ALIMENTATIE ECHILIBRATA
"Germenii sunt o sursa naturala de vitamine si minerale, un supliment alimentar care poate inlocui uneori fructele si legumele, contribuind la eliminarea toxinelor din organism", arata prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare. Vitaminele din complexul B, calciul,
magneziul, fosforul, enzimele din semintele incoltite ofera un plus de energie organismului.
Previn anemia
Germenii de grau de soia, lucerna sau porumb sunt recomandati impotriva imbatranirii precoce, in cazurile de anemie, lipsa de calciu si magneziu, migrene, insomnii, dar si in tratarea intarzierilor de crestere la copii. Includerea germenilor in dieta zilnica a copiilor ii va face mult mai rezistenti in fata racelilor sau gripelor. In boabele de grau sau de soia, enzimele se gasesc intr-o stare latenta. Studiile au aratat ca prin germinare, cantitatea de vitamine si enzime creste de cateva ori. De asemenea, semintele incoltite sunt mult mai usor de digerat, iar substantele nutritive (vitaminele si minerale) se absorb mai bine. "Trebuie sa fim atenti la semintele din care pregatim germenii. Acestea nu trebuie sa fie mai vechi de un an, nu trebuie sa fie tratate cu pesticide, sa nu fie mucegaite. Trebuie sa le spalam foarte bine inainte, iar dupa aceea sa le asiguram un mediu cu umiditate si temperatura care sa le permita sa incolteasca. Germenii pot fi pastrati la frigider maximum doua-trei zile. Cel mai bine este sa ii consumam cat mai repede din momentul in care au incoltit si daca ni se par prea tari ii putem macina. Nu se trateaza termic, pentru ca in acest fel se pierd vitaminele si mineralele", precizeaza prof. dr. Gh. Mencinicopschi. In supermarketuri, germenii se gasesc sub mai multe forme de prezentare: fulgi din germeni de grau sau soia, fulgi amestecati cu fructe uscate, paine sau biscuiti cu germeni de grau. Aceste produse pastreaza destul de putin din proprietatile germenilor proaspeti, pregatiti in casa. Coacerea la temperaturi ridicate a painii sau biscuitilor distruge unele substante nutritive din germeni. Mai rar, in unele magazine pot fi gasiti si germeni proaspeti, care au o perioada de valabilitate foarte mica si care isi pastreaza vitaminele si mineralele. In cazul persoanelor suprasolicitate sau stresate, germenii proaspeti reprezinta un mijloc de recapatare a energiei, o solutie de revitaminizare. Nu putem vorbi despre o doza anume in ceea ce priveste cantitatea de germeni pe care ii putem manca. Totul depinde de modul cum ii suporta organismul fiecaruia. Cura poate incepe cu o lingura de germeni, iar dupa aceea cantitatea poate creste treptat. Singura contraindicatie a germenilor este sindromul colonului iritabil. Deoarece contin foarte multe fibre alimentare (aproximativ 15%), germenii pot provoca iritatii ale colonului sau ale altor zone ale tubului digestiv. La persoanele sanatoase dimpotriva, fibrele alimentare ajuta digestia si combat constipatia.La cina
Germenii nu se asociaza la aceeasi masa cu proteinele de origine animala. Germenii pot fi amestecati cu miere. De asemenea, peste ei se poate adauga ulei de masline sau putin sos, in nici un caz grasimi saturate, hidrogenate sau partial hidrogenate, de genul maionezei. Cel mai bine este sa ii mancam intre mese. Chiar una dintre mese cea de seara poate fi inlocuita cu germeni. Germenii nu contin colesterol, sunt hipocalorici, fiind recomandati bolnavilor cu ateroscleroza si celor care vor sa slabeasca.Citește pe Antena3.ro
SFATUL MEDICULUI
|
"Germenii de porumb contin vitamine, enzime, saruri minerale, carbohidrati, lipide, zeina un antioxidant puternic, care ajuta la reducerea stresului oxidativ. Uleiul din germeni de porumb nu este atat de valoros din punct de vedere nutritional. Contine multe grasimi polinesaturate si este foarte sensibil la rancezire, de aceea nu este recomandat pentru prajit. Daca il folosim in salate are aceleasi proprietati ca si uleiul de floarea-soarelui. Uleiul din germeni de porumb contine mai multi acizi grasi omega 6 decat omega 3", afirma prof. dr. Gh. Mencinicopschi. Dezechilibrul dintre acizii omega 3 (grasimi bune) si cei omega 6 (grasimi daunatoare) constituie punctul de plecare pentru bolile cronice, afectiunile cardiovasculare, obezitate.
|