mai greu, ne trezim des peste noapte, iar dimineaţa ne simţim obosiţi şi fără poftă de viaţă. Somnul insuficient sau de slabă calitate are consecinţe dramatice asupra sănătăţii noastre: de la performanţe cognitive scăzute şi până la îmbătrânire precoce, sistem imunitar slăbit, sensibilitate crescută la stres, obezitate, diabet, hipertensiune arterială.

Statisticile internaţionale arată că unul din trei adulţi are probleme cu somnul şi o mare parte dintre ei apelează la pastile pentru a reuşi să doarmă noaptea. Înainte de a recurge la somnifere, vă propunem să încercaţi unul din cele şase remedii recomandate de do­c­torul Cristina Bălănescu, medic primar medicină generală, cu competenţă în te­rapii complementare, de la Centrul de Sănătate Clar Med.

1. Decoct de valeriană. Fierbeţi o linguriţă cu rădăcină mărunţită de valeriană în 250 ml de apă timp de 10-12 minute, apoi strecuraţi bine decoctul şi consumaţi-l cu o jumătate de oră înainte de culcare. Găsiţi rădăcină de valeriană la orice magazin cu profil naturist.

2. Infuzie din conuri de hamei. Puneţi o lingură cu conuri de hamei în 250 ml de apă clocotită, lăsaţi-o la infuzat 10 minute, strecuraţi lichidul şi beţi două căni pe zi, una  în jurul orei 18:00, iar a doua aproape de ora culcării.

3. Masaj cu ulei de trandafir. Înainte de a vă aşeza în pat, masaţi-vă tâmplele, fruntea şi ceafa cu ulei de trandafir. El este folosit în mod uzual de specialiştii în masaj pentru efectul său relaxant.

4. Macerat de măghiran. Peste o linguriţă cu măghiran mărunţit puneţi 100 ml de apă rece, lăsaţi-l la macerat pentru patru ore, strecuraţi foarte bine şi beţi câte o linguriţă cu lichid cu o oră înainte de culcare, din 10 în 10 minute.

5. Infuzie de păducel. Specialistul nostru recomandă în mod special vârstnicilor o infuzie de păducel, care se prepară cu o linguriţă de plantă (frunze, flori) la o cană cu apă (250 ml). Se infuzează 10 minute şi se bea cu o jumătate de oră înainte de culcare.

6. Baie cu plante. Puneţi într-un săculeţ de pânză câte o lingură din următoarele plante: levănţică, pin, ten, busuioc şi sulfină. Apoi puneţi săculeţul în cada cu apă caldă şi relaxaţi-vă în ea pentru 10 minute. Acest amestec de plante nu doar că induce somnul, dar are efect benefic şi pentru piele.

×
Subiecte în articol: insomnie terapii complementare