x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
×
Acest site utilizează fișiere de tip cookie pentru a vă oferi o experiență cât mai plăcută și personalizată. Îți aducem la cunoștință faptul că ne-am actualizat politicile pentru a ne conforma cu modificările propuse aduse de Directiva (UE) 2002/58/EC ("Directiva E-Privacy") si de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protectia persoanelor fizice in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si privind libera circulatie a acestor date si de abrogare a Directivei 95/46/CE ("Regulamentul GDPR").

Înainte de a continua navigarea pe www.jurnalul.ro, te rugăm să citești și să înțelegi conținutul Politicii de Cookie și Politica de Confidențialitate.

Prin continuarea navigării pe www.jurnalul.ro confirmi acceptarea utilizării fișierelor de tip cookie. Poți modifica în orice moment setările acestor fișiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.

DA, ACCEPT

Bucătăria Braziliei, "veselă" şi colorată

0
Autor: Maria Belu-Burtea 02 Iul 2009 - 00:00
Bucătăria Braziliei, /
Vezi galeria foto

Aproximativ un milion de indieni băştinaşi existau în Brazilia în momentul în care primul portughez a pus piciorul pe teritoriul lor, la începutul secolului al XVI-lea. Începând cu anul 1538, aproximativ cinci milioane de negri africani au fost aduşi aici înainte de abolirea sclaviei, în 1888.



Portughezii au fost urmaţi de italieni, germani, sirieni, libanezi, iar asiaticii au ajuns în jurul anului 1930. Toate aceste influenţe au creat aici o multitudine de arome exotice, întretăiate de o mulţime de ingrediente şi condimente total neobişnuite. Bucătăria braziliană, de fapt un amestec de influenţe culinare, este la fel cu spiritul ţării, unul vesel şi colorat, precum dansatoarele de samba. Dacă am împărţi teritoriul brazilian în regiuni gastronomice, atunci acestea ar fi cinci.

Samba culinară

Nordul Braziliei este cunoscut şi sub numele de Amazonia, acesta incluzând o mare parte din pădurea tropicală amazoniană. Populaţia este compusă din indieni sau metişi de indieni cu portughezi, care consumă mult peşte, legume, cum ar fi rădăcini de manioc, yams şi arahide şi fructe tropicale. Bucătăria braziliană este caracterizată şi de influenţa indiană. Una dintre mâncărurile populare în zonă este Caruru Do Par, un bol cu creveţi uscaţi, bame, ceapă, roşii, coriandru şi ulei.

Regiunea aridă şi semiaridă din nord-est, folosită pentru creşterea vitelor, este o zonă importantă în cultivarea trestiei de zahăr şi a arborelui de cacao. În statul Bahia predomină bucătăria afro-bahiană cu influenţe africane, indiene şi bahiane, folosind ingredientele disponibile pe plan local. În restul zonei de coastă se simt influenţe africane, dar ingredientele de bază sunt fructele de mare, scoicile şi fructele tropicale. Spre interiorul teritoriului se consumă carne de vită, orez, fasole, carne de capră, manioc şi porumb.

Centrul şi vestul Braziliei cuprind o savană vastă şi prerii cu terenuri împădurite în partea de nord. Meniul este dominat de peşte, carne de vită şi porc, produse din soia, orez, porumb şi manioc.

Sud-estul este regiunea din inima Braziliei caracterizată printr-o diversitate a stilurilor de gătit. În Minas se consumă mult porumb, carne de porc, fasole şi brânzeturi locale. În jurul capitalei Rio de Janeiro se prepară fasole neagră, în Sao Paolo fasole roşie sau galbenă, iar în Minas Gerais un amestec de fasole neagră şi roşie. În oraşul Sao Paolo, bucătăria are influenţe europene şi nord-africane.

În partea de sud există bucătăria tradiţională - aşa numita - "cowboys", care cuprinde carne uscată la soare sau pusă la sare şi churrasco, friptură preparată pe grătar cu cărbuni. Populaţia din această regiune este de origine europeană (germani şi italieni), iar dieta este bazată pe grâu. Aceştia au lucrat pământul introducând în zonă viţa-de-vie, legumele cu frunze şi produsele lactate. Când nu dispuneau de cartofi foloseau manioc dulce, care poate fi preparat la fel ca şi cartoful.

Perua Brasilera
(Piept de curcan cu bacon)


Ingrediente: un piept de curcan, câteva felii de bacon, sare şi piper.

Preparare: Pieptul de curcan se curăţă, se spală şi se usucă într-un şervet absorbant. Când s-a uscat bine se condimentează cu sare şi piper, se înveleşte în felii de bacon şi se pune la macerat pentru o zi în ulei aromat. După aceea se frige pe grătar. Se mănâncă împreună cu garnitură de orez alb cu bobul lung fiert şi cu legume, precum ceapă, ardei gras de trei culori, porumb, trase la tigaie timp de 5-7 minute, amestecate cu orezul fiert şi condimentate cu sare şi piper.

Aquacate molcajete
(Guacamole)


Ingrediente: avocado, ceapă, usturoi, roşie, zeamă de lămâie, sare şi piper.

Preparare: Avocado se curăţă de coajă şi se taie mărunt. Ceapa se curăţă, se spală şi se taie fin. Se curăţă usuroiul şi roşia şi se toacă. Se pun toate legumele într-un blender şi se mixează, se adaugă zeamă de lămâie, sare şi piper.

Espeto mixto
(Frigărui de curcan şi vită)


Ingrediente: 100 g carne de curcan, 100 g carne de vită, ceapă, ardei gras verde, roşu şi galben, porumb, ulei aromat.

Preparare: Se taie carnea pentru frigărui, se feliază mai gros legumele şi porumbul şi se înfig pe ţepuşele pentru frigărui. Se ţin în baiţ de ulei aromat timp de 24 de ore. A doua zi se frig pe grătar.

Xinxim da celia
(Piept de găină cu legume)


Ingrediente: piept de găină, ceapă, ardei gras roşu, verde şi galben, creveţi, suc de roşii, sare, piper, lapte de cocos, coriandru.

Preparare: Pieptul de găină se curăţă, se spală şi se trage la tigaie timp de 10 minute. Separat se spală, se curăţă legumele şi creveţii şi se adaugă în tigaie peste pieptul de găină. Se amestecă, apoi se adaugă sucul de roşii şi se mai lasă timp de cinci minute, după care se adaugă laptele de cocos şi coriandrul, se mai ţine pe foc timp de un minut şi se poate mânca.

Meniu propus şi realizat de Ovidiu Constantin Faur, bucătar-şef la Restaurantul Villa Rodizio, din Bucureşti

Citeşte mai multe despre:   sare,   carne,   bucataria,   caiet de retete

 

Ştiri din .ro




Mai multe titluri din categorie

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani

Testamentul prințului Philip va fi secret timp de 90 de ani
Testamentul ducelui de Edinburgh, prințul Philip, va rămâne secret timp de cel puțin 90 de ani pentru a proteja „demnitatea și statutul” reginei, a decis o instanță britanică, citată de BBC. Conform ...

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1: ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”

Se ascut cuțitele în lupta pentru trofeul X Factor, azi, de la 20.30, la Antena 1:  ”Cred că avem pe scenă câștigătorul!”
Galerie Foto De la agonie la extaz vor trece jurații X Factor în această seară, de la 20.30, la Antena 1, când rivalitățile încep să iasă la iveală.            ...

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări

Top motive pentru care să apelezi la firmă de mutări
Firmă mutări București – care sunt motivele pentru care să apelezi la o astfel de firmă? Pe cât de plăcut este gândul schimbării locuinței sau cel al achiziției unei locuințe noi, pe atât de stresantă...

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe

4 cursuri ce pot fi urmate online toamna aceasta. De la istoria Chinei la redesenarea propriei locuinţe
Galerie Foto Cu siguranţă online-ul nu va dipărea din vieţile noastre, mai ales acum, când ne-am dat seama că putem să participăm la o grămadă de cursuri şi spectacole fără să fie nevoie să plecăm de acasă şi să pi...

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou

Cum să alegem pietrele pe care să le oferim cadou
A oferi o bijuterie ce conține cristale și pietre reprezintă ceva mult mai complex decât am crede. Un cristal, de exemplu, nu este ca și cum am oferi cadou orice obiect material, dar înseamnă să oferim cuiva...

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt

Buzău, locul cu fenomene care par anormale... dar nu sunt
Peisajele selenare de la Vulcanii Noroioși, „pietrele vii” (trovanții), „Poarta Stelară” și alte fragmente de roci, cu aparență de nave extraterestre eșuate în timpuri străvechi fac acest județ...

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari

(P) Administrare Imobile şi Asociaţii de Proprietari
Am constatat  că asociaţiile de proprietari au nevoie de un pachet de servicii suplu, fară costuri inutile sau majorate artificial. Mizăm pe sprijinul membrilor Comitetului Executiv, Preşedintelui şi...

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil

Iulia Albu prezintă I.A. cu stil
Galerie Foto Începând din 17 septembrie, în fiecare vineri, de la ora 18:00, la Antena Stars, Iulia Albu va putea fi urmărită în calitate de gazdă a emisiunii I.A. cu stil. Criticul de modă îi va ajuta pe cei care doresc...

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment

Nunta anului: Simona Halep s-a căsătorit cu Toni Iuruc. Imagini spectaculoase de la eveniment
Galerie Foto Update Simona Halep a spus DA miercuri după-amiază soțului său, milionarul Toni Iuruc, în cadrul unei ceremonii fastuoase organizată pe plaja unui club de lux din nordul stațiunii Mamaia, deținut chiar de...

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie

5 metode simple de a folosi parmezanul în bucătărie
Parmigiano Reggiano, tradus la noi ca parmezan, este o brânză italiană făcută din lapte de vacă crud parțial degresat (32 până la 50% grăsime), maturată timp de cel puțin 12 luni, lucru care îi conferă o sa...

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei

Simona Halep transmite un mesaj în ziua căsătoriei
Dă șansa fiecărei zile să fie cea mai frumoasă din viața ta, este citatul din Mark Twain postat de Simona Halep, miercuri, în care se căsătorește. La eveniment este așteptat și președintele Klaus...

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani

Tragedie în presă. Un cunoscut jurnalist a murit la 44 de ani
Jurnalistul Răzvan Boacă a murit la 44 de ani. Decesul a fost anunțat de redacția Monitorului Expres de Brașov, unde lucra acesta.  ”Răzvan era ” full package”. Memorie, ochi, școală, citit....

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani

Actorul de comedie Norm Macdonald a murit la vârsta de 61 de ani
Norm Macdonald, unul dintre marile personaje ale emisiunii „Saturday Night Live”, a murit, la vârsta de 61 de ani, scrie Fox News. Potrivit Fox News, comediantul lupta cu cancerul de nouă ani. Se pare că...

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă

Preşedintele Iohannis a fost aseară la Operă. Astăzi este invitat la nuntă
În plină criză politică şi sanitară în România, Klaus Iohannis a ascultat marți seara, din sală, muzică simfonică. Președintele a participat la concertul în care Orchestra Naţională a Franţei l-a...

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”

Florin Ristei prevede primele greutăți în grupa sa la X Factor: ”Sper să nu fie greu de lucrat cu ea”
Galerie Foto Loredana, Delia și Florin Ristei și-au adăugat noi concurenți în grupele lor din Bootcamp, seara trecută, în cea de-a treia ediție X Factor, la Antena 1....
Serviciul de email marketing furnizat de